7. října 2009 • 07:48

Havlát řídil velkolepý obrat Minnesoty

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Český hokejový útočník Martin Havlát řídil velkolepý obrat Minnesoty v úterním zápase NHL proti Anaheimu.



Wild prohrávali po dvou třetinách už 0:3, díky třem přihrávkám Havláta a prvnímu letošnímu gólu Petra Sýkory však dokázali v třetí třetině skóre vyrovnat a v nastaveném čase rozhodl o jejich vítězství 4:3 trefou v přesilové hře Andrew Brunette.

Minnesota otočila zápas, v němž prohrávala na začátku třetí třetiny o tři góly, poprvé v historii klubu a nový kouč týmu Todd Richards si připsal svou premiérovou výhru v NHL. "Řeknu vám, tohle vítězství si budu navždycky pamatovat," konstatoval Richards.

"Jsem ale šťastný hlavně kvůli hráčům. Mohou na sebe být právem pyšní. Věřím, že jim to hodně zvedne sebevědomí a že budeme na posledních dvaceti minutách dnešního zápasu dál stavět," dodal Richards.

Jeho protějšek Randy Carlyle s výkonem svého týmu v závěrečné třetině spokojený naopak vůbec nebyl. "Kolikrát jsme se museli bránit v oslabení? Nemůžete uhájit vedení, když pořád někdo sedí na trestné lavici. Byl to velice frustrující závěr. Jediné pozitivum je, že jsme získali bod," zlobil se Carlyle.

Plekancova trefa prohru neodvrátila

Svůj první gól v nové sezoně vstřelil také další český útočník Tomáš Plekanec, porážce Montrealu na ledě Calgary 3:4 ale nezabránil. Hvězdou derby kanadských týmů se stal americký útočník Eric Nystrom, který dal dva góly a ještě zvládl pěstní potyčku s Kylem Chipchurou.

Nystrom byl dokonce chvíli veden jako autor tří branek, statistici NHL mu ale nakonec radost z premiérového hattricku v kariéře zkazili, když vítězný čtvrtý gól po zápase správně připsali obránci Staffanu Kronwallovi.

Na faktu, že Calgary poprvé od roku 1993 vyhrálo úvodní tři zápasy sezony, se ale nic nezměnilo. "Nechci říkat, že jsem příjemně překvapený. Ale jsem prostě šťastný z toho, co naše mužstvo předvádí. Znovu se mi líbilo naše nasazení a obětavost. Hráči za to byli odměněni," pochválil své svěřence trenér Brent Sutter.

Naopak stále bez vítězství zůstávají i po třech zápasech hokejisté Toronta, kteří podlehli na domácím ledě Ottawě 1:2. Na jedinou branku Maple Leafs přihrál český obránce Tomáš Kaberle.

Kouč Ron Wilson zkusil po dvou nezdarech vyměnit gólmany a místo Vesy Toskaly postavil do branky švédského nováčka Jonase Gustavssona. Čtyřiadvacetiletý gólman byl při své premiéře v NHL téměř bezchybný, s výjimkou 37 sekund v druhé třetině, během nichž dvakrát inkasoval.

Druhý gól vstřelil z trestného střílení švédský útočník Daniel Alfredsson poté, co byl v úniku faulován Milan Michálek. Ten však vzápětí musel na ošetření do kabiny, a tak se nájezdu zhostil šestatřicetiletý veterán, jehož v mládí Gustavsson obdivoval.

A Alfredsson si se svým mladším krajanem pohrál - naznačil střelu forhendem a po bekhendové kličce zavěsil do prázdné branky. "Udělal to skvěle. Myslel jsem si, že vystřelí, ale zmátl mě," přiznal Gustavsson.

Hemský rozhodl v nájezdech

Povedený večer prožil český útočník Aleš Hemský, jenž v penaltovém rozstřelu rozhodl o vítězství Edmontonu nad Dallasem 5:4. Hrdinou večera se ale stal brankář Oilers Nikolaj Chabibulin, který vychytal všechny tři nájezdy a odčinil tak ohromnou hrubku ze závěru předchozího zápasu s Calgary, kvůli níž Edmonton prohrál 3:4.

"Byla to tvrdá porážka, takže je skvělé, že jsme si to dneska vynahradili," radoval se Chabibulin, který se stal 24. brankářem v NHL, jenž dosáhl na jubilejní 300. vítězství. "Je krásné dosáhnout takového milníku, ale teď jsem hlavně šťastný z toho, že jsme vyhráli. Budu se snažit, abych se na tom číslu 300 nezastavil," dodal Chabibulin s úsměvem.

Hemský rozhodl nájezdy v třetí sérii, když překonal Martyho Turca střelou zápěstím. Odchovanec z Pardubic si navíc připsal asistenci u vyrovnávacího gólu na 4:4 v úvodu třetí třetiny.

Jedenáctigólovou přestřelku viděli fanoušci v duelu Philadelphie s Washingtonem, který nakonec vyhráli Flyers 6:5 v prodloužení.

Kanonýra Capitals Alexandra Ovečkina, který dvěma góly rozšířil svou střeleckou úrodu v novém ročníku na pět branek, zastínil domácí kapitán Mike Richards, jenž vstřelil hattrick a rovněž má na kontě už pět gólů. Vítěznou trefu obstaral ve čtvrté minutě nastavení Daniel Briere, který si tak dal nejlepší dárek k úterním 32. narozeninám.

Úterní bitva mezi Ovečkinem a Richardsem znovu oživila vzpomínky na jejich vzájemnou rivalitu, která se datuje od juniorského mistrovství světa v roce 2005.

Před finálovým zápasem mezi Ruskem a Kanadou se tehdejší kapitán sborné Ovečkin několikrát nelichotivě vyjádřil na adresu kanadského soupeře, vedeného právě Richardsem. Ten nechal poznámky bez komentáře, v zápase pak ale vyprovokoval Ovečkina k tvrdé hře, na níž ruský mladík doplatil zraněním ramena, kvůli němuž musel v druhé třetině z utkání odstoupit. Kanaďané si pak v pohodě došli pro zlaté medaile.

"Když se tihle dva potkají na ledě, je to záruka toho, že ze sebe vydají úplně všechno, podobně jako při zápasech Ovečkina proti Crosbymu," konstatoval trenér Philadelphie John Stevens. "Dnes se to znovu potvrdilo."

Ovečkin po zápase tvrdil, že proti Richardsovi nebyl nijak zvlášť motivovaný a Richards odmítl, že by v jejich souboji bylo něco osobního. "Ovečkin je ale hráč, na kterého si musíte dávat pozor. Když to neuděláte, srazí vás na kolena," poznamenal Richards.

Carolina - Tampa Bay 2:1 po sam. n. (1:0, 0:1, 0:0 - 0:0)
Branky:
14. J. Jokinen, rozh. nájezd Samsonov - 27. Malone. Střely na branku: 28:30. Diváci: 16.186.

Philadelphia - Washington 6:5 v prodl. (0:0, 4:3, 1:2 - 1:0)
Branky:
22., 34. a 35. M. Richards, 25. Timonen, 56. Hartnell, 64. Briere - 23. a 28. Ovečkin, 33. a 49. Sjomin, 50. Morrison. Střely na branku: 41:36. Diváci: 19.567.

Toronto - Ottawa 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)
Branky:
46. Stajan (T. Kaberle) - 27. Donovan, 28. Alfredsson z trest. střílení. Střely na branku: 27:28. Diváci: 18.830.

Calgary - Montreal 4:3 (1:2, 2:1, 1:0)
Branky:
9. a 34. Nystrom, 36. Iginla, 43. S. Kronwall - 19. Gomez, 20. Latendresse, 40. Plekanec. Střely na branku: 28:30. Diváci: 19.289.

Los Angeles - San Jose 6:4 (1:0, 3:2, 2:2)
Branky:
6. Simmonds, 22. R. Smyth, 32. J. Johnson, 33. Kopitar, 55. Purcell, 59. Drewiske - 37. a 42. Setoguchi, 40. R. Blake, 55. Heatley. Střely na branku: 30:29. Diváci: 15.035.

Minnesota - Anaheim 4:3 v prodl. (0:0, 0:3, 3:0 - 1:0)
Branky:
47. M. Koivu (Havlát), 53. Sýkora (Havlát), 58. Belanger (Havlát), 64. Brunette - 25. Lupul, 28. Arťuchin, 31. S. Koivu. Střely na branku: 32:19. Diváci: 18.256.

Edmonton - Dallas 5:4 po sam. nájezdech (1:1, 2:2, 1:1 - 0:0)
Branky:
4. Comrie (Šmíd), 27. Gagner, 39. Penner, 47. Grebeškov (Hemský), rozh. nájezd Hemský - 6. a 42. Morrow, 26. Neal, 32. Robidas. Střely na branku: 24:34. Diváci: 16.839.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud