29. dubna 2009 • 23:16

Profily soupeřů českého týmu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český tým má za sebou základní skupinu mistrovství světa, kde obsadil za vítězným Finskem druhé místo. V další fázi turnaje změří síly postupně s týmy Kanady, Slovenska a Běloruska.



Kanada

Duely českých a kanadských hokejistů patří k tahákům světových šampionátů. V 11 ze 16 odehraných utkání se z vítězství radovala česká reprezentace (skóre 59:42).

Vzájemný zápas rozhodl ve Vídni 2005 o posledním českém titulu, od té doby se oba rivalové potkávají již v osmifinálové skupině.K zatím poslednímu vzájemnému měření sil došlo před dvěma lety na MS v Rusku.

Do paměti se nejvíce vryly duely, které přímo rozhodovaly o konečném umístění. V roce 1996 spělo dramatické finále do prodloužení, ale 20 sekund před koncem Martin Procházka překonal kanadského brankáře Curtise Josepha a Češi mohli slavit první titul od rozdělení federace.

I po letech vyvolává emoce zbabělé napadení Vladimíra Vůjtka kanadskými hráči o rok později v Helsinkách, proměněný nájezd Jaroslava Špačka v semifinále MS 1999 či Reichlův gól v petrohradském semifinále 2000.

Kanada jako kolébka hokeje nasbírala na MS nejvíce medailových sad ze všech zemí. Ke 24 titulům přidala dvanáctkrát stříbro a desetkrát bronz. Loni před domácím publikem válcovala soupeře a podlehla až v prodloužení finále Rusku.Kanadští hokejisté se rovněž stali sedmkrát olympijskými vítězi, naposledy před sedmi lety v Salt Lake City.

Slovensko


Sedm vítězství, jednu remízu a dvě porážky uhráli čeští hokejisté ve vzájemných zápasech se Slovenskem na mistrovství světa. Také celková bilance vzájemných utkání vyznívá lépe pro Čechy, avšak poslední měření sil na MS i v přípravě skončila výhrou Slováků.

O cenné kovy z mistrovství světa si to bývalí partneři přímo rozdali dvakrát. V roce 2000 v Petrohradu bylo ve hře zlato, z kterého se po výhře 5:3 nakonec radovali Češi. O tři roky později v Helsinkách byli naopak úspěšnější Slováci a díky vítězství 4:2 získali bronz.

Slovenský triumf podpořil i fakt, že šlo o jejich premiérový český skalp na velké akci.Od vzájemné premiéry, k níž došlo na OH 1994 v Lillehammeru, spolu reprezentační výběry obou států sehrály celkem 45 utkání.

Češi se radovali osmadvacetkrát, Slováci desetkrát a sedm zápasů nemělo vítěze. Dvěma přípravným duelům na začátku dubna dominoval na slovenské půdě domácí výběr, jenž si připsal výhry 4:1 a 5:1.


Bělorusko

Devět utkání, devět vítězství při skóre 45:11 - taková je bilance českých hokejistů v zápasech s Běloruskem.

Češi se s Bělorusy poprvé střetli na MS 1998 ve Švýcarsku. Protivník tehdy v utkání základní skupiny favoritovi srdnatě vzdoroval a prohrál pouze o dvě branky (4:2).

Na MS na sebe oba týmy narazily zatím pětkrát. Vedle soubojů ve Švýcarsku a Kanadě si spolu zahrály také v základní skupině na šampionátu v Německu v roce 2001 (5:1) a Rusku 2007 (8:2) a v osmifinálové skupině na MS 2005 v Rakousku (5:1).

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud