5. července 2017 • 21:55

Čech Safin si zkusil barvy Edmontonu. Zámořské hráče učil rusky

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po mnoha letech v uplynulém ročníku vybojoval Edmonton účast v play off a ukázal, že se do bojů o Stanley Cup hodlá pravidelně vracet. Dobrá zpráva pro Ostapa Safina, českého hokejistu, kterého si Oilers před pár dny vybrali na draftu ve 4. kole ze 115. pozice. Tým kolem superhvězdy součanosti Connora McDavida má velké cíle a rodák z Prahy by jednou mohl být u jejich plnění.



Krátce si shrňme letošní aktivity týmu Edmontonu na draftu. Kanadské mužstvo si na něm vybralo celkem sedm hráčů, tři Američany, dva Rusy, jednoho Kanaďana a Čecha. A zatímco první volba Oilers, dvaadvacátý Kailer Yamamoto, byl se 173 centimetry nejmenším mužem, o více než dvacet čísel větší Safin zase tím nejurostlejším chlapíkem do pole.

Podle toho pak také popisoval zámořským novinářům na nováčkovském kempu své idoly. Těžko překvapí, že jimi jsou kanonýr Alexandr Ovečkin a fyzicky aktivní Jamie Benn z Dallasu. „Ovečkin je prostě střelec a Benn zase umí dávat góly a rozdávat rány, a to mě baví," řekl Safin, jehož postava k podobnému stylu také vybízí.

Mladý hokejista Ostap Safin má za sebou velký okamžik kariéry
Video se připravuje ...

Mezi mladíky ale předváděl spíš své umění s hokejkou a na ledě si dovolil i několik povedených kliček. „Možná to bylo spíš štěstí, chtěl jsem se trochu předvést," řekl s rozpačitým úsměvem.

Jinak ho v zámoří nic výrazněji nepřekvapilo. Užíval si pobyt v horách v kanadském Jasperu, zvykal si na ostré tréninkové dávky ve fitku a učil se nové a nové cviky. S velkým kluzištěm si potykal bezproblémově.

„Nevidím v tom moc velký rozdíl, jsem na to vlastně zvyklý," popisoval přechod z evropského prostředí na to zámořské. „Tady je to akorát víc fyzické, v Česku jsme zvyklí sázet spíš na techniku," přibližoval.

Potíže mu nedělala ani angličtina, kterou bez problémů zvládá a narozdíl od některých dalších evropských hráčů jí umí dobře používat. Ve volném čase pak pro další mladíky fungoval trochu jako překladatel. A pro zámořské borce jako učitel.

„Při ping-pongu jsem kluky naučil nějaká ruská slovíčka, byla to legrace," vykládal. A kdo vyhrál zápas? „Samozřejmě já," dodal se smíchem.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud