Petr Dias
22. července 2008 • 18:52

Hokejistka bude hrát mužskou soutěž

Autor: Petr Dias
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve Švédsku konkuruje hvězdám jako Sundin či Forsberg. Nejlepší kanadská hokejistka Hayley Wickenheiserová totiž oznámila, že se vrací do mužské soutěže.



Uzavřela kontrakt s třetiligovým švédským celkem Eskilstuna Linden Hockey. A okamžitě si zajistila obrovskou pozornost médií.

Devětadvacetiletá dvojnásobná olympijská vítězka zkušenosti s mužským profesionálním hokejem sbírala ve Finsku. V roce 2002 se upsala klubu Salamat z druhé divize a 10. ledna 2003 si odbyla svůj debut.

Během dvou sezon zvládla 33 utkání (včetně play off), nastřílela 2 góly a nastřádala 11 bodů. Stala se první ženou, které se v mužské soutěži podařilo skórovat.

Není však úplně první ženou, která si zahrála s muži. Tou se stala kanadská brankářka Manon Rheaumeová. V roce 1992 se postavila do branky Tampy Bay ve dvou přípravných zápasech před sezonou NHL.

Přesto Wickenheiserové patří primát, před ní si to s muži vyzkoušely jen brankářky.

Hokeji se nová švédská posila věnovala už od malička, až do třinácti let dokonce hrála výhradně v chlapeckých týmech. Největší slávy se pak dočkala jako kapitánka kanadského výběru na olympiádách.

Poprvé stratovala v Naganu 1998, kde získala stříbro, na dalších dvou turnajích už slavila zlato. Svými výkony uchvátila dokonce i Phila Esposita, který ji lákal do ECHL a svého klubu Cincinnati Cyclones. Marně.

Wickenheiserová se hodně naučila od svého bratrance Douga Wickenheisera, bývalého útočníka St. Louis, NY Rangers a Washingtonu, jenž odehrál v NHL 556 zápasů. V sedmatřiceti letech (12. ledna 1999) však zemřel na rakovinu.

Nejslavnější kanadská hráčka nezářila jen na ledě, skvěle si vedla také v softballu. V roce 2000 na Hrách v Sydney byla členkou kanadské reprezentace, která vybojovala stříbro.

A díky dokonalé znalosti softballu se dostala na prestižní pozici v televizní stanici CBC, kde pracuje jako spolukomentátorka při softballových zápasech. Diváci kanadské stanice ji uvidí a uslyší během olympiády v Pekingu.

Televizní angažmá ukončí hned po olympiádě, neboť 25. srpna se má hlásit na hokejovém kempu ve svém novém švédském působišti.