1. června 2009 • 21:20

Montreal povede exfloridský kouč Martin

Autor: Ondřej Roubínek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Hokejisté Montrealu, kteří v jubilejní sté sezoně smutně sledují finále NHL jen v televizi, už mají nového trenéra. Na lavičku Canadiens se postaví exfloridský Jacques Martin.



Pro šestapadesátiletého frankofonního Kanaďana to bude čtvrtá štace v nejslavnější hokejové soutěži světa. Po začátcích u St. Louis Blues vedl Martin od roku 1996 tým Ottawy, posledních pět let pak strávil jako hlavní kouč na Floridě, později se u Panterů stal i generálním manažerem.

Canadiens hledali nového trenéra od března, kdy byl vyhozen Guy Carbonneau. Jeho post pak dočasně převzal generální manažer Bob Gainey. Ten pak tým, jenž jubilejní sezonu výborně zahájil, ale poté už se jen propadal, dotáhl z osmého místa do play off. V něm ovšem Montreal ztroskotal hned v prvním kole na Bostonu.

Ačkoliv se Martin s Floridou nikdy neprobojoval do play off, stal se nejúspěšnějším trenérem v historii klubu jak v počtu zápasů strávených na lavičce, tak v počtu vítězství. V historických tabulkách NHL mu pak s 1 098 zápasy patří mezi kouči osmé místo, 517 vítězství ho řadí jen o jednu příčku níže.

Otázkou ale je, co může očekávat od svého nového angažmá. Po sezoně, která pro Montreal skončila zklamáním, se hned několik nejdůležitějších opor týmu včetně Saku Koiva, Alexe Kovaljova či Mika Komisareka stane volnými hráči.

"Připojit se k takovému klubu je pro mě fantastická příležitost," prohlásil Martin na tiskové konferenci. "Když se podíváte na soupisku, tak je tady obrovsky silné jádro hráčů, na kterém se dá vybudovat vítězný tým. A já se opravdu těším, že tento tým příští rok povedu," cituje kouče televize TSN.

Martin se v Montrealu znovu sejde s asistentem generálního manažera Pierrem Gauthierem a skautem Trevorem Timminsem, se kterými působil už v Ottawě.

"Jsem přesvědčený, že tenhle klub má ve vedení skvělé lidi, což je hrozně důležitá věc," těší se Martin na znovuobnovenou spolupráci.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud