9. října 2010 • 20:45

Vrbata v Praze řádil. Dvěma góly zničil Boston

Autor: bke, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle byl úžasný večer českého útočníka Radima Vrbaty. Hokejisté Phoenixu vyhráli první utkání NHL v Praze nad Bostonem 5:2 a Vrbata si připsal tři body. Česká stopa v zápase byla hned od začátku hodně vidět. První gól zápasu totiž vstřelil právě Vrbata. Ten si poté připsal ještě u čtvrtého gólu svého týmu asistenci a do prázdné branky pak v úplném závěru rozhodl o jasné výhře Phoenixu. Na straně poražených si bod za asistenci připsal český centr David Krejčí.



Českých gólů mohlo být v dnešním prvním utkání NHL v Praze ještě více. Jenže Vrbatův spoluhráč Martin Hanzal v úniku selhal. Gólově se neprosadil v dresu Bostonu ani hodně aktivní Krejčí.

Phoenix měl v utkání střelecky navrch a vedl už 4:0, teprve poté začal Boston snižovat. Definitivně ho však znovu dorazil Vrbata.

Atraktivnější podívaná než před dvěma roky

Zaplněná libeňská hala sledovala atraktivnější podívanou než před dvěma roky při premiéře NHL v Česku, kdy New York Rangers dvakrát zdolali Tampu Bay 2:1. Už třetí výhru v Praze slavil útočník Petr Průcha, který si zopakoval po vystoupení s Rangers start s Coyotes. Vrbata tehdy hrál v dresu Tampy, takže tentokrát mohl být výrazně spokojenější. Odveta se hraje v neděli od 16:00.

Hned v zahajovacích sestavách se 15 tisícovkám diváků představili tři čeští hráči - Martin Hanzal s Vrbatou na straně Phoenixu a Krejčí v barvách Bostonu, který byl v prvním klání vedený jako domácí tým. A v úvodním dějství byli Češi před zcela zplněnou O2 arenou téměř u všeho zajímavého, co se na ledě dělo.

Krejčí vedl hned první výpad v úvodních vteřinách na Ilju Bryzgalova, ale bekhendovou střelou na ruského gólmana nevyzrál.

Český útočník David Krejčí v první šanci utkání mezi Bostonem a Phoenixem v PrazeFoto ČTK

Potom nabídl drzým průnikem Petr Průcha dorážku Scottiemu Upshallovi a v osmé minutě už Coyotes vedli díky Vrbatovi. Nejlepší střelec týmu z Arizony z minulé sezony tečoval ránu Adriana Aucoina sice nad branku, ale kotouč se mu odrazil od zadního mantinelu přímo na hokejku a Vrbata u levé tyče ze vzduchu načal svůj střelecký účet v novém ročníku.

Český útočník Radim Vrbata právě střílí první gólFoto ČTK

Při vyloučení kapitána Phoenixu Shanea Doana se dostal v 13. minutě v oslabení do úniku Hanzal, ale blafákem do forhendu na Tuukku Raska v brance Bostonu nevyzrál. Po trestu pro Eda Jovanovského měl Boston na 36 vteřin výhodu pěti proti třem, ale v největší šanci neuspěl dvaačtyřicetiletý veterán Mark Recchi. Když potom pykal ještě Vrbata, mohl nevydařenou hru Bruins v početní výhodě korunovat při dalším sólu Průcha, ale Rask opět Bruins podržel.

Chcete mít sportovní informace jako první? Objednejte si SMS a MMS zpravodajství iSport.cz »

V druhé třetině Phoenix rozhodl. Po 118 vteřinách dorážel úspěšně Taylor Pyatt a převážně nestranní příznivci v libeňské hale slavili i další dvě branky v síti Bostonu. V 36. minutě ujel opět do brejku sám Upshall a tentokrát už Rask neodolal. Sedmnáct vteřin před koncem druhé dvacetiminutovky zasadil další ránu Bostonu při trestu Brada Marchanda Eric Belanger a asistenci si u jeho trefy připsal i Vrbata.

V závěrečné třetině se dočkali gólové radosti i příznivci Bostonu. Ve 44. minutě vybídl zpoza branky mezi kruhy Milan Lucic Nathana Hortona a posila z Floridy zúročila převahu, kterou si jeho tým vytvořil v závěrečném dějství.

Diváky bavil i pěstní souboj mezi Fiddlerem z Phoenixu a Campbellem z BostonuFoto Michal Beránek SPORT

Vzápětí se poprali bostonský Gregory Campbell s Vernonem Fiddlerem. V 50. minutě ještě více zdramatizoval utkání při Belangerově trestu svou druhou trefou Horton. V 59. minutě uťal naděje Bostonu Vrbata, který při power play trefil prázdnou branku a korunoval tak vydařený zápas.

Boston Bruins - Phoenix Coyotes 2:5 (0:1, 0:3, 2:1)

Branky a nahrávky: 44. Horton (Lucic, Krejčí), 50. Horton (Chára, Ryder) - 8. Vrbata (Aucoin, Jovanovski), 22. Pyatt (Ekman-Larsson, Stempniak), 36. Upshall, 40. Belanger (Whitney, Vrbata), 59. Vrbata (Jovanovski). Rozhodčí: Leggo, Meier - Henderson, Sharrers. Vyloučení: 2:4, navíc G. Campbell - Fiddler oba 5 min. Využití: 1:1. Střely na branku: 42:37. Diváci: 15.299.

Boston: Rask - Seidenberg, Hunwick, Boychuk, Chára, Ference, Stuart - Horton, Krejčí, Lucic - Recchi, Bergeron, Wheeler - Ryder, Seguin, Paille - S. Thornton, G. Campbell, Marchand. Trenéři: Julien, Houda, Ward a Jarvis.
Phoenix:
Bryzgalov - Aucoin, Jovanovski, Ekman-Larsson, Lepistö, Morris, Schlemko, Yandle - Vrbata, Hanzal, Whitney - Wolski, Belanger, Doan - Průcha, Korpikoski, Upshall - Stempniak, Fiddler, Pyatt. Trenéři: Tippett, Samuelsson, King a Sulliman.

Petr Průcha (vlevo) se raduje z výhry Phoenixu
Petr Průcha (vlevo) se raduje z výhry Phoenixu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud