8. května 2009 • 16:56

Lener: Švédové byli lepší, nám to nesedlo

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za zcela zasloužený považuje postup švédských hokejistů přes český tým do semifinále světového šampionátu kouč Slavomír Lener, který má jako trenér špičkového klubu Linköping velmi blízko ke švédskému hokeji.



"Myslím, že nám ten zápas vůbec nesedl. Byla dobře patrná ta čtyřdenní pauza, která nám neprospěla. Švédové náš tým předčili a byli lepší," řekl Lener, který v roce 1998 stál na lavičce národního týmu při zisku olympijského zlata.

Svěřenci Vladimíra Růžičky se podle něho jen těžko dostávali do zápasu. "Přestože v týmu byla spousta kvalitních hráčů, nedokázali kvůli častým vyloučením zachytit zápasové tempo. Vždyť bylo celkem 22 vyloučených, to je hodně," uvedl Lener. Soupeř se s tím vyrovnal mnohem lépe.

"Švédové byli aktivnější, lépe bruslili, chodili hodně do těla a dohrávali souboje. Tím se nastartovali a dostali se do zápasu mnohem lépe," prohlásil Lener. Rozdíl viděl také v brankářích. "Oba chytali velmi dobře, ale přesto mohl podle mého Štěpánek jednu z těch gólových střel chytit. Gustavsson byl naproti tomu opravdu vynikající a myslím, že celkově o gól lepší," řekl Lener.

Nejmarkantnější rozdíl byl z jeho pohledu ve hře obran. "Švédové dominovali na modré čáře a zakládali nebezpečné situace výbornou rozehrávkou, to naše obrana nezvládala." Pouze slova chvály měl pro švédského útočníka Mattiase Weinhandla.

"Byl v zápase naprostou jedničkou. Dal první gól, druhý připravil, je vidět, jak je to kvalitní hráč. Hodně mě mrzí, že se mi nevrací do Linköpingu, protože jsme ho nechali za opravdu vysoký obnos hrát ještě další sezonu v Dynamu," připomněl Lener hostování hráče v moskevském klubu hrajícím KHL. Český tým prý hráče stejného kalibru postrádal.

"Nikoho takového, kdo by to vzal na sebe, jsme v zápase neměli. Byl tam samozřejmě Eliáš, který se hodně snažil a mohl zápas zvrátit, ale nepodařilo se to. Prohráli jsme si to sami. Měli jsme na to Švédy porazit, o tom netřeba nijak dlouze diskutovat," podotkl čtyřiapadesátiletý kouč. Švédsko je pověstné tím, jak se dokáže na jednotlivé zápasy připravit.

"Má na lavičce dobré trenéry. Bengt-Ake nechává hráče spíše hrát, ale obklopil se skutečně kvalitními trenéry. Tím ovšem nechci vůbec říct, že my bychom je tam neměli," uvedl Lener. Asistenta Rogera Rönnberga velmi dobře zná ze společného působení v týmu Lulea.

"Jsem naprosto přesvědčený o tom, že nás měli absolutně dokonale zmapované do nejmenšího detailu. Nasazovali speciální obrannou dvojici na Jágra a Hemského. I když měl Jarda některé slibné pozice, tak si poradili velmi dobře. Škoda, že tohle jsme nedokázali lépe využít na druhé straně, kde bylo díky tomu více prostoru," litoval Lener.

Švédové odehráli z jeho pohledu takticky vynikající zápas. "Kromě ofenzivní fáze hráli perfektně i před vlastní brankou. Zblokovali strašně moc střel, ať už holí nebo bruslemi, v prostoru mezi kruhy byli všude. Podali opravdu stoprocentní výkon," ocenil Lener. Celkově účinkování týmu na šampionátu příliš rozebírat nechtěl.

"Vystoupení na celém turnaji se hodnotí hlavně podle čtvrtfinále. V něm jde o vše. Co je před tím, není zase až tolik podstatné, i když na tom také záleží, ale přece jen méně. Je to příprava na ten systém play off, který je trochu krutý," řekl bývalý trenér pražské Sparty. Nelíbí se mu, že vždy musí jet záhy domů některý z nejkvalitnějších týmů.

"Je celkem šest nebo sedm naprosto špičkových týmů a tato špička pak vypadává. Potkalo to třeba i Finsko. Byl bych spíše pro turnajový systém, což ovšem neříkám proto, že český tým vypadl. Až pak třeba finále odehrát takto jako rozhodující zápas dvou nejlepších," navrhl Lener.

Seveřané mají podle jeho odhadu možnost dojít až do finále. "Kanada sice na turnaji vypadala dobře, ale ve čtvrtfinálovém utkání pravdy proti Lotyšsku zrovna neoslnila. Lotyšsko nezdramatizovalo závěr zápasu jen kvůli nezkušenosti. Pokud budou Švédové tak disciplinovaní jako proti nám, jsem přesvědčený o tom, že Kanadu hodně potrápí," mínil Lener.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud