28. prosince 2020 • 05:56

Česko – Rusko 2:0. Senzační výhra dvacítky na MS! Zazářil brankář Pařík

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
14
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Senzace je na světě! Česká dvacítka ve druhém vystoupení na juniorském mistrovství světa překvapivě porazila nabité Rusko 2:0. Čistým kontem a 30 zákroky zazářil brankář Lukáš Pařík, vítězný gól vstřelil v 37. minutě Filip Koffer. Ve třetí třetině přidal druhý gól po samostatném úniku Martin Lang. Svěřenci Karla Mlejnka po úvodní vysoké porážce 1:7 od Švédska získali první body na turnaji, další zápas hrají v úterý od 20 hodin proti USA.



„Nebylo to pro nás lehké utkání, ale celý tým splnil plán, který jsme si před zápasem dali. Zatímco se Švédy, kdy byla ta strategie jiná, jsme ho ale plnili třicet minut, dnes to bylo celých šedesát,“ řekl trenér Mlejnek na tiskové konferenci.

Místo Malíka, který absolvoval debakl se Švédy, dostal v brance prostor Pařík, jenž čelil tomuto ruskému výběru již na listopadovém turnaji Karjala při premiéře v reprezentačním A-týmu. Rusové tehdy v Helsinkách v přímé bitvě o turnajový primát vyhráli 3:0. Mimo hru zůstal útočník Pytlík. „Má lehčí zranění ve spodní části těla,“ přiblížil Mlejnek.

Klikorkovo hákování přineslo již v končící druhé minutě brzké oslabení, ale český tým si poradil s velkým přehledem. Již v plném počtu pak zahrozil Jiříček. V polovině sedmé minuty se protáhl podél levého hrazení do velké šance Raška, který se vrátil do sestavy po disciplinárním trestu, gólmana Askarova ale překonat nedokázal.

Na konci 13. minuty pomohla Paříkovi branková konstrukce po nenápadném pokusu Kňazeva. Čeští mladíci trápili mladou sbornou zhuštěným středním pásmem a Rusové, kteří při své premiéře v aréně Rogers Place porazili USA 5:3, se jen ztěžka dostávali do šancí. I proto vyzněl poměr střel mezi tyčky za úvodní dvacetiminutovku ve prospěch českého výběru (11:9).

Druhá třetina začala velkým tlakem Rusů, česká defenziva v čele s pozorným Paříkem ale odolávala. Ve 24. minutě naopak rozehrál špatně Askarov a vzápětí se na něho řítil - podobně jako v první třetině Raška - ze strany Rychlovský. Při zakončení zvolil kličku do bekhendu, jenže pak nedokázal přehodit levý beton strážce ruské branky.

Ve 33. minutě se poprvé proti pravidlům provinili také Rusové. V přesilovce měl dobrou možnost Teplý, ale Askarov si poradil. Poté co se favorit ubránil, nadechl se k velkému náporu a uzamkl Čechy v pásmu před Paříkem, jenže pak zničehonic našlápl opět Rychlovský, místo střely našel skvěle Koffera a ten pohotovým zakončením do odkryté branky otevřel skóre.

„Rusové nás tam zavřeli v pásmu, ale dokázali jsme z toho tlaku ujet do situace dva na jednoho. Kuba Rychlovský sklopil hlavu, dal ji mezi ramena a nakopnul to. Filip Koffer ho dobruslil, tu situaci skvěle zahráli a myslím, že po těch ubráněných dvou minutách si to plně zasloužili,“ řekl Pařík.

V úvodu třetí části měl Pařík plné ruce práce se dvěma pokusy Afanasjeva, dokázal si ale poradit. O chvilku později minul v obrovské příležitosti Grošev. Jenže pak nastřelil Čajka od modré čáry Langa, jenž vyrazil na zteč a tváří v tvář si poradil i s Askarovem.

Česká střídačka v čele s koučem Karlem Mlejnkem se radují z výhry nad Ruskem
Česká střídačka v čele s koučem Karlem Mlejnkem se radují z výhry nad Ruskem

„Snažil jsme se tam hlavně zblokovat tu střelu, to bylo pro mě prvořadé a pak mi to také pomohlo ke gólu,“ uvedl Lang.

Rusové mohli kontrovat při přesilovkách, jenže Češi cenný náskok velmi pozorně bránili. A když přestáli bez větších potíží i takřka dvouminutovou hru Rusů bez gólmana, která se po Beránkově faulu proměnila v přesilovku šest na čtyři, mohli bouřlivě slavit cenný úspěch.

„Myslím, že je to pro nás psychická vzpruha, protože jsme si dokázali, že můžeme hrát i proti týmům, jako je Rusko. Nevidím problém v tom, proč bychom v tom nemohli pokračovat,“ prohlásil odhodlaně Lang.

Góly

Domácí: 36:38. Koffer, 45:07. Lang

Hosté:

Sestavy

Domácí: Pařík (N. Malík) – Krutil, Kučeřík (A), Haš, Svozil, Jiříček, Klikorka, Kubíček – Lang, Myšák (C), Teplý – Beránek, Vitouch, Mužík – P. Novák, Gut, Raška – Rychlovský, Najman (A), Koffer – Přikryl.

Hosté: Askarov (Achťamov) – Muchamadullin, Čisťakov (A), Čajka, Kuzněcov, Kirsanov, Kňazev, Byčkov – Podkolzin (C), Chusnutdinov, Afanasjev – Činachov, Baškirov, Amirov (A) – Firstov, Safonov, Gricjuk – Bardakov, Ponomarjov, Grošev – Spiridonov.

Rozhodčí

Gouin, Kowalski – Chaput, Mahoney

Stadion

Rogers Place

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 4 3 0 0 1 25:5 9
2. Rusko 4 2 1 0 1 16:9 8
3. Švédsko 4 2 0 1 1 14:9 7
4. Česko 4 2 0 0 2 10:14 6
5. Rakousko 4 0 0 0 4 1:29 0

Vstoupit do diskuse
14

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud