18. března 2015 • 13:19

TOP 10 nejslabších vítězů bodování. Padne letos historická meta?

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
  • Víte, které legendy získaly od 60. let Art Ross Trophy s nejnižším počtem bodů?Víte, které legendy získaly od 60. let Art Ross Trophy s nejnižším počtem bodů?FOTO: Koláž: iSport.cz

    Už je to deset let co NHL na rok pozastavila svou činnost kvůli výluce. Když se soutěž znovu vrátila, přinesla nejen platové stropy, ale také úpravy pravidel. Liga chtěla vidět více branek, a to se také stalo. Jenže po letech šla produktivita znovu výrazně dolu, současný lídr kanadského bodování John Tavares podle předpovědí vyhraje Art Ross Trophy s pouze 81 body! To by bylo nejméně od expanze v šedesátých letech. Jací byli další vítězové s nízkým počtem bodů? Podívejte se na tabulku TOP 10.

  • 10. Henrik Sedin (Vancouver) - 112 bodů (2009/10)

    Henrik SedinFoto Reuters

    Henrik získal cenu pro nejproduktivnějšího muže sezony jen jeden rok poté, co dokázal zvítězit jeho bratr Daniel. Stěžejním bodem bylo parádních 83 asistencí. Mimochodem s 29 góly je jedním ze dvou hráčů tohoto žebříčku, kteří nedokázali překonat třicetigólovou hranici.

  • 9. Jevgenij Malkin (Pittsburgh) - 109 bodů (2011/12)

    Jevgenij MalkinFoto Reuters / Charles LeClaire-USA TODAY Sports

    Bodově druhý nejlepší ročník pro ruského centra a hodnotu má o to větší, že druhá týmová superstar Sidney Crosby odehrál v ročníku kvůli zranění jen 22 utkání. V žebříčku je mimochodem jedním ze dvou mužů, kteří vstřelili aspoň 50 branek. Během sezony zaznamenal Malkin hned čtyři pětibodové zápasy.

  • 8. Peter Forsberg (Colorado) - 106 bodů (2002/03)

    Peter ForsbergFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Kvůli věčným zraněním dokázal čerstvý člen Hokejové síně slávy v Torontu jen dvakrát v kariéře překročit stobodovou hranici. K Art Ross Trophy se vyhlášený hračička dostal především díky nahrávkám, hodně z nich bylo až druhých. Kariéru sice ukončil Forsberg až v roce 2011, kvůli potížím ale po této skvělé sezoně odehrál v NHL už jen 167 zápasů.

  • 7. Daniel Sedin (Vancouver) - 104 bodů (2010/11)

    Daniel SedinFoto Reuters / Anne-Marie Sorvin-USA TODAY Sports

    To je ten z bratrů, který raději střílí. To se potvrdilo i v nejlepší sezoně jeho kariéry, ve které soupeřům nasázel 41 gólů. Od té doby se ale takto vydařenému ročníku zatím ani nepřiblížil, nejvíce nasbíral 67 bodů. Art Ross Trophy uhájil mimo jiné o pět bodů před Martinem St.Louisem.

  • 6. Sidney Crosby (Pittsburgh) - 104 bodů (2013/14)

    Sidney CrosbyFoto ČTK/AP

    V loňské sezoně Crosby popáté z devíti ročníků dokázal překonat stobodovou hranici. Navíc nutno dodat, že ve všech ostatních ročnících bojoval se zraněními a jeden částečně zhatila výluka. Bodování vyhrál s luxusním náskokem 17 bodů před Ryanem Getzlafem z Anaheimu.

  • 5. Jaromír Jágr (Pittsburgh) - 102 bodů (1997/98)

    Jaromír JágrFoto ČTK

    Touto výhrou si Jágr připravil půdu pro svou totální dominanci v letech následujících. Během doby, kdy se hojně aplikovala past ve středním pásmu, byl český hokejista jako zbraň hromadného ničení, ale ačkoliv byl v sezoně velmi výraznou osobností, Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče soutěže na konci sezony nebral. Tu si pro sebe tehdy ukradl Dominik Hašek.

  • 4. Jaromír Jágr (Pittsburgh) - 96 bodů (1999/00)

    Jaromír JágrFoto Profimedia

    Penguins postrádali v tomto roce svého kapitána hned v devatenácti utkáních, on přesto dokázal bodování soutěže vyhrát. To jasně dokazuje jeho tehdejší výjimečnost. I v tomto roce ale přes veškeré statistické předpoklady přišel o Hart Trophy. Tu o jeden hlas vyhrál obránce Chris Pronger ze St.Louis.

  • 3. Jarome Iginla (Calgary) - 96 bodů (2001/02)

    Jarome IginlaFoto Profimedia

    Tento ročník nadobro vyšvihl teď už legendárního kapitána mezi absolutní ligovou elitu a odstartoval tak éru, kdy několik sezon téměř sám táhl útok Flames. Ročník zakončil s nejvyšším počtem gólů v kariéře (52), naopak z celé listiny má nejméně nahrávek (44).

  • 2. Martin St.Louis (Tampa Bay) - 94 bodů (2003/04)

    Martin St.LouisFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Poslední sezona před výlukou ukázala na gólovou bídu. Průměrně tehdy v zápase padalo jen 2,57 gólu! Nikdy nedraftovaný útočník vyhrál nakonec bodování dokonce o sedm bodů před Iljou Kovalčukem a Joe Sakicem a svou fantastickou sezonu uzavřel následným vítězstvím ve Stanley Cupu.

  • 1. Bobby Hull (Chicago) - 84 bodů (1961/62)

    Bobby HullFoto Repro: Pixgood.com

    Legendární Bobby Hull se během posledního utkání ročníku na ledě NY Rangers výrazně zapsal do dějin. Stačil mu k tomu jediný gól. Po Maurici Richardovi a Jacquesovi Planteovi se totiž stal teprve třetím hokejistou historie, kterému se něco podobného povedlo. Jeho Chicago nakonec tehdy došlo až do finále, kde prohrálo s Torontem 2:4 na zápasy.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud