20. dubna 2023 • 09:30

SESTŘIHY: Boston podlehl Floridě, Pastrňák bez bodu. Carolina uspěla

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Floridy zvítězili na ledě Bostonu 6:3 a vyrovnali stav série úvodního kola play off NHL na 1:1. Domácím nestačily asistence Tomáše Noska a Pavla Zachy. Carolina zdolala New York Islanders 4:3 v prodloužení a vede 2:0 na zápasy. V Západní konferenci se obě série vyrovnaly: Dallas porazil Minnesotu 7:3 a Edmonton vyhrál nad Los Angeles 4:2.



Boston vyrovnal v prostřední třetině na 1:1 a 2:2 díky českým hráčům. Nosek v oslabení při napadání vybojoval v útočném pásmu puk a přihrál jej Bradu Marchandovi, který odpověděl na úvodní gól Sama Bennetta. Florida si vzala vedení zpět po trefě Erika Staala, ale neradovala se dlouho. Zacha v přesilové hře tvrdě vypálil zpoza pravého kruhu a kotouč se odrazil od brusle Tylera Bertuzziho do branky.

Třetí třetina vyzněla jasně pro Floridu, která odskočila až na 6:2. Už po 22 sekundách hry se prosadil obránce Brandon Montour, který přidal v 53. minutě i pátý gól a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Zbývající branky vstřelili Carter Verhaeghe a při risku Bostonu bez gólmana se prosadil Eetu Luostarinen.

„Dopustili jsme se katastrofálních ztrát ve středu hřiště. To pro nás není typické,“ hledal hlavní příčinu prohry trenér Bostonu Jim Montgomery, který opět postrádal kapitána Patrice Bergerona. David Pastrňák, který v minulém zápase skóroval, se neprosadil, přestože strávil na ledě i šest a půl minuty v přesilové hře. Havířovský rodák si navíc připsal dva záporné body, David Krejčí dokonce tři.

Oba týmy dělilo po základní části 43 bodů, série je ale vyrovnaná. „Vždy si věříme. Věděli jsme, že nás čeká náročný úkol, ale jen tak sedět a nechat jim sérii, to není náš styl,“ podotkl útočník Floridy Matthew Tkachuk. „Víme, že se můžeme rovnat komukoli, a před třetí třetinou jsme se hecovali, že zápas musíme vyhrát, pokud chceme postoupit dál. Bylo důležité, že jsme šli potom na led s nastavením a nasazením, že to urveme,“ doplnil.

Poslední změnu skóre udělal v 59. minutě Taylor Hall a po jeho trefě se na ledě strhla hromadná strkanice, do které se zapojil i Radko Gudas. Český obránce ve službách Floridy shodil rukavice a dostal deset minut za nesportovní chování, ale k pěstní výměně s Derekem Forbortem jej nepustili čároví rozhodčí.

O střídání dříve se dostal Nosek do slovní potyčky ze střídačky s Tkachukem a Ryanem Lombergem, s nimiž si vyměnil hodně ostrých slov. Floridě se nelíbil zákrok českého útočníka, který narazil v rohu kluziště Staala a ten zůstal po souboji ležet na ledě. Rozhodčí za střet k trestu nesáhli.

Carolina vedla v polovině zápasu brankami Paula Stastného a Stefana Noesena 2:0, ale Islanders skóre otočili. Ještě v prostřední části se zasloužili o vyrovnání Kyle Palmieri a Matthew Barzal a v 50. minutě přiblížil hosty k výhře Brock Nelson. Domácí ale brzy vyrovnali trefou Jaccoba Slavina a prodloužení rozhodl Jesper Fast v čase 65:03.

„Náš nejlepší hokej jsme předváděli až v situaci, kdy jsme prohrávali,“ konstatoval trenér Caroliny Rod Brind'Amour, který v zápase přišel o Teuva Teräväinena. Finský útočník utrpěl ve třetí třetině zlomeninu ruky a musí na operaci. Martin Nečas, který pomohl k první výhře Hurricanes dvěma přihrávkami, vyšel naprázdno. Navíc byl na ledě u dvou inkasovaných branek a při gólu na 2:3 neubránil Nelsona.

Hlavním strůjcem výhry Dallasu byl Roope Hintz, který nasázel hattrick a na jednu branku přihrál. Zdatně mu sekundoval obránce Miro Heiskanen, autor čtyř gólových asistencí.

Do utkání nemohl nastoupit Joe Pavelski, který minulý zápas nedohrál kvůli podezření na otřes mozku. Hráči Dallasu se při jeho absenci semkli. „Když přijdete o hráče, jakým je Joe, je to skvělá příležitost pro ostatní, aby jej zastoupili. Myslím si, že se to povedlo od prvního po poslední hráče,“ liboval si útočník Dallasu Jamie Benn, autor jedné z branek. Dvakrát se ještě trefil i jeho spoluhráč Jevgenij Dadonov.

Minnesota celý zápas dotahovala, přičemž dvakrát snížila na rozdíl jedné branky (1:2 a 3:4). „Nepohrdli šancemi, které jsme jim nabídli. Hráli dobře, ale musíme být lepší při bránění v prostoru před brankou,“ všiml si kouč Minnesoty Dean Evason.

Edmonton ztratil první zápas, přestože vedl 2:0 a 3:1. Kanadský tým neudržel dvoubrankový náskok z úvodní třetiny ani napodruhé, ale tentokrát se mu výpadek nevymstil. Misku vah naklonil na stranu Oilers ve 43. minutě Kim Kostin gólem na 3:2 a výhru pojistil Evander Kane brankou při power play. Domácí hvězda Connor McDavid, který minule nebodoval, si připsal jednu přihrávku. Zastoupil jej Leon Draisatil se třemi body (1+2).

„Předváděli jsme dobrý hokej a v obou zápasech jsme většinu času kontrolovali hru. Pokaždé se našlo ale pár minut, které bychom nejraději vzali zpátky. Tentokrát nám nevyšel závěr druhé třetiny. Musíme si na to dát pozor. Nakonec jsme to ale zvládli,“ oddechl si trenér Edmontonu Jay Woodcroft.

Góly

Domácí: 32:13. Marchand, 37:01. Bertuzzi, 58:50. Hall

Hosté: 21:42. Bennett, 34:18. E. Staal, 40:22. Montour, 47:00. Verhaeghe, 52:30. Montour, 57:35. Luostarinen

Sestavy

Domácí: Ullmark (Swayman) – McAvoy (A), Orlov, Carlo, Lindholm, Clifton, Forbort – DeBrusk, Zacha, Marchand (A) – Pastrňák (A), Krejčí, Bertuzzi – Frederic, Coyle, Hall – Hathaway, Nosek, N. Foligno.

Hosté: Lyon (Bobrovskij) – Ekblad (A), Forsling, Montour, M. Staal, Gudas, Mahura – Duclair, Barkov (C), Verhaeghe – Tkachuk (A), Bennett, Luostarinen – Reinhart, Lundell, Lomberg – White, E. Staal, Cousins.

Rozhodčí

Dwyer, McIsaac – Kovachik, Flemington

Stadion

TD Garden, Boston

Návštěva

17 850 diváků

Góly

Domácí: 05:49. Stastny, 27:19. Noesen, 52:19. Slavin, 65:03. Fast

Hosté: 30:48. Palmieri, 39:39. Barzal, 49:18. Nelson

Sestavy

Domácí: Raanta (Andersen) – Slavin, Burns, Skjei, Pesce, Gostisbehere, Chatfield – Teräväinen, S. Aho II, Jarvis – Noesen, Kotkaniemi, Nečas – Martinook, J. Staal, Fast – Drury, Stastny, Stepan.

Hosté: Sorokin (Varlamov) – Pelech, Pulock, S. Aho I, Mayfield, Bolduc, Dobson – Lee, Horvat, Barzal – Engvall, Nelson, Palmieri – Parise, Pageau, Fasching – Martin, Cizikas, Clutterbuck.

Rozhodčí

Charron, Brenk – Murray, Gawryletz

Stadion

PNC Arena, Raleigh

Návštěva

18 680 diváků

Góly

Domácí: 04:14. Hintz, 11:20. Seguin, 24:07. Ja. Benn, 25:34. Dadonov, 36:08. Dadonov, 36:56. Hintz, 52:16. Hintz

Hosté: 16:11. Sundqvist, 31:54. M. Johansson, 32:18. Gaudreau

Sestavy

Domácí: Oettinger (Wedgewood) – Heiskanen, Suter, Hakanpää, Lindell (A), C. Miller, Harley – Seguin (A), Hintz, J. Robertson – Dadonov, W. Johnston, Ja. Benn (C) – Dellandrea, Domi, Marchment – Glendening, Faksa, Kiviranta.

Hosté: Gustavsson (M. Fleury) – Spurgeon (C), Middleton, Dumba (A), Brodin, Faber, Merrill – Zuccarello, Hartman, Kaprizov – Boldy, Gaudreau, M. Johansson – Nyquist, Steel, M. Foligno (A) – Reaves, Dewar, Duhaime – Sundqvist.

Rozhodčí

Rooney, Luxmore, Skilliter – Cherrey, Gawryletz, O'Quinn

Stadion

American Airlines Center, Dallas

Góly

Domácí: 02:34. Ryan, 12:06. Draisaitl, 42:20. Kostin, 59:38. E. Kane

Hosté: 34:38. Danault, 39:18. Vilardi

Sestavy

Domácí: Skinner (Campbell) – Nurse (A), Ceci, Ekholm, Bouchard, Kulak, Desharnais, Broberg – Nugent-Hopkins, McDavid (C), Hyman – E. Kane, Draisaitl (A), Yamamoto – Kostin, Bjugstad, Foegele – R. McLeod, Ryan.

Hosté: Korpisalo (Copley) – Anderson, Doughty (A), Gavrikov, M. Roy, Edler, Durzi – Byfield, Kopitar (C), Kempe – Moore, Danault (A), Arvidsson – Iafallo, Lizotte, Vilardi – Grundström, Kupari, Kaliyev.

Rozhodčí

Rehman, Hebert – Smith, Pancich

Stadion

Rogers Place, Edmonton

Návštěva

18 347 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud