Pavel Ryšavý
9. srpna 2022 • 22:41

Česko - Slovensko 5:4. Divoký vstup do MS U20, v závěru rozhodl Szturc

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česko odpálilo juniorské MS výhrou. Proti Slovensku se ale muselo hrabat z krize. Soupeř dvakrát ujel, dal dva góly, rýsoval se malér. Nakonec se ale při brutálním tlaku ve druhé třetině povedlo skóre otočit. Národní tým oslavil výsledek 5:4. Bláznivý závěr nakonec rozhodla výjimečná akce Gabriela Szturce. Česko soka většinu večera drtilo, ale zápas mu taky málem ujel, prostě bláznivý start.



Večer, kdy cítíte, jak hodně tenká je linka mezi radostným hopsáním a nakopávání všeho, co cestou do kabiny potkáte. Většinu zápasu Česko svého rivala mačkalo, Slovensko se bránilo. Tým Radima Rulíka se vyhrabal z manka 0:2. Jenže ani náskok 4:2 neznamenal pohodu, při sérii oslabení na konci se soupeř dostal zpátky, zase srovnal.

Do euforie ale poslal Česko průnik Gabriela Szturce necelé dvě minuty před koncem. Protáhl se podél mantinelu, vystřelil nad rameno gólmana. Hotovo. Bitva bavila, ale byla to velká fuška.

Začátek? Horor. Tohle z pohledu brankáře Jana Bednáře fakt zažít nechcete. Česko se snažilo do soupeře dupat, jenže Slovensko dalo z prvních dvou střel na bránu dva góly. Uf! Jako když se přižene v srpnu chumelenice od Tater.

Národní tým ovšem ukázal silnou psychiku. Nesložil se. Potvrdil svoji cestu z přípravy s Rakouskem, kde prohrával 0:1 a nakonec vyhrál 6:3. Dvougólové manko v ostrém utkání taky nepřineslo žádnou paniku.

Český útočník Matouš Menšík se snaží natlačit ke slovenské brance
Český útočník Matouš Menšík se snaží natlačit ke slovenské brance

Od úvodu mělo Česko převahu, od druhé třetiny se změnila na brutální tlak s velkou spoustou šancí. Hodně byl za stavu 0:2 vidět David Jiříček. Když si uvědomíte, že do Kanady dorazil v pondělí, několik dní byl mimo kvůli pozitivnímu testu na covid, dal si s týmem jeden trénink a pak vypadal na ledě takhle?

Kroužil útočným pásmem s pukem na holi, vytvářel šance, výborně pálil, pořád byl aktivní, hrál tvrdě, v oslabení dokonce ujel sám na branku, ve vlastní přesilovce zase těsně před vlastní brankou zastavil brejk.

„O medaili se nemůžeme vůbec bavit,“ zahlásil před turnajem trenér Radim Rulík. „My se samozřejmě budeme snažit dělat maximum, jenže síla Ameriky, Kanady, Švédska a Finska je aktuálně obrovská. To není alibi, ale fakt. Jsou jinde. Dokud nebudeme mít hráče v 19 letech v elitních soutěžích? Nemůžeme jim konkurovat,“ přidal vysvětlení kouč.

A právě sem nejspíš mířil. Na Jiříčkovi bylo hodně vidět, že hrál mezi dospělými, měl velkou roli, nastoupil i na dospělém MS. Když si uvědomíte, že takové Finsko sestaví z podobných hráčů celý tým? Jiný svět. Jiříčkův výkon ostatní strhnul, nakopnul.

Góly Ryšavého, Kulicha a Šapovaliva otočily skóre za dalších 20 minut na 3:2. „Pro nás je prioritou být pořád v pohybu. Snažili jsme se na to klást důraz v každém tréninku, trenéři nám to neustále opakují. Pořád kopat nohama, takhle se chceme prezentovat, vyhrávat souboje,“ přibližoval český hokej kapitán Jan Myšák.

Když jeho tým od druhé třetiny větší rychlost nakopl, bylo to cítit. Dost taky pomohlo, jak kouč Rulík zacházel se čtvrtým energickým útokem, který rozdával hity a nakonec si připsal i třetí gól. A když se pak trefil Jan Myšák? Bylo hej.

Jenže hotovo ne. Česko spadlo čtyřmi tresty na jedné hromadě do potíží, Slovensko stáhlo na 4:4. Úlevu ale pak přineslo sólo Szturce. Nový gólový song národního týmu, kdy po českých brankách zpívá Karel Gott, přinesl štěstí.

Góly

Domácí: 22:22. Ryšavý, 33:21. Gut, 37:35. Šapovaliv, 47:56. Myšák, 58:10. Szturc

Hosté: 03:20. Petrovský, 05:57. Kašlík, 53:56. Petrovický, 56:48. Kašlík

Sestavy

Domácí: Bednář (Suchánek) – Ticháček, Jiříček (A), Svozil (A), Špaček, Hamara, Čech, Němec – Kulich, Gut, Myšák (C) – Ivan, Szturc, Chmelař – Menšík, Ryšavý, Měchura – Šapovaliv, Urban, Hauser.

Hosté: Latkóczy (Boľo) – Petrovický (C), Kmec, Stripai, Štrbák, Groch, Žabka, Bakala – Jedlička, Demek, Sýkora (A) – Petrovský, Myklucha, Kašlík – Honzek, Dvorský, Faith (A) – Nemec, Repčík, Stümpel – Mišiak.

Rozhodčí

Hennessey (USA), Holm (SWE) – Cottaneo (SUI), Rey (USA)

Stadion

Rogers Place, Edmonton

Vstoupit do diskuse
1

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud