Pavel Ryšavý
Premium
6. dubna 2019 • 15:10

Po české době ruská nadvláda. Jak se Ovečkin a spol. měnili a obsadili NHL?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V éře kolem Nagana sedli na trůn v NHL Češi. Jaromír Jágr s Dominikem Haškem získávali nejprestižnější individuální trofeje, do toho triumf na olympiádě. Pyšná Kanada zvedala obočí, zkoumala, co se to v té Evropě kuchtí. Teď je to podobné, jen diktát jde odjinud. Z Ruska. Alexander Ovečkin se zase stane střelcem ligy, už poosmé. Nikita Kučerov je králem produktivity. Řeči o tom, jak jeden Rus na tým znamená strop, patří do historie.



„Soudruzi, na NHL zapomeňte, nic pro vás.“ Tahle věta hokejisty v Československu a Sovětském svazu spojovala. Tuhý režim všechno, co přinesl západní vítr, nenáviděl. Bál se, věděl, že může být i lépe. Otevřít hokejistům vrata, ať si jdou hrát do Ameriky? Aha. Co tam máte dál?

Z Československa pustili hráče do NHL maximálně na sklonku kariéry, když splnil přísné limity, plus velkou část z výplaty musel odevzdat. Pokud jste chtěli hrát v Americe, než od roku 1989 začal režim po Evropě padat, musel hokejista emigrovat. „Chtěl jsem být hlavně svobodný, proto jsem to udělal. Nechtěl jsem žít v kleci. Připadal jsem si doma, jak kdybych byl mrtvý,“ vybavuje si Alexander Mogilnyj, jeden z těch, kdo utekl a v NHL se stal hvězdou.

POČET ČECHŮ A RUSŮ V NHL PODLE DESETILETÍ 

Češi - Rusové

1969-1979 --- 2 - 0 
1979-1989 --- 20 - 2 
1989-1999 --- 76 - 98 
1999-2009 --- 149 - 126 
2009-2019 --- 97 - 96 

Ať šlo o hráče ze současného Česka, nebo Ruska, dlouho si na ledě musel vyslechnout svoje. „Ty komunisto,“ řvali na něj v Americe. Tohle slyšel Viktor Něčajev, první Rus, který v roce 1982 hrál NHL. Nezájem, že jste utekli. Jste jejich. Patříte tam. Nazdar.

V průběhu třiceti let se dost změnilo. Češi byli na konci 90. let v kurzu, patřili k největším hvězdám NHL. Teď to jsou Rusové. „Už na to totiž přišli. Chodí do Ameriky za tvrdou prací, vědí, že musí udělat všechno pro mužstvo, aby pak zase na oplátku udělalo všechno pro ně,“ říká reprezentační trenér Miloš Říha, který v Rusku osm let trénoval.

Česko a Rusko se dost liší přístupem k hokeji, způsobem výchovy, možnostmi i hráčskou základnou. Přitom až zaráží, že NHL si zahrálo zhruba stejně Čechů (236) jako Rusů (241). A pak je tam ještě jedna věc dost podobná. Přes všechny hvězdy nade všemi ční jedna osobnost.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud