28. února 2018 • 11:11

Zamíří Zadina mezi elitu draftu? Bude z něj špičkový hráč, říkají skauti

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už to bude dlouhých devatenáct let od chvíle, kdy se český hokejista na výběru zámořských talentů vešel mezi nejlepší trojici. V roce 1999 tehdy draft NHL ovládl Patrik Štefan, kterého si vzal tým Atlanta Thrashers. Letošní draft slibuje možný návrat na pomyslný stupínek vítězů, a to díky Filipu Zadinovi, který září v juniorském Halifaxu. A narodil se mimo jiné ve stejný rok, kdy šel Štefan na draft.



Tým Halifax Mooseheads vychovává už roky v QMJHL špičkové hokejové talenty. V nedávných sezonách jeho dres oblékaly takové tváře jako Nathan MacKinnon, Jonathan Drouin, Nico Hischier, Timo Meier nebo Nikolaj Ehlers. Všechny tyhle borce ale v jednom český hokejista předběhl. Podle slov generálního manažera a bývalého obránce Cama Russella se dokázal neskutečně rychle aklimatizovat.

Pardubice vyměnil za rodné město Sidney Crosbyho a začal se v něm rychle cítit jako doma. Do sezony vstupoval jako adept na TOP 10 draftu, v tuto chvíli už by bylo překvapením, kdyby minul nejlepší pětici. „Jeho výhodou je, že hraje celý rok neuvěřitelně vyrovnaně. Ke každému zápasu i tréninku přistupuje se stejnou pílí, opravdový profesionál," vysekl mladíkovi další poklonu Russell.

S pozicí nejvyšší na draftu těžko počítat, supertalent Rasmus Dahlin ji má už nějaký ten pátek předplacenou, ale přesto by měl juniorský reprezentant být vybrán vysoko. Například také proto, že mezi nováčky je druhým nejlepším v lize, hned za šestnáctiletým Alexisem Lafreniérem, který má o tři body více, ale také o 4 odehrnaná utkání navíc.

Filip Zadina patří ke klíčovým českým hráčům
Filip Zadina patří ke klíčovým českým hráčům

Zadina se k odchodu do zámoří rozhodl před rokem, kdy pendloval mezi českou juniorskou soutěží a extraligou. Tam za Pardubice zvládl 25 utkání, připsal si branku a nahrávku. Po skončení ročníku se ale rozhodl, že pro jeho vývoj bude nejlepší odchod mezi zámořskou juniorskou elitu. „Ta české té kanadské není moc podobná, mezi dospělými jsem zase hrál moc málo. Rozhodnutí jít do Halifaxu pro mě bylo nejlepší," řekl Zadina pro SportsNet.

V týmu se potkal například s obráncem Jared McIsaacem, který v předchozím ročníku pozoroval v kabině i na ledě práci budoucí jedničky draftu Nica Hischiera. Hned po něm byl prý Zadina tím nejlepším hráčem, kterého na ledě potkal. „Když dostane puk a má čas, všechno dokáže udělat tak snadno. Má fakt vražednou střelu, jednu z nejlepších v celé CHL," chválí bek, jenž stejně jako Zadina míří na červnový draft NHL.

A nejde jen o prázdná slova, o kvalitě střely českého forvarda promluvil i Russell. Dokonce mu prý připomněla dělovku, kterou disponuje Martin Frk  z Detroitu, jenž za Mooseheads před lety také hrával.

Hodně pochvalných slov se na svou adresu doslechl také z organizace North American Central Scouting a od jejího šéfa Marka Seidela. „Je to dynamický tvůrce hry, který umí na ledě být dominantní. Navíc skvěle bruslí a čte hru. Bude z něj špičkový hráč," myslí si Seidel.

K jeho slovům určitě pomohly i hráčovy výkony na juniorském mistrovství světa, kde Zadina vstřelil sedm branek a dostal se do turnajového All-Star teamu. Předvedl, že neválí jen v Halifaxu. Z šampionátu se pak vracel zpět k Halifaxu do Saint John, kde měl jeho tým nastoupit do zápasu. Russellovi znovu ukázal perfektní morálku.

Generální manažer klubu dal své hvězdičce den volna a nechal ho odpočívat. Zadina chtěl ale hrát a když nemohl, tak aspoň pomáhal vyložit autobus s věcmi. „Fakt je radost ho sledovat. Je to hvězda, ale vůbec se tak nechová," říká Russell.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud