8. května 2015 • 06:48

Plekanec pomohl odvrátit konec sezony, Chicago postupuje

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Montreal vyhrál ve čtvrtém utkání 2. kola play off NHL na ledě Tampy 6:2 a snížil stav série na 1:3. Na jeden gól vítězů přihrál Tomáš Plekanec. To Chicago první mečbol využilo, porazilo Minnesotu 4:3 a celou sérii ovládlo v poměru 4:0.



Zatímco v prvních třech zápasech měli hráči Canadiens problém s překonáním skvěle chytajícího Bena Bishopa, ve čtvrtek své trápení v koncovce rázně ukončili. Už ve 3. minutě dostal hosty do vedení Andrej Markov, v 9. minutě přidal druhý gól po úniku ve vlastním oslabení Max Pacioretty a když ve 26. minutě zvýšil na 3:0 David Desharnais, stěhoval se Bishop s pouhými jedenácti úspěšnými zákroky předčasně na střídačku.

VIDEO: Sestřih utkání Tampa Bay - Montreal

Jenže ani výměna gólmanů rozjetý Montreal nezastavila. Náhradní brankář Andrej Vasilevskij se ve svém prvním utkání v play off NHL v kariéře ještě nestihl ani rozkoukat a už dvakrát lovil puk zpoza svých zad. Ve 30. minutě totiž nejprve Jeff Petry upravil v přesilové hře na 4:0 a o pouhých 15 sekund později posunul skóre na 5:0 Brendan Gallagher. Pak se teprve dvakrát prosadili domácí Lightning, jenže poslední slovo v utkání měli hosté, když ve 45. minutě uzavřel skóre Brandon Prust.

"Tahle parta vyhrála v minulé sezoně tři ze čtyř zápasů, když jí hrozilo vyřazení, takže jsme věděli, co od utkání čekat. Dali jsme do něj potřebné odhodlání," radoval se Pacioretty, který si vedle gólu připsal i dvě asistence. "Ale pořád prohráváme 1:3 a musíme takhle hrát i příště, abychom dostali do soupeřovy mysli pochybnosti," doplnil nejlepší hráč utkání, v němž Canadiens soupeře znovu výrazně přestříleli 40:24.

Kapitán soupeře Steven Stamkos si uvědomuje, že jeho tým čeká ještě těžká práce. "Montreal je velmi odolný a houževnatý soupeř. Ve středu jsme ukradli vítězství, které jsme si nejspíš nezasloužili, dnes jsme si ho nezasloužili určitě," uznal Stamkos. "Věděli jsme, že to nebude snadná a krátká série a teď musíme najít cestu, jak znovu vyhrát na ledě, kde už se nám to dvakrát povedlo," dodal s výhledem k pátému utkání, které je na programu v sobotu v Montrealu.

Postup do finále Západní konference si v nejkratším možném čase zajistilo Chicago, které zvítězilo ve čtvrtém utkání v Minnesotě 4:3 a vyhrálo sérii 4:0. V bitvě o postup do finále Stanleyova poháru se Blackhawks utkají s vítězem duelu Anaheim - Calgary, v němž zatím vedou Ducks 2:1.

Chicago je znovu v konferenčním finále

Klíčovou postavou čtvrtečního večera byl znovu brankář Corey Crawford, který navázal na své výkony z předchozích dvou duelů, v nichž inkasoval dohromady jen jednou. Domácí Wild totiž byli střelecky aktivnější (37:25), jenže dlouho nemohli brankáře překonat. A Blackhawks si mezitím vytvořili náskok.

V 11. minutě otevřel skóre Brent Seabrook, ve 24. minutě přidal gól na 2:0 Andrew Shaw. Pak sice domácí snížili, jenže vyrovnání se nedočkali. Naopak v 54. minutě zvýšil na 3:1 sedmou trefou v play off Patrick Kane a když v 57. minutě počtvrté skóroval do prázdné branky při power-play Marián Hossa, zdálo se být rozhodnuto. Minnesota se ale nevzdala a dvěma trefami zápas zdramatizovala, přičemž do konce základní hrací doby zbývalo 87 sekund. Hosté však vítězství uhájili. Vyhráli tak i 30. zápas v sezoně, v němž byli po dvou třetinách ve vedení.

Zápas nedohrál obránce Chicaga Michal Rozsíval, který při pokusu o zastavení protiútoku ztratil balanc ve středním pásmu, při pádu si otočil nohu v kotníku a led opouštěl za asistence spoluhráčů ve velkých bolestech.

VIDEO: Sestřih utkání Minnesota - Chicago

Výsledky:

Východní konference:

Tampa Bay - Montreal 2:6 (0:2, 1:3, 1:1)
Branky: 33. Kučerov (Palát), 41. Palát - 3. Markov, 9. Pacioretty, 26. Desharnais, 30. Petry, 30. Gallagher (Plekanec), 45. Prust. Střely na branku: 24:40. Diváci: 19.204. Hvězdy utkání: 1. Pacioretty, 2. Subban, 3. Plekanec (všichni Montreal). Stav série: 3:1.

Západní konference:

Minnesota - Chicago 3:4 (0:1, 1:1, 2:2)
Branky: 27. Haula, 58. Pominville, 59. Niederreiter - 11. Seabrook, 24. Shaw, 54. Kane, 57. Hossa. Střely na branku: 37:25. Diváci: 19.163. Hvězdy utkání: 1. Crawford, 2. Shaw (oba Chicago), 3. Haula (Minnesota). Konečný stav série: 0:4.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud