Jakub Hlaváč
14. listopadu 2009 • 04:59

Skvělý Vokoun: další nula!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Celé mužstvo je v křeči, skoro se nedostane k puku. Vypálit? Nemožný úkol. Přesto v jeho dresu jeden muž září. Gólman Tomáš Vokoun. Soupeře ničí famózními zákroky. Z posledních čtyř zápasů má tři čistá konta!



Naposledy v Bostonu zastavil 40 střel a čtyři nájezdy, jeho spoluhráčům k výhře stačilo proměnit jediný. Jen díky své opoře zná Florida slovo výhra.

Ve druhé třetině prožívali doslova horor. Panthers nezmohli nic. Bruins si v útočném pásmu dělali co chtěli, v pohodě si připravili palebnou pozici a… Vokoun předvedl parádní zásah. V prostřední dvacetiminutovce celkem devatenáctkrát. Jeho protějšek Tim Thomas si na puk sáhl jednou.

Tomáš Vokoun chytá šanci Billa Guerina z Pittsburghu.Foto ČTK/AP


„Nelze ani slovy popsat, jak moc jsme v té třetině byli špatní,“ zhodnotil výkon svého mužstva trenér Pete DeBoer. Moc dobře věděl, komu vděčí za zachráněné body. „Náš gólman si je prostě zasloužil. Je hezké, že se je pro něj podařilo urvat,“ vykládal po utkání.

Upřímně, ono bylo spíše složité neurvat je. Vždyť plánovaná česká jednička pro únorové olympijské hry ve Vancouveru snad ani inkasovat nemohla. V základní hrací době zneškodnila tři gólové šance dělostřelci Zdeno Chárovi, zastavila skvěle rozjetou akci českého útočníka Vladimíra Sobotky, dvakrát si vychutnala Blakea Wheelera. A ve výčtu by se dalo ještě dlouho pokračovat.
Číslo dne 3/130
Jen tři střely z celkových 130 za poslední čtyři zápasy prošly za Vokounova záda do branky


„Bylo to jedno z těch utkání, které rozhodne jediný gól. Náš první nájezd málem skončil v brance, ale pak už nic. Otázka stála takto: Bude vůbec někdo skórovat? Panebože, asi nikdo!“ žertoval Vokoun po triumfu. Nakonec se prosadil až Cory Stillman. V páté sérii penaltového rozstřelu.

„Zasloužili jsme si zvítězit. Oni měli nějaké příležitosti, ale my jsme jich měli o hodně víc. Malou útěchou nám může být, že předchozí dvě klání jsme zvládli,“ konstatoval Thomas. „Jenže nemůžete vyhrát, když nedokážete dát branku. Hráli jsme dobře, ale selhali jsme v tom nejdůležitějším,“ smutnil Wheeler.

„Ukázali jsme hodně charakteru, když jsme se ve třetí třetině dokázali zvednout. Ale takhle venku hrát musíte. Oni byli pod tlakem, museli útočit. My jsme chtěli bránit a všechno dělat jednoduše,“ popisoval cestu k vítězství Radek Dvořák, útočník Floridy. I on moc dobře věděl, že cokoliv by bylo málo platné bez Vokounova přispění. „Tomáš opravdu předvedl skvělé zákroky,“ vysekl svému krajanovi poklonu.

Tomáš VokounFoto ČTK

Sám brankář, mistr světa z roku 2005, dokonale maže z paměti fanoušků neúspěchy z kraje sezony. Vždyť v jednu chvíli měl ve statistikách sedm proher a jedinou výhru. To byla alarmující čísla. Teď je Vokounova forma zpátky. V posledních duelech doslova září. Znát je to i na statistikách.

Tři nuly, to je hlavní skvost v jeho výkladní skříni. Nikdo z gólmanů není v NHL lepší. Střelce doslova ničí. Ze 130 jejich posledních pokusů propustil pouhé tři. Vynuloval St. Louis, Carolinu i Boston, jeho neprůstřelnost přerušili jen kanonýři Washingtonu.

S jeho výkony roste i síla Floridy. Už není na samém chvostu Východní konference, nemusí se loučit s útokem na play off. A čeští fanoušci se mohou začít pořádně těšit na únorové hokejové večery. S takovou oporou, jako je Vokoun, bude mít Růžičkův výběr ve Vancouveru nemalé šance na úspěch.

Tomáš Vokoun chytá šanci Billa Guerina z Pittsburghu.
Tomáš Vokoun chytá šanci Billa Guerina z Pittsburghu.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud