Jiří Punčochář
29. srpna 2009 • 18:53

Sýkora dovezl Stanley Cup do Česka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTO - Magický Stanley Cup už letos v létě jezdil v obrněném transportéru, sloužil jako přepravka na chytání lososů, hlídala ho kanadská jízdní policie. Petr Sýkora, který ho v sobotu ukázal v Brně a v neděli potěší fanoušky v Plzni, zvolil spíš soukromý program s rodinou.



Přesto ho na výstavišti, kde krátce pobyl, přišly pozdravit stovky fanoušků.

„Podle fotek a z televize jsem si myslel, že Stanley cup je větší. Ale i tak mám z něho krásný dojem. Jsem šťastný, že jsem ho mohl vidět, Petr mi podal ruku a řekl, že děkuje, že jsem přišel. Za Zetor Brno jsem hrál jedenáct roků. Bylo to senzační a těžko hledám slova,“ rozplýval se Igor Funty, bývalý hokejista a jeden z výherců soutěže, kteří se mohli v Brně fotit společně se Sýkorou.

Ten jim také na památku daroval speciálně vyrobená trička, připomínající, že v roce 2009 vyhráli nejstarší hokejovou trofej Pittsburgh Penguins.

Jejich dnes už bývalý útočník v Brně trénuje s Kometou, ve městě žije s manželkou Renatou a dvouletým synkem Nicholasem a fanoušky si okamžitě získal. „Kde budu hrát, když ne v NHL? To je myslím jasný. To víte že v Brně!“ povzbuzoval asi pětisethlavý dav na výstavišti. Fanoušci, mnoho z nich v dresech Komety, zařičeli blahem.

Petr Sýkora si nese Stanley Cup při oslavách v Brně.Foto Jaroslav Legner SPORT

Reprezentační útočník totiž stále ještě nemá smlouvu na příští sezonu, v Pittsburghu už ho nechtějí a je možné, že pokud nesežene angažmá v NHL ani v Rusku, bude hrát doma. „Těžko říct, kde já jsem doma víc, jestli v Brně nebo v Plzni. Ale je jasné, že tady hlad po hokeji je a určitě by se tady hrálo skvěle,“ uznal.

Pro Sýkoru to byla na výstavišti jedna ze zastávek bohatého programu, na který má právo každý hráč vítězného týmu, který Stanley Cup vyhrál. Sýkora pohár převzal od Miroslava Šatana, který ho měl doma v Topolčanech, a po sobotní oslavě v Brně se předvede ještě v neděli fanouškům v rodné Plzni.

Tam bude na zimním stadionu taky k dispozici pro focení a večer se hraje exhibiční zápas. „Budu toho mít plný kecky. Ale jsem šťastný, že pohár můžu mít u sebe. A až tenhle frmol opadne, ještě se mi všechny vzpomínky zase vrátí,“ vyprávěl útočník.

Fanoušci se na něho nasypali ve velkých hejnech, s fotoaparáty a bloky čekali na autogramy třeba i dvě hodiny. Tak dlouho akce trvala. Pak už se Sýkora musel zvednout a s pomocí ochranky a s pohárem v náručí si proklestit cestu ven.

Petr Sýkora hledá své jméno na Stanley Cupu.Foto Jaroslav Legner SPORT

Pohár si pak až do noci vychutnával ve společnosti rodiny a přátel. Na to se těšil nejvíc. Oslavu sledoval i malý synek Nicholas, který se doma u Sýkorů prý pokoušel pohár dokonce zvedat nad hlavu. „Sahal po něm, ale nepovedlo se mu s ním hnout. Rozhodně už ví, co to je za trofej a že ji táta vyhrál,“ popisovala Renata Sýkorová, hokejistova manželka.

„Já jsem si dřív myslela, že z něho vyroste klavírista, ale brzo nás přesvědčil, jak to bude. Doma má fůru hokejek, lítá s nimi a podlaha u nás podle toho taky vypadá. Tátových kořenů se chytil pevně,“ smála se Renata Sýkorová, zatímco malý Nicholas jí zvědavě vykukoval z náručí.


Jak se veze Stanley Cup?

Jaké to je mít v kufru auta Stanley cup a zodpovídat za to, že se mu nic nestane? „Bál jsem se, abych se nevyboural. Prvních pár desítek kilometrů cesty bylo docela nervózních,“ přiznal s úsměvem řidič, který slavný pohár vezl do Brna ze slovenských Topolčan od Miroslava Šatana.

Čekali byste auto s kouřovými skly a ochranku v černých oblecích, brýlích a vysílačkami v uších? Nic z toho. Stanley cup je vzácná trofej, má svoje dva bodyguardy, ale ti se chovají civilně. Málokdo si jich v Brně všimnul.

Dostat tam pohár byla blesková akce. Po ránu čekal Šatan se svými známými v Topolčanech před hotelem a pohár měli v bedně na ulici. Žádná viditelná ochranka, kolem vládl klid.

„Zeptali se mě na jméno a jestli jsem od Petra Sýkora. Když jsem odpověděl, pohár mi dali a mohl jsem vyrazit,“ popisoval předání cenné trofeje řidič, který jméno říct nechtěl a představil se jako Miroslav. Pomáhal i organizovat program na brněnském výstavišti.

Napřed vezl hokejový gál do tréninkové haly Komety, kde se s ním fotili dorostenci a děti. Pak se vydali na výstaviště, kde čekalo na 500 fanoušků. „Měli jsme pár instrukcí. Třeba že fanoušci se mohou fotit, ale ne pohár brát. A už vůbec ne zvedat nad hlavu. Když jsme tohle splnili, všechno bylo v pohodě.“

Petr Sýkora si užívá Stanley Cup.
Petr Sýkora si užívá Stanley Cup.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud