1. května 2008 • 11:35

Michálek zajistil pokračování série

Autor:
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Českému útočníkovi Milanu Michálkovi zápasy proti Dallasu evidentně svědčí. Ve čtvrtém utkání semifinále Západní konference totiž rozhodl svou brankou o výhře týmu 2:1 a potvrdil tak, že je nejlepším střelcem týmu v sérii. Naopak Montrealu nepomohl další gól Tomáše Plekance.



Český hokejista Milan Michálek odvrátil vítězným gólem v semifinálovém zápase Západní konference vyřazení San Jose z play off NHL.

Třiadvacetiletý útočník svou třetí brankou v sérii rozhodl o výhře týmu 2:1 v Dallasu a snížení stavu série na 1:3. Naopak Montrealu opět nepomohla branka Tomáše Plekance a po prohře 2:4 ve Philadelphii je krůček od vyřazení z bojů o Stanleyův pohár. V dresu vítězných Flyers si dvě asistence připsal Václav Prospal.

Hokejisté Dallasu vstupovali do středečního utkání s třízápasovým vedením a k postupu je ve 25. minutě přiblížil úvodní brankou Jere Lehtinen. Jenže v této sérii pokaždé tým, který otevřel skóre, nakonec odcházel z ledu poražen. K obratu zavelel kapitán San Jose Patrick Marleau, který stejně jako v předchozím zápase potrestal chybu obránce Sergeje Zubova a v oslabení vyrovnal.

"Je velmi rychlý. A kdykoliv se dostane do příležitosti, tak je schopen ji proměnit," uvedl Joe Thornton. Marleau od ročníku 2003/04 zaznamenal v play off 24 branek a je společně s Jaromem Iginlou z Calgary nejlepším střelcem vyřazovací části za tuto dobu.

Obrat dokonal Milan Michálek, který gólem v přesilové hře potrestal vyloučení Mika Modana. "Jedním z klíčů k úspěchu je disciplína. Dneska jsme měli spoustu trestů a soupeř toho využil. Je těžké se pak dostat do tempa, když musíte zvládnout tolik oslabení," řekl kapitán Dallasu Brenden Morrow.

Hokejisté San Jose snížili stav série na 1:3, přesto jejich vyhlídky na postup nejsou ze statistického hlediska příliš optimistické. Sérii ze stavu 0:3 otočily pouze dva celky, naposledy se to povedlo New York Islanders v roce 1975. "Bereme to jako výzvu zapsat se do historie. Dneska jsme párkrát zaváhali, ale jinak jsme předvedli solidní výkon," uvedl trenér Ron Wilson. Další zápas se hraje v San Jose v pátek.

Trenér Montrealu Guy Carbonneau poslal tentokrát do branky místo mladého Careyho Price, jemuž se nepovedlo minulé utkání, slovenského gólmana Jaroslava Haláka. "Byl dobrý, bohužel ne vynikající. Ale byl ve složité situaci," komentoval kouč Canadiens výkon Haláka, jenž zneškodnil 22 střel.

Skóre otevřel v polovině utkání R.J. Umberger, který se v této sérii ukazuje ve výborné střelecké formě, když dokázal skórovat v každém zápase a celkově zaznamenal už šest tref. Do dvoubrankového vedení dostal Flyers v závěrečné třetině Scott Hartnell, jenž dopravil do branky střelu Václava Prospala, která se odrazila od tyče. "Říká se, že dvougólový náskok je to nejhorší vedení, jaké můžete mít. A my jsme opět na chvilinku polevili a soupeř toho využil," komentoval Daniel Briere fakt, že Philadelphia ve všech čtyřech utkáních série vstřelila úvodní dvě branky.

I tentokrát se hráči Montrealu postarali o dramatickou koncovku, když Plekanec a Saku Koivu během 37 sekund vyrovnali na 2:2. Jenže Flyers obrat nepřipustili. V přesilové hře dorazil Prospalovu za Haláka Briere, jenž v sérii dal již druhý vítězný gól. Vítězství pak pojistil opět Umberger a Flyers se stejně jako v prvním kole s Washingtonem ujali vedení v sérii 3:1. S Capitals o svém postupu rozhodli až v posledním sedmém utkání.

"Konec je ještě daleko. To si musíme uvědomit. Oni nepřestanou bojovat. Musíme najít způsob, jak to ukončit. Další utkání musíme odehrát jako rozhodující sedmý zápas," řekl Briere k nadcházejícímu zápasu, který je na programu v sobotu na ledě Montrealu.


Výsledky - 2. kolo play off hokejové NHL:
Východní konference - 4. zápas:
Philadelphia - Montreal 4:2 (0:0, 1:0, 3:2)
Branky: 28. a 60. Umberger, 47. Hartnell (Prospal), 57. Briere (Prospal) - 53. Plekanec, 54. S. Koivu. Střely na branku: 26:38. Diváci: 19.872. Stav série: 3:1.

Západní konference - 4. zápas:
Dallas - San Jose 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)
Branky: 26. Lehtinen - 30. Marleau, 44. M. Michálek. Střely na branku: 18:24. Diváci: 18.584. Stav série: 3:1.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud