11. srpna 2018 • 08:30

Osmnáctka deklasovala Slováky a je pátá. Spokojenost? Vůbec ne

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká hokejová reprezentace do 18 let deklasovala ve svém závěrečném zápase na turnaji Hlinka Gretzky Cup v Edmontonu Slovensko 8:3 a obsadila konečné páté místo. Hattrickem se na výhře svěřenců trenéra Aloise Hadamczika podílel útočník Marcel Barinka, dvě branky vstřelil Adam Najman.



"Soupeře jsme jednoznačně přehráli, byli jsme lepší a přestříleli jsme je. Trochu se to řezalo, ale ze zápasu jsme vzešli vítězně, za což jsme rádi. Do utkání jsme dali všechno, co bylo v našich silách, což se vyplatilo," řekl Barinka spolupracovníkovi ČTK.

Mladí Češi vykročili za výhrou již v první minutě, kdy se v přesilové hře prosadil právě Barinka. Slováci ale za 41 sekund vyrovnali. Výraznou střeleckou převahu poté Češi přetavili v góly ve druhé třetině. Na trefu Přikryla sice soupeř opět odpověděl, ale na další dvě branky již nikoliv.

"Kluci si zápas chtěli užít a od začátku si šli za vítězstvím. Všichni do jednoho makali, což je velice důležité. Za výhru jsme rádi hlavně kvůli klukům, jelikož si to zasloužili. V minulých zápasech se nám nepodařilo vstřelit branku, takže jsme za takový počet vstřelených gólů rádi," uvedl asistent trenéra Marek Židlický a poukázal na fakt, že v prvních zápasech na turnaji tým prohrál s USA 0:6 a Ruskem 0:3.

Čeští hráči nakonec na brankáře soupeře vyslali 58 střel a ve třetí dvacetiminutovce přidali další čtyři góly. S konečným pátým místem ale moc spokojeni nebyli. "Spokojenost s pátým místem nepanuje, každý z nás chtěl postoupit do semifinále," řekl útočník Jonáš Peterek. "Chtěli jsme si zahrát finále, ovšem to se nepovedlo, ale nesmíme sklopit hlavy," dodal Barinka.

Asistent Židlický o turnaji i kabině Edmontonu

Asistent trenéra Marek Židlický po výhře v závěrečném utkání proti Slovensku přiznal, že s konečným výsledkem realizační tým spokojený není, ale potěšily jej dvě závěrečné výhry.

"Spokojeni s umístěním nejsme, přijeli jsme bojovat o nejvyšší příčky. Za podařený závěr turnaje jsme ale kvůli klukům velmi rádi," uvedl bývalý vynikající obránce, který je jedním z asistentů Aloise Hadamczika.

Slováci do Edmontonu přivezli na své poměry silnou generaci hráčů a do poloviny utkání drželi s českým týmem krok. Na střely i šance však Češi dominovali a postupně svou převahu vyjádřili i střelecky.

"Zápas se pro nás vyvíjel velice dobře. Kluci byli připraveni, těšili se na utkání a chtěli si ho užít. Šli pro vítězství a makali všichni do jednoho, což je velice důležité," pochvaloval si Židlický.

Český výběr tak turnaj zakončil s bilancí dvou vítězství a dvou porážek. "Vítězný konec si hráči zasloužili. Proti Americe a Rusku jsme nemohli dát gól, to přišlo až později. Bohužel, bylo to trochu blbě načasované," řekl mistr světa z roku 2005.

Hadamczik už po základní skupině tvrdil, že na týmu se negativně podepsal dlouhý přesun za oceán spojený s krátkým časem na regeneraci. Židlický s tímto názorem souhlasí.

"Čtyřiadvacet hodin jsme cestovali, s Kanadou odehráli perfektní zápas. Kluci jej odmakali, potom na ně ale prostě padla únava. Bylo vidět, že jim krok chybí, a když na mezinárodní scéně nejste stoprocentní, je to znát," uvedl Židlický a poukázal na výhru nad domácím výběrem v přípravě bezprostředně před startem turnaje.

Možné problémy s nedostatečnou aklimatizací a následnou únavou si trenéři uvědomovali s předstihem. "Chtěli jsme to změnit (termín odletu), už to nešlo. Doufám, že do dalších ročníků uděláme všechno pro to, aby se s tím vším naši hráči srovnali, měli čas na regeneraci a byli připraveni na sto procent. Není to výmluva, prostě to tak je," řekl Židlický, který odehrál 12 sezon v NHL.

Bývalý hráč Nashvillu, Minnesoty, New Jersey, Detroitu a New York Islanders zná náročnost cesty za oceán moc dobře. "Cesta byla dlouhá, časové pásmo jiné. Když jsem po zápase s Ruskem viděl smutné kluky v kabině, měli slzy v očích a bylo mi jich hrozně líto. Myslím, že na turnaj Ivana Hlinky bychom my Češi měli být hrdí a občas si i říct, co by pro náš tým bylo dobré," uvedl.

Židlický byl s morálkou hráčů a jejich nasazením spokojený, jen jej mrzelo, že si nezahráli v aréně Edmontonu Oilers. Zápasy základní skupiny odehráli v Red Deer, duel proti Slovensku ve vedlejší tréninkové Downtown Community areně.

"Trošku mě mrzí, že se tak nesplnily dětské sny mnohých hráčů," řekl. Hráči si však alespoň zázemí klubu NHL prohlédli. "Když mužstvo šlo na návštěvu do kabiny Oilers, měli všichni otevřené pusy. Byl jsem rád za to, že takovou věc viděli. Myslím, že mladé kluky to nakopne, přenesou si to domů a začnou na sobě o to víc pracovat, aby to jednou do takové kabiny sami dotáhli," věří Židlický.

Česká hokejová reprezentace do 18 let deklasovala ve svém závěrečném zápase na turnaji Hlinka Gretzky Cup v Edmontonu Slovensko 8:3 a obsadila konečné páté místo.Foto Twitter.com

Hlinka Gretzky Cup hokejistů do 18 let v Edmontonu:

O 5. místo:

ČR - Slovensko 8:3 (1:1, 3:1, 4:1)
Branky:
1., 44. a 49. M. Barinka, 22. Přikryl, 35. Peterek, 38. a 48. Najman, 52. Lang - 2. Mrázik, 27. Čajkovič, 47. Chromiak.

Semifinále:

Rusko - Švédsko 1:2 (0:0, 0:0, 1:2), USA - Kanada 5:6 v prodl. (3:2, 0:1, 2:2 - 0:1).

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud