František Suchan
5. října 2009 • 04:57

Radim Vrbata: jako záchranná delegace

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
Q&A: Zadinův výstup. Dědkova práce? Co Varaďa do Sparty a Hořava v Kladně?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako když se za minulého režimu jezdilo pomáhat do rozvojových zemí. Vyslala se delegace, která měla oživit tamní výrobu a vzdělávat. Tak nějak to teď vypadá v americké Arizoně. Přesněji ve Phoenix Coyotes, zbankrotovaném klubu.



Česko zastupuje záchranná pětičlenná výprava vedená Radimem Vrbatou. A ta si zatím počíná na výbornou.

O Coyotes se během léta mluvilo hodně. Ale zprávy se netýkaly toho, co se děje na ledě. Šlo o bankrot původního vlastníka a tahanice kolem nového majitele. O rezignaci kouče Gretzkého. Nic pozitivního.

Po sobotním prvním velkém hracím dnu nového ročníku NHL přišla změna. V souvislosti s Phoenixem se zase řeší góly a herní forma. Čím to? Výhra nad Los Angeles 6:3 v prvním utkání sezony. A výtečné představení české kolonie v týmu. Hlavě Radima Vrbaty, autora dvou zásahů…

Tomu Phoenix svědčí. Tady před dvěma lety nastřílel sedmadvacet branek, tady hrál svůj nejlepší hokej. Loni ale vzal lákavou tříletou nabídku Tampy Bay na 3 miliony dolarů ročně. A zbytek příběhu určitě znáte. Trápení v mizerné atmosféře rozloženého klubu, prosincový přesun domů do Mladé Boleslavi, výměna do Liberce… Bylo toho dost.

Když se v létě podařilo domluvit trejd zpátky do Coyotes, neskrýval mistr světa z roku 2005 nadšení. Těšil se tam. Právem, to ukázal hned po pěti minutách nového ročníku, kdy při přesilovce našlápl po křídle a vyslal dokonalou ránu do „vinglu“. Jaká to změna oproti minulému ročníku, kdy čekal na první zásah dvanáct utkání…

5:31
Tolik času stačilo uplynout z prvního zápasu nové sezony, než se trefil Radim Vrbata. Loni na svou úvodní trefu čekal do dvanáctého utkání
„Ten první gól mi dodal sebevědomí, bylo to hned moje druhé střídání. Nemusím teď zase přemýšlet o tom, co je špatně,“ vykládal Vrbata na klubovém webu. „Jsem šťastný, že jsem mohl přispět k výbornému týmovému výkonu.“

Svůj příspěvek rozšířil ještě ve druhé třetině, kdy dostal puk od parťáka Průchy, prohnal se mezi třemi protihráči a prostřelil gólmana. Byl to jeho dvanáctý zápas s více než jedním gólem v zámořské kariéře. K tomu přidal šest střel na branku, vyhlásili jej první hvězdou večera. Přesně takový návrat si přál. Dokazuje, že bída v Lightning nebyla úplně jeho vina…

Ve formaci s českými kamarády Hanzalem a Průchou jim to šlapalo už v přípravě, teď slibně rozjeli i ligu. Ale česká enkláva v arizonské poušti, to nejsou jen oni. Obránce Zbyněk Michálek je jedním z klíčových mužů sestavy, kromě tradiční skvělé práce v defenzivě v sobotu přihrával na třetí trefu Coyotes.

Nová posila, nezdolný veterán Robert Lang, hned využil špatný pas losangeleského beka. Při premiéře ve Phoenixu se i on trefil.
Čeština, kterou chtěla pětice krajánků z legrace zavést jako úřední jazyk v kabině, byla hodně nahlas slyšet i na ledě. Jen ve dvou gólech mužstva neměl nikdo z Čechů prsty….„Když budeme hrát jako tentokrát, můžeme hodně lidí překvapit,“ pochvaloval si Vrbata.

A na mysli měl představení celého týmu. Odepisovaného souboru, který se do play off podíval naposledy v roce 2002. Oproti minulé, zase neúspěšné sezoně, ale přišlo sedm nových hráčů. Při pohledu na soupisku už to není taková slabota. Coyotes by nemuseli být úplně bídní.

I když při první zmínce o nich každému hned naskočí finanční potíže a možné stěhování, Vrbata se svou družinou se zatím úspěšně starají o to, aby to hlavní byly výkony hokejistů.
Jako ta delegace pomáhající v rozvojové zemi…

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud