František Suchan
2. prosince 2008 • 15:24

Jde to i bez Vokouna

TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Češi vytahují Floridu z bahna. Kdo taky jiný, když jich je v týmu pět. Ožívá Radek Dvořák, odškrtl si druhý dvoubodový zápas v řadě. Stejnou porci si poprvé v NHL do sbírky pořídil i nováček Michael Frolík.



Jen Tomáše Vokouna možná nedělní vítězství 4:0 nad Rangers netěší tak úplně bez trpké příchuti. V brance totiž zářila dvojka Craig Anderson. Zase.

Peter DeBoer, kouč Panthers, dlouho váhal. Nasadit v neděli Vokouna, nebo Andersona? Jedničku, tvář klubu, nebo aktuálně nejlepšího brankáře NHL podle procentuální úspěšnosti zásahů? Druhého nejlépe placeného hráče týmu, nebo toho, který je ve formě.

94,8
procentuální úspěšnost zásahů Craiga Andersona, náhradník Tomáše Vokouna (91,1) je první v lize


Rozhodl se pro variantu Anderson. A nemusel litovat.
Sedmadvacetiletý Američan pochytal 37 střel domácích. Potvrdil, že momentálně je ve větší pohodě než zkušenější parťák.

Pro jeho druhou nominaci v řadě se přimlouval i trenér brankářů Pierre Groulx. „Všechno jsem si prošel a vyšlo mi z toho, že s Andym (Andersonem) budeme lepší. Nic proti Vokiemu. Jen si prostě myslím, že Andymu se teď daří víc,“ vysvětloval v listu Florida Sun-Sentinel.

Vokoun nedochytal, trápí se >>>

A když DeBoer dostal po utkání otázku, kdo bude chytat v úterý proti Washingtonu, měl tentokrát jasno hned. Opět Anderson. „Jsme v situaci, kdy musí hrát ten, kdo nám vyhrává zápasy a získává nám body,“ potvrdil kouč.
Vokoun se v brance objevil naposledy ve středu proti Devils, kdy za první třetinu pustil dva góly ze 14 střel. Pak byl střídán.

S Andersonem v zádech tým dotáhl partii alespoň k bodu za prohru v prodloužení. V pátek uhrál další, když na nájezdy padl s Rangers. Stejný tým pak v neděli přejel 4:0.

Vokoun ze svých posledních deseti vystoupení vyhrál jen dvakrát. To Anderson, pokud chytal celý zápas, prohrál v této sezoně v základní době jedinkrát. Z osmi případů. To je rozdíl…

Vokouna může těšit snad jen to, že se Panthers snad pomalu zvedají. Z posledního místa Východní konference už se během víkendu vyškrábali na dvanácté. A momentálně válí ostatní Češi v týmu.

Přesněji, dva z nich. Radek Dvořák, 31letý útočník, nechává zapomenout na zoufalý start do sezony. Během dvou utkání s Rangers, svým bývalým zaměstnavatelem, si obohatil statistiky o čtyři body (1+3). Tedy stejný počet, jaký nasbíral v předchozích dvaceti zápasech dohromady.

V neděli vyslal do úspěšného úniku Peltonena, pak chytře našel před brankou Campbella. Byl vyhlášen třetí hvězdou duelu.

Dvacetiletý útočník Michael Frolík, ten zažil své zatím nejlepší představení v NHL. I on za jediný večer zdvojnásobil svůj dosavadní zápis ve statistikách. Nejdřív pomohl vybojovat v rohu puk Weissovi, pak při úniku dvou na jednoho úspěšně dorazil právě pokus svého kolegy.

Frolík se stabilně drží v plusových hodnotách (+3), v poslední době hraje víc než patnáct minut za zápas. Zdá se, že si hned ve své nováčkovské sezoně vybojoval pevné místo v mužstvu.

Čeští zástupci na opačné straně, u poražených Rangers? Útočník Petr Průcha v neděli opět nenastoupil. Od osmého listopadu se neobjevil v nominaci.

A obránci Michalu Rozsívalovi se nevedlo. Po třech plusových utkáních, kdy se zdálo, že zachrání dojem z předchozích vystoupení plných chyb, byl na ledě u prvních dvou inkasovaných branek…

„Chronický problém, který musí být opraven,“ označil Rozsívalův výkon novinář Larry Brooks z listu NY Post.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud