Květoslav Šimek
14. května 2012 • 12:00

Slovákům září gólman. Kde Laca schovávali? Ptá se v žertu Šatan

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovenští hokejisté ze zámoří znali brankáře Jána Laca před mistrovstvím světa jen podle jména. I nejzkušenější útočník Miroslav Šatan v žertu prohlásil, že sám netuší kde jej trenéři do této chvíle schovávali. Třicetiletý gólman, který na sebe upozornil až v závěru sezony pěti čistými konty v ruské KHL s podceňovaným Lvem Poprad, je největší hvězdou týmu českého trenéra Vladimíra Vůjtka. Proti Švýcarsku si připsal čisté konto (1:0) a vévodí brankářským statistikám šampionátu.



Takovou událost slovenští hokejisté pět let nezažili. Na mistrovství světa odehráli zápas s nulou naposledy v roce 2007 proti Norsku (3:0), čisté konto tehdy vychytal Jaroslav Halák.

Teď se to povedlo Jánu Lacovi. Brankáři, který je v pomyslném žebříčku slovenských gólmanů až na nějakém pátém až šestém místě. A na mistrovství světa je vůbec poprvé.

Měla to být největší slabina slovenského týmu. Trenér Vůjtek musel kvůli zraněním vyškrtnout z nominace hned čtyři skvělé gólmany - omluvili se mu Peter Budaj (Colorado), Ján Lašák (Chabarovsk), Rastislav Staňa (CSKA Moskva) i Jaroslav Halák (St. Louis Blues).

Na šampionát tak odjížděl s nováčky Lacem, Hamerlíkem a Hudáčkem. Ani jeden z nich na mistrovství neodchytal byť jen jedinou minutu. „V sezoně ale kluci chytali výborně a dařilo se jim i v přípravných turnajích, já jim věřil,“ říkal kouč Vůjtek.

Jasné nebylo ani to, kdo vlastně bude jedničkou týmu. Do prvního zápasu proti Kanadě poslal Vůjtek třineckého Petera Hamerlíka. Chytal dobře, byl vyhlášen nejlepším hráčem, Slováci prohráli těsně 2:3.

Do dalšího zápasu s Finskem šel Ján Laco. A byl ještě o chlup jistější. Vůjtkův tým sice znovu prohrál (0:1), ale zkušený kouč Laca v bráně nechal.

Ten se mu pak odvděčil sérií výher nad USA 4:2, Kazachstánem 4:2, Běloruskem 5:1 a Švýcarskem 1:0. V každém utkání byl oporou, dvakrát už si šel pro hodinky Tissot, které dostává nejlepší hráč.

(Zleva) Zdeno Chára, Tomáš Surový, Miroslav Šatan, Dominik Graňák a Libor Hudeček slaví gól proti Kazachstánu
(Zleva) Zdeno Chára, Tomáš Surový, Miroslav Šatan, Dominik Graňák a Libor Hudeček slaví gól proti Kazachstánu

„Rodina je velká, rukou bude dostatek, hodinářství si otvírat nebudu,“ říkal se smíchem Ján Laco pro portál hokej.sk. Díky individuální sázce navíc po každém utkání počítá lahve Tullamore Dew, které mu za výhry slíbil jeden z jeho kamarádů.

„Asi teď ze mě moc velkou radost nemá, dluh mu slušně narůstá. Budu velmi rád, když bude muset koupit celý karton!“ 

Teprve třicetiletý Laco přitom zažívá první „pořádnou“ sezonu. Odchovanec Liptovského Mikuláše až dosud působil jen ve slovenských klubech (Liptovský Mikuláš, Košice, Zvolen, Nitra). V aktuálním ročníku byl hráčem popradského Lva, kde jej vedl český kouč Radim Rulík.

V úvodu ročníku sice Rulík sázel hlavně na Tomáše Dubu, ale po výprodeji klíčových hráčů (Nagy, Klouček, Chabada, Kristek, Netík, Pilař, Mikúš, Mihálik, Duba) se Ján Laco dostal do brány a vedl si skvěle.

V závěru KHL si připsal pět zápasů s nulou a Rulík jej chválil: „Od začátku jsme spoléhali na výborný kolektiv, ale kdybych měl vyzdvihnout jednotlivce, tak musím říct, že fantastickou práci odvedl brankář Ján Laco!“

Skvělý závěr sezony Lacovi vynesl nominaci na mistrovství světa. I nové angažmá. V příští sezoně bude hrát za dalšího nováčka ruské KHL – ukrajinský Donbass Doněck.

Společně s Nedorostem, či Pilařem, trénovat je bude Július Šupler. „Teď myslím na úplně jiné věci, ještě jsme na mistrovství neskončili. To nejdůležitější je teprve před námi,“ říká Laco, nová slovenská hvězda.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud