Jakub Hlaváč
26. prosince 2009 • 22:47

Ostuda! Dvacítka dostala od Švédů desítku

Vstoupit do diskuse
15
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hůř začít ani nemohli. Čeští reprezentanti do dvaceti let odstartovali mistrovství světa potupnou porážkou se Švédskem 1:10. Na svého soupeře absolutně nestačili, už po prvním dějství měli čtyřgólové manko. A už v neděli (začátek o půlnoci) je čeká nejdůležitější zápas na turnaji proti Finům. Jestliže opět zklamou, na boje o medaile mohou zapomenout…



Je to jasné, čeští junioři mezi špičku absolutně nepatří. Zápas se Švédskem jen znovu ukázal na dávno známou a palčivou pravdu. Letos měl přijít zvrat, po pěti letech bez medaile se chystal útok na přední příčky, místo toho to vypadá na boj o čirou záchranu v elitní skupině mistrovství světa. Rozhodne nedělní duel s Finskem.

Gólman Jakub Sedláček, to měl být hlavní český trumf, jenže se z branky pakoval ještě před koncem první třetiny. Za stavu 0:4 nasupeně opouštěl svou svatyni, jemu i všem ostatním aktérům utkání bylo navýsost jasné, že o výsledku je rozhodnuto.

Nutno podotknout, že brankář na inkasovaných gólech neměl rozhodující podíl. Obrana se dopouštěla obrovských přehmatů, soupeře lehce pouštěla do brankoviště a v závěru první dvacetiminutovky zkolabovala definitivně. V posledních pěti minutách úvodního dějství inkasovali Češi třikrát… Seveřané se nenechali ke skórování pobízet. Výsledky třetin 0:4, 1:2, 0:4 hovoří za vše.

MS "20" v hokeji: Švédsko - ČR
MS "20" v hokeji: Švédsko - ČR

Zatímco Švédové nastoupili s výběrem složeným převážně z hráčů jejich domácí soutěže, Češi využili služeb řady krajánků. Ale ani oni nebyli žádnými oporami, ačkoliv ve svých klubech patří ke klíčovým mužům a výhodou pro ně měla být znalost úzkého kluziště. Jordán, Vincour, Kubalík či Horák, všichni zapadli do mizérie celého souboru.

A co hůř, už v neděli čeká mladíky zápas pravdy. Není žádný prostor k vyčištění hlavy, načerpání ztraceného sebevědomí. V duelu s Finskem se bude rozhodovat o postupu ze základní skupiny. Ta čítá pět členů, všichni jsou z Evropy. Postupový klíč je prostý, první mužstvo jde rovnou do semifinále, druhé a třetí do čtvrtfinále.

O debakl jsme si řekli sami sami, litoval Šindel >>>


Co to znamená? Vyhrát alespoň dvě utkání a uzmout si třetí příčku. Pokud se to nepodaří, bude tým kouče Jaromíra Šindela muset bojovat o záchranu.
„Máme Švédy a Rusy, ty jsou odskočení, to víme. Na druhou stranu na turnaji se může stát cokoliv. Ale já věřím, že zvládneme klíčový zápas s Finskem, to je naše cesta k postupu,“ odhadoval už před šampionátem Milan Tichý, skaut Columbusu a expert na mládežnický hokej. Při těchto počtech kalkuluje ještě s výhrou nad nevyzpytatelným Rakouskem.

Jenže po debaklu těžko hledat optimismus. Ještě jedna věc totiž budí pozornost. Tomuto výběru chybí konfrontace s elitou na vrcholném turnaji. Na šampionátu osmnáctiletých válčil jen ve druhé kategorii. Odtud sice v polské Toruni bezpečně vybojoval postup zpět mezi nejlepší, ale těžké boje o medaile to může nahradit těžko.

Teď se tento handicap ukázal naprosto zřetelně. Co přinese šampionát v dalších zápasech?

MS hráčů do 20 let v ledním hokeji:
Skupina B (Regina):
Česká republika - Švédsko 1:10 (0:4, 1:2, 0:4)
Branky a nahrávky: 26. Káňa (Knotek, Vincour) - 8. Petersson (Erixon, Svensson-Pääjärvi), 16. Rodin (Ekman Larsson), 18. Tedenby (Krüger, Rundblad), 20. Lander (Petersson, Svensson-Pääjärvi), 23. Svensson-Pääjärvi (Erixon, Petersson), 26. Klingberg (Lundberg), 41. Erixon (Svensson-Pääjärvi), 43. Lander (Rodin), 52. Silfverberg (Rodin), 55. Larsson (Svensson-Pääjärvi, Johansson). Rozhodčí: Baluška (SR), Zalaski - Jobson, Traub (všichni Kan.). Vyloučení: 7:5. Využití: 1:3.
Sestavy:
Česká republika: Sedláček (20. Francouz) - Roth, Jordán, Gudas, Kempný, Voráček, Jeřábek - Nestrašil, Kousal, Novotný - Káňa, Knotek, Vincour - Horák, Kubalík, Kovář - Doležal, Hlinka. Trenéři: Jaromír Šindel a Zdeněk Moták.
Švédsko: Markström - Erixon, Rundblad, Ekman Larsson, Larsson, Kilström, Ekholm, Andersson - Johansson, Petersson, Svensson-Pääjärvi - Tedenby, Josefson, Krüger - Silfverberg, Lander, Rodin - Rasmussen, Klingberg, Lundberg - Brodin. Trenér: Pär Marts.

Vstoupit do diskuse
15

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud