24. února 2023 • 08:00

Boston zbrojí na play off: ruská hvězda a specialista na oslabení. Co získal?

Autor: Adam Papoušek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za týden se uzavřou přestupy v NHL. Lídr základní části nezahálel a v noci ohlásil výrazné posílení. Boston Bruins obětovali tři výběry v draftech a útočníka Craiga Smitha, aby získali zadáka Dmitrije Orlova a útočníka Garneta Hathawaye z Washingtonu. Stejně jako v případě O’Reillyho, který byl o víkendu vyměněn do Toronta, je součástí výměny třetí tým. Opět Minnesota Wild. Opět ze stejného důvodů.



Nic jiného než Stanley Cup nepřipadá v úvahu. Cíl Bostonu je jasný. Dosavadní nejlepší tým základní části má zřejmě jednu z posledních možností získat Stanleyův pohár. Než s kariérou skončí Patrice Bergeron či David Krejčí. Vedení klubu to moc dobře ví, proto neváhalo a před vyřazovacími boji posílilo.

A Dmitrij Orlov je velkou posilou!

Ruský obránce už několik let patří mezi širší elitu beků v NHL. V současném ročníku sice jeho výkonnost mírně klesla, především v defenzivní činnosti, ale o jeho schopnostech nelze pochybovat.

Orlov si excelentně rozumí s pukem, což dokazuje na obou stranách kluziště. Umí efektivně dostávat puk z obranné zóny, zakládat útoky a v útočné třetině pak připravovat šance pro své spoluhráče.

V kolonce úspěšně kontrolovaných vstupů do ofenzivní zóny při hře pět proti pěti se pyšní percentilem 96. Jinými slovy: je v této činnosti lepší než 96 % ostatních obránců NHL v aktuální sezoně.

OBRÁNCI: Úspěšné vstupy do OZ s pukem na hokejce za 60 minut hry

Jméno Tým Vstupy/60
Roman Josi Nashville Predators 9.27
Erik Karlsson San Jose Sharks 8.03
Miro Heiskanen Dallas Stars 6.69
Jakob Chychrun Arizona Coyotes 6.56
Dmitrij Orlov Washington/Boston Bruins 6.43

Pokud se zaměříme na výstupy z obranné třetiny kluziště, nalezli bychom Orlova na 17. místě s hodnotou 9,79.

Očekává se, že bude nastupovat ve druhém obranném páru vedle Brandona Carla. I kdyby ale měl nastupovat v tom prvním vedle Charlieho McAvoye, zvládne to. Bruins si nyní mohou užívat velkého luxusu. Mít v prvních dvou obranných dvojicích hráče jako McAvoy, Hampus Lindholm či Orlov je fantazie!

Je třeba zmínit ale i druhého hokejistu, kterého Bruins získali od Capitals. Garnet Hathaway je možná jméno, které vás na první dojem nezaujme. Přitom se ale jedná o jednoho z elitních útočníků do čtvrtého útoku a na oslabení. Defenzivní specialista.

V zastavování útoků soupeře před vlastní modrou čarou se Hathaway pyšní percentilem 90. V útočné třetině získá víc puků než jiných 82 % útočníků. V početní nevýhodě vykazuje lepší defenzivní hodnoty než 84 % ostatních forvardů.

A i takové hráče potřebujete, pokud chcete v play off vyhrát 16 utkání.

Capitals touto výměnou přiznali, že letos o Stanley Cup usilovat nebudou. Není divu. Ztrácejí sice pouze dva body na osmou příčku, ovšem jejich marodka není zrovna prázdná. Ani před trejdem Orlova se neočekávalo, že by zrovna Washington měl být tím týmem, který v boji o play off porazí Islanders, Floridu, Pittsburgh či Detroit.

„Tato výměna nám umožnila doplnit výběry v draftu, získat mladé hráče a doplnit systém. Zatímco tato sezona pro nás byla velkou výzvou vzhledem ke zranění několika klíčových hráčů, je to pro nás příležitost pomocí výměn vybudovat znovu konkurenceschopný kádr do budoucna,“ nechal se slyšet Brian MacLellan, generální manažer Capitals.

Do výměny se zapojil třetí klub

Capitals za Orlova a Hathawaye získali výběry v 1. kole draftu 2023, ve 2. kole draftu 2025 a ve 3. kole draftu 2024. Solidní protihodnota. Aby celá výměna ale mohla proběhnout, muselo se do trejdu zakomponovat několik proměnných.

Washington do konce sezony převzal pod svá křídla Craiga Smitha z Bostonu, který v platovém stropu zabírá 3,1 milionů dolarů. Dále si také ponechal 50 % Orlovova zbývajícího platu.

Dalším důležitým aspektem byla účast třetího týmu. Dmitry Orlov se papírově do Bostonu stěhoval přes Minnesotu. Wild si ponechali 25 % jeho platu. Orlov tak zabírá 1,275 milionů dolarů pod platovým stropem Bruins.

Minnesota na oplátku získala výběr v 5. kole draftu 2023 od Bostonu a do Washingtonu poslala práva na Andreje Svetlakova. Šestadvacetiletý útočník působí v KHL.

Všem třem hráčům, kteří byli součástí výměny, končí na konci tohoto ročníku kontrakt a stanou se volnými hráči.

Jde o jednu z výměn, která má potenciál uspokojit oba celky, tedy Boston i Washington. Bruins výrazně posílili na play off, kde budou patřit mezi největší aspiranty na zisk Stanleyova poháru. Capitals naopak doplnili své výběry v draftech a budou mít možnost si vybrat nové prospekty.

Boston Bruins Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud