11. srpna 2022 • 22:55

Finsko - Česko 4:3sn. Myšák a spol. blízko senzace, favorit MS ztratil bod

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou lepší, než jste čekali. Česko na MS do 20 let dotáhlo zápas s Finy až do nájezdů, tam ale padlo a zápas celkově ztratilo 3:4. Celkově to byl ale statečný boj, nečekaně vyrovnaný. Národní tým vedl 2:0, favorit se hodně nadřel. Válela česká první lajna, která vstřelila dva góly, hodně byl vidět Jan Myšák. K dalšímu zápasu nastoupí národní tým v sobotu o půlnoci proti Kanadě.



Prognózy hovořily jasně. Finsko nabere vzduch a mrazivým dechem sfoukne Českou svíčku. Raz, dva. Sázkové kanceláře vypisovaly na tým Radima Rulíka vysoké kurzy. Vsadit na něj a on by uspěl? Vyhráli byste šestinásobek. Přesně takhle se označuje jasný favorit a ten, který může maximálně překvapit. Finský tanec se ale nekonal. Vůbec.

Od Jana Myšáka se čekalo vždycky hodně. Když jako teenager začal v sezoně 2018/2019 nastupovat za Litvínov, často to svádělo ke srovnání s velkými jmény. Nový Robert Reichel? V 16 letech měl lepší bodový průměr (0,23) v extralize než kdysi Jaromír Jágr (0,21)!

Vždycky, když se objevil v mládežnických výběrech, čekal se od něj zázrak. Myšák musí být vidět, rozhodovat, válet. Česko ale nemělo dobré šampionáty, nejlépe za poslední dobu vypadá teď. A kapitán taky, na svém třetím MS do 20 let.

Proti Finům byl celý jeho první útok hodně výrazný, dal dva góly. Jeden Jiří Kulich, jeden Myšák. Jeho trefa poslala velkou bitvu do prodloužení, odchovanec Litvínova srovnal v 53. minutě na 3:3. V nájezdech se ale prosadil jen jeden český střelec, Finsko se trefilo dvakrát.

Aby Česko uspělo, potřebovalo nechodit na trestnou, nenechat se vybláznit k faulům a celkově předvést týmový výkon na hraně svých možností. Druhé splněno stoprocentně, první méně. Ale celkově celá parta válela. Věřila si, hrabala jak jeden.

Přitom dopředu bylo jasné, že Česko čeká hodně velká šichta. Finsko přivezlo do Edmontonu hodně zkušený tým, nabitý dorazovým ročníkem 2002. Dvacet hráčů nastupovalo pravidelně v dospělé soutěži, dvacet hráčů si prošlo draftem. Pro srovnání, nejvyšší soutěž dospělých hrálo v minulé sezoně pět českých borců, draft se týkal dvanácti hokejistů.

Národní tým papírově silnějšímu soupeři vzdoroval od začátku velmi slušně. Jako kdyby ho svým systémem překvapil. „Fini mají velmi dobrý tým, momentálně je to jeden z nejlépe bruslících týmů v této kategorii. Pro nás bude velká výzva, abychom v pohybu stačili,“ vykládal před zápasem pro hokej.cz asistent Jiří Kalous. „Věříme ale, že jsme nabruslení, protože když jsme s nimi hráli ve Finsku před odjezdem na mistrovství světa, zápasy nebyly z naší strany vůbec špatné,“ vzpomněl na porážku 4:6 a výhru 3:2.

S pohybem Česko nemělo potíže. Stíhalo. Zatímco premiéra se Slovenskem se chvílemi měnila na systémový chaos, proti velkému favoritovi se dařilo herní disciplínu držet daleko lépe. Sebevědomí hodně podpořil Chmelařův gól „z bufetu“ od mantinelu, pak přesilovková šleha Kulicha.

Vést 2:0 nad Finy a být střelecky aktivnější v první třetině? Dobrý český šok. Navíc se dařilo bruslařsky nadupané soupeře dobře zastavovat ve středním pásmu. Žádné divoké průlety do defenzivní zóny se nekonaly.

Dvoubrankové vedení se nakonec ale rozpadlo. Ve 24. minutě svítil v prázdné hale Edmontonu Oilers na kostce stav 2:2. A tady přicházely hodně těžké pasáže. Finsko začalo být tvrdší, rychlejší, ale tlak už nic nepřinesl. Když na finské vedení odpověděl Myšák, tahali se soupeři až do nájezdů. Česko tímhle výsledkem hodně překvapilo. Ještě víc, jak vyrovnané klání dokázalo odehrát.

Góly

Domácí: 16:28. Järventie, 23:39. Puutio, 50:24. Räty, . Simontaival

Hosté: 06:36. Chmelař, 11:31. Kulich, 52:38. Myšák

Sestavy

Domácí: Meriläinen (Jatkola) – Nurmi, Niemelä (A), Heimosalmi, Viro, Puutio (A), Jurmo, Rafkin, Rajaniemi – Kemell, Räty, Hirvonen (C) – Simontaival, Määttä, Järventie – Lambert, Koivunen, Helenius – Liukas, Kapanen, Väisänen.

Hosté: Bednář (Suchánek) – Jiříček, Ticháček (A), Špaček, Svozil (A), Čech, Hamara, Němec – Myšák (C), Gut, Kulich – Chmelař, Szturc, Ivan – Ryšavý, Menšík, Kos – Urban, Šapovaliv, Měchura – Hauser.

Rozhodčí

Hiff, Kowalski – Huseby, Mackey (všichni CAN).

Stadion

Rogers Place, Edmonton.

Zimák s Hamarou o MS20 a výchově: Uděláš chybu? Pouč se z ní, neboj se
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * Hokejové brusle na Heureka.cz

Play off
Články odjinud


Články odjinud