11. srpna 2010 • 03:55

VIDEO: Stanley Cup byl poprvé na Eiffelovce

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na mapě putování slavného Stanley Cupu přibylo další místo. Navštívil už Bílý dům i Kreml. Zavítal dokonce mezi vojáky v afghánském Kandaháru. Za členy vítězných týmů cestuje každoročně čtrnáct let. Na pařížské Eiffelovce však ještě nebyl. Poprvé až letos.



Cristobal Huet přišel v minulé sezoně v Chicagu o pozici brankářské jedničky, v posledním play off za Blackhawks nastoupil jen na dvacet minut. Ale beztak chytal dost, že se může počítat mezi právoplatné držitele slavné hokejové trofeje.

A díky němu se Pohár podíval poprvé do Francie. Čtyřiatřicetiletý gólman s ním mohl strávit dokonce dva dny. A tak ho nejprve představil v Grenoblu, kde hokejovou kariéru začínal. Poté odletěl Huet do Paříže.

Zapózoval se Stanley Cupem před Eiffelovou věží a vyvezl ho i na rozhlednu, odkud se z výšky 300 metrů otevírá nádherný rozhled na panorama města. Lidé nejslavnější sportovní trofej okukovali. „Je to místo, které nejlépe reprezentuje Francii. Tak kam jinam jsem ho mohl vzít?“ reagoval francouzský brankář.

Podívejte se, jaký měl Stanley Cup na Eiffelovce výhled:

Cristobal Huet se Stanley Cupem na Eiffelovce
Video se připravuje ...

Lidská vynalézavost nezná hranic. „Starý křapáč“ se během své existence podíval do spousty neobvyklých míst a prožil bezpočet často až bizarních příhod.

Několikrát se ztratil nebol byl unesen. Po triumfu s New Jersey setřásl před deseti lety útočník Petr Sýkora cestou z ruzyňského letiště strážce, kteří trofej doprovázejí. Zatímco jim ujel směrem na Plzeň, oni uháněli na Brno.

Stanley Cup se proháněl v luxusních vozech, na motocyklech, ovšem svezl se i v traktoru, na koni, v rybářské loďce, několikrát se koupal v bazénu. Kromě letadla se proletěl i helikoptérou. Při jednom takovém výletu se útočník Andre Roy z Tampy zasnoubil. Prstýnky vložil přímo do stříbrné mísy.

Vedle šampaňského se ze Stanley Cupu pilo a jedlo kdeco. Posloužil i jako květináč, miska pro psa. Krmili z něj koně, pálily se v něm dlužní směnky. Švédský útočník Tomas Holmström v Poháru nechal pokřtít synovce. Maličký syn obránce Reda Kellyho se do něj kdysi během fotografování pomočil...

Co všechno také zažil Pohár

1994 Mark Messier vzal Stanley Cup do oblíbeného striptýzového klubu na newyorském Manhattanu, Brian Leetch do slavné TV show Davida Lettermana.

2000 Scott Niedermayer se v pronajaté helikoptéře vznesl na vrchol Fisher Peak v Britské Kolumbii (4 185 metrů).

2001 Nový výškový rekord. Na vrchol Mt. Elbert v Coloradu (4 402 metrů) vynesl Pohár viceprezident týmu Avalanche.

2004 Brad Richards vzal trofej do iglú a představil ji inuitům, původním obyvatelům severních kanadských teritorií.

2007 V květnu přistál Pohár v afghánské poušti nedaleko Kandaháru. Bývalí hokejisté si zahráli s míčkem proti kanadským vojákům na betonovém hřišti.

2008 Joe Elliott z rockové kapely Def Leppard vystavil trofej na pódiu podstavcem vzhůru. Hráči Detroitu v čele s Cheliosem to označili za její znesvěcení.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud