František Suchan
27. května 2009 • 15:40

Jako Super Mario s Jaromírem?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyslanci jiné galaxie. Nadpozemské bytosti seslané na naši planetu, aby v hokejichtivých pozemšťanech vzbouzeli neřízené nadšení. Nebo vás snad při sledování bezedné studnice kouzel v podání Sidney Crosbyho a Jevgenije Malkina napadá jiné vysvětlení?



Pittsburští fanoušci zapomínají na Maria Lemieuxe s Jaromírem Jágrem.
Uctívají další dva zástupce hokejového božstva.

V devadesátých letech to byli právě ti dva. „Super Mario“ a vlasatý „Džegr“. Borci, kteří vzali NHL útokem a dva roky po sobě získali Stanley Cup. Spolu na vrcholu formy byli jednoduše nezadržitelní.

A když se pak na začátku nového desetiletí Penguins topili v bahně ligy, fandové jen nostalgicky vzpomínali na doby, kdy měli své dva geniální hrdiny. Přáli si, aby ty časy zase přišly.

Jevgenij Malkin Jevgenij MalkinFoto ČTK/AP

Kdekdo z místních si to možná usazený na tribuně stařičké Mellon Areny uvědomí, zatímco na ledě pod ním dnes kouzlí Sidney Crosby a Jevgenij Malkin. Nejlepší dvojka současnosti.

Zatím „jen“ současnosti Špičkový hráč umí vstřelit důležitý, klíčový gól. Umí předvést krásnou akci, na jakou se dlouho nezapomene. Ale kolikrát? Třikrát, čtyřikrát za sezonu? Párkrát v play off ? Asi tak.

Crosby s Malkinem vám něco nezapomenutelného předvedou na počkání. Klidně dvakrát za zápas. Každý z nich zvlášť.

Proto ta srovnávání s Lemieuxem a Jágrem. „Jsem si vědom toho, co umějí. Ale se vším respektem k nim, myslím si, že na Maria nemají,“ vykládal loni Jágr, když se mladé dvojce postavil coby kapitán Rangers ve druhém kole play off .

Jágr s Lemieuxem Jágr s LemieuxemFoto Sport

Tehdy měl nejproduktivnější Evropan historie NHL pravdu. Crosby a Malkin už za sebou měli hromadu impozantních představení, ještě tomu však něco chybělo.

Dotáhli to sice do finále Stanley Cupu, jenže soupeře si úplně nepodmanili. To letos už jim nikdo nestačí. Jsou zase o kus blíž špičce svých nezištných schopností. I k Mariovi.

„Když budu mluvit jen za sebe, já už jsem si na tahle srovnávání zvyknul. Je to pro mě kompliment, ale nechci se tím moc zaobírat,“ připomněl Crosby v minulých dnech.

„Mario a Jágr, ti kluci vyhráli Pohár. My jsme to zatím ještě nedokázali. Ještě musíme dokázat, že jsme toho taky schopní.“ Když se člověk podívá, s jakou lehkostí, jakoby bez námahy, válcovali v semifinále defenzivní specialisty (!) z Caroliny, přijde mu, že je to jen otázka času.

Že ani Detroit, který míří do reprízy loňského finále ze Západní konference, je tentokrát nemůže zastavit.

Vždyť i když si člověk odmyslí suverénní projev, jakým vládnou, stačí se jen podívat na ta čísla. Malkin, ze začátku play off kritizovaný, jako první hráč v novodobé historii Stanley Cupu nastřádal šest zápasů v řadě s dvěma a více body.

Nechce se věřit tomu součtu - 6 utkání, 7 gólů, 9 asistencí, celkem 16 bodů. 2, 3, 2, 2, 4, 3. U hospodského stolu by se řeklo, že mu statistici připisují zářezy hráběmi.

Crosby o moc nezaostává, 19 bodů (9+10) v posledních 10 zápasech taky není zrovna k zahození. A znovu. Tohle jsou jen prostá čísla Oni dva jsou skoro u každé rozhodující chvíle v režii Penguins.

Každé třetí vítězství ve Stanley Cupu přímo svou brankou jeden z nich zařídí.

„Můžete si říkat, co chcete o tom, jak je budete bránit, jenže oni se nakonec stejně do nějakých šancí dostanou. Jen proto, jak jsou dobří,“ všimnul si Cam Ward.

Brankář Caroliny, který v dosavadním průběhu play off zářil. Než jeho tým narazil na Pittsburgh a jeho dva nové krále.

Ti už vítězně prošli legendární sérií proti Ovečkinovu Washingtonu a šinou si to dál. „Jsou neuvěřitelní,“ smekl parťák Kris Letang.

„Kdekdo si pochvaluje, že má v týmu nějakého výjimečného hráče. A my máme hned dva.“

Přesně tak. Pittsburgh má dva velikány. Zase. Jako kdysi..

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud