1. ledna 2009 • 14:42

Junioři si brousí zuby na Rusko

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stejný soupeř jako před rokem čeká české hokejisty ve čtvrtfinále mistrovství světa hráčů do dvaceti let. V Ottawě se v sobotu od 1:30 SEČ utkají s Ruskem, kterému zkusí oplatit dvanáct měsíců starou porážku.



V Pardubicích sborná vyhrála 4:1 postarala se o to, že čeští mladící potřetí za sebou chyběli v bojích o medaile.

O repríze tohoto čtvrtfinále rozhodla prohra Ruska v závěrečném utkání základní skupiny se Švédskem 0:5. Trenéra Marka Sýkoru to moc nepřekvapilo. Rusko navíc považuje za přijatelnějšího soupeře než Švédsko. "Seveřané jsou tady velmi silní. Už skautové před mistrovstvím světa tipovali finále Kanada - Švédsko. Asi věděli, o čem mluví," řekl Sýkora novinářům po výhře svých svěřenců nad Kazachstánem.

Čeští junioři mají v letošní sezoně s Ruskem vyrovnanou bilanci. V srpnu v Brně je porazili 5:3, naopak ve Švédsku jim podlehli 3:6, když inkasovali tři branky v posledních šesti minutách. "V Brně se nám zápas ohromně povedl, ve Švédsku jsme s nimi nesehráli špatné utkání. Myslím si, že máme větší šance než proti Švédům," poznamenal Sýkora.

Podle něj si Češi musí dát pozor hlavně na hbité ruské útočníky. "Je tam řada prvotřídních hráčů. Vím, že jim nesmíme dát prostor ve středním pásmu, aby nabrali rychlost. Pokud se takto rozjedou, tak je zle," řekl šedesátiletý kouč.

Dalším důležitým momentem bude, aby Češi nebyli vylučováni, což se jim zatím na turnaji vcelku daří. Ve čtyřech utkáních základní skupiny nasbírali osmnáct dvouminutových trestů. "Rusové mají dobré přesilovky, i když se Švédy neskórovali. Ti ale hráli oslabení velmi dobře. Musíme hrát disciplinovaně," prohlásil Sýkora. I Rusové hrají zatím na šampionátu čistě, v celkové bilanci mají o jednoho vyloučeného hráče více.

K výhře nad Ruskem a postupu do semifinále vede podle trenéra cesta přes nasazení na hranici sebeobětování. "Hráči musí hrát na sto dvacet procent, zápas se nám musí povést ve všech směrech," uvedl Sýkora.

Důležitý bude i výkon brankářské jedničky Dominika Furcha. "Určitě musí zachytat nadstandardně. Všichni musí odvést maximální výkon. Základem je oddat se pro tým a vytáhnout bojovnost a nasazení. Musí hrát bojovně s maximálním úsilím. Hráči musí padat do ran a hrát týmově," dodal Sýkora.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud