Patrik Czepiec
2. září 2023 • 17:30

Švýcaři žasnou: Červenka je hvězda! Víme to u nás všichni. Za co má obdiv?

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
Hradec Králové - Slavia: Zmrzlý předběhl Harazima a zvyšuje na 2:0 pro sešívané
VŠECHNA VIDEA ZDE

Řadu let řádně reprezentuje Česko na mezinárodních podnicích. Má podpis u poslední medaile i vousatého titulu mistrů světa. Na klubové úrovni se ovšem útočník Roman Červenka od roku 2016 „zašívá“ v elitní švýcarské soutěži, kam oko tuzemského fanouška často nedohlédne. Právě v zemi helvétského kříže patří sedmatřicetiletý veterán k výrazným hokejovým kapacitám, všichni ho respektují. „Stoprocentně jedna z největších ligových hvězd,“ shodnou se pro iSport.cz bez váhání Yannick-Lennart Albrecht a Sandro Zangger, Červenkovi o osm let mladší kumpáni z Rapperswilu, kteří v rodném Švýcarsku hrají hokej už od dětství.



Roman Červenka dorazil se svými Lakers do Česka kvůli startu Ligy mistrů. V pátek se pátý celek minulé sezony National League poměřil s Třincem a uspěl po divokém průběhu výsledkem 7:6 v prodloužení. V neděli čeká Rapperswil v rámci CHL také střet s nedalekými Vítkovicemi. Od poloviny září pak švýcarský klub nastartuje snahu o vylepšení loňského umístění v domácí soutěži.

Červenka u toho coby kapitán a jasný lídr opět nebude scházet. V létě prodloužil smlouvu až do sezony 2024/25, ve Švýcarsku by si tak měl odkroutit minimálně sedm ročníků ze své bohaté kariéry. Už teď ho tamní hokejová obec velmi obdivuje. Vždyť zraje jako víno, dvakrát v řadě získal cenu pro nejužitečnějšího hráče a byl také ze všech nejproduktivnější.

„To vám řekne asi všechno,“ usměje se spoluhráč Yannick-Lennart Albrecht, když odpovídá na dotaz, co Červenka pro Švýcarsko znamená. „Už u nás hraje opravdu dlouhou dobu. Má velkou roli, dokáže rozhodnout zápas úplně sám. Důležitý hráč,“ pokračuje výčtem superlativů.

Pod Alpami by jeho slova podepsali fanoušci i protivníci. „Fantastický hokejista, to u nás vědí všichni. Dvakrát vyhrál bodování, což o něčem vypovídá. Myslím si, že má obrovský respekt všech týmů. Je dobře pro celý švýcarský hokej, že u nás hraje,“ potvrzuje Sandro Zangger, který při střetu s Oceláři naskočil po boku českého lídra v elitní formaci.

Rekordman Kubalík i Červenka. Podívejte se na všech 22 branek nároďáku na MS
Video se připravuje ...

Odchovanec Slavie a trojnásobný medailista ze světových šampionátů si ve Slezsku připsal dvě gólové asistence. V polovině utkání navíc Lakers pod velením Červenky sevřeli Oceláře v obranné ulitě dobrou minutu hry pět na pět. Štiplavou střelu pražského rodáka vytáhnul skvělým zákrokem brankář Marek Mazanec. Stíhat hráče se speciálním dresem Top Scorer dalo Třinci zabrat.

„Vzhledem k jeho věku je pořád hodně rychlý, má velké množství dovedností. Nebál bych se říct, že to, jak dokáže tvořit hru, je na úrovni NHL. Jeho střelecké schopnosti jsou jako z jiného světa. Určitě to sami vidíte, když hraje za národní tým,“ míní Zangger.

V kabině Červenka neplýtvá slovy. Švýcarsko si podmanil svým herním projevem. Nepotřebuje parťáky získávat emotivními výlevy, ale činy. Právě proto v cizím prostředí nastřádal tolik obdivovatelů.

„Je to skvělý chlap. Mladší hráči k němu vzhlíží jako k idolu. Můžeme se od něj hodně učit, posouvá nás dopředu,“ těší Albrechta. „Tichý lídr. Prostě nás vede příkladem přímo na ledě. Umí být i hlasitý, ale jen když to tým opravdu potřebuje. Jeho zkušenost dokáže všechny uklidnit,“ přitakává Zangger.

I proto Červus – mezi Švýcary častěji Červy – tolik ovlivňuje nedopečené talenty Rapperswilu. „Když k nám poprvé přijdou nějací mladí hráči a vidí, jak soutěživý Červy je… Musí to pro ně být neskutečné. Vždycky tvrdě maká. Proto hraje na tak vysoké úrovní v 37 letech,“ odkrývá recept na dlouhověkost Zangger.

„Stará se o své tělo. Opravdu maká, ať už na ledě nebo v posilovně. Většinou je tím posledním, kdo opouští hřiště,“ ví také Albrecht.

Reprezentační ikona zkrátka Švýcarsku odevzdává maximum. Soustřeďuje se na další ligový ročník, nemyslí aktuálně ani na účast na domácím šampionátu. Dobře ví, že když se mu bude opět dařit, trenéři se ozvou. A možná využijí tip Lakers, jak Červenku dostat do nálady.

„Je fakt tichý, takže pokud s ním chcete mluvit, tak o fotbale. Ten má opravdu rád,“ směje se Albrecht.

Góly

Domácí: 07:57. Kundrátek, 25:40. Pánik, 26:42. Polášek, 37:59. M. Daňo, 41:05. L. Hudáček, 57:58. L. Hudáček

Hosté: 11:46. Albrecht, 37:36. Schroeder, 43:12. Moy, 44:34. Dünner, 54:18. Vouardoux, 57:18. Grossniklaus, 61:10. Schroeder

Sestavy

Domácí: Mazanec (Švančara) – Polášek, A. Smith, Kundrátek, J. Jeřábek, M. Adámek, Nedomlel, Havránek – Voženílek, P. Vrána (C, TS), Pánik – M. Daňo, L. Hudáček, A. Nestrašil (A) – Haas, Miloš Roman, Hrehorčák – Dravecký (A), Čacho, Kurovský – Wałęga.

Hosté: Nyffeler (Meyer) – Noreau (A), Gerber, Aebischer, Grossniklaus, Baragano, Maier, Vouardoux – Zangger, Schroeder, Červenka (C, TS) – Moy, Rask, Wetter – Wick, Dünner (A), Forrer – Čajka, Albrecht, Lammer – Taibel.

Rozhodčí

A. Jeřábek, Ondráček – Rampír, Lederer

Stadion

Werk arena, Třinec

Návštěva

3 406 diváků

Vstoupit do diskuse
0