1. května 2015 • 22:30

SOUHRN: Kanada vyškolila Lotyšsko, Rusové porazili Norsko

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Světový šampionát v ledním hokeji v Praze a Ostravě začal duelem mezi Kanadou a Lotyšskem. Zámořští hokejisté porazili svého soupeře vysoko 6:1. Ve druhém zápase porazily Spojené státy Finsko 5:1. Souběžně s úvodním českým zápasem proti Švédsku se v Ostravě hrál zápas Ruska, které si poradilo s Norskem.



Rusové porazili Norsko vysoko 6:2

Hokejista Ruska zahájili pouť za obhajobou titulu mistrů světa v Ostravě jednoznačnou výhrou nad Norskem 6:2. Favorit skupiny B nedal soupeři žádnou šanci a o svém vítězství rozhodl čtyřmi góly už v úvodních sedmnácti minutách. Branku a dvě přihrávky zaznamenal Danis Zaripov, obě trefy Norů obstaral ruský krajánek Patrick Thoresen.

I když zatím jen se třemi útoky, Rusové odstartovali turnaj velkolepě. Třem tisícovkám fandících krajanů v hledišti naservírovali hru na jednu bránu. Favorita zklidnil už v třetí minutě v přesilové hře Šipačov, a když už o 19 sekund nato zatím jediný útočník "sborné" z NHL Anisimov ukázkovou kličkou ze sóla ošálil Voldena podruhé, zvedl ruské sebevědomí na maximum.

Výběr kouče Znaroka odsoudil soupeře v úvodní dvacetiminutovce do role statistů a znovu připojil dva slepené góly: Mozjakin v 16. minutě vybojoval důsledným forčekingem třetí trefu pro Zaripova, na kterého po minutě navázal po další čítankové kombinaci Tichonov. Rusové první část vyhráli drtivě na skóre i 15:1 na střely.

Fiasko Norů se ve druhé třetině ze všech sil snažila zmírnit hlavně jejich největší hvězda Thoresen. Útočník Petrohradu už po 25 sekundách pohotovou střelou bez přípravy překonal Bobrovského a Norové na chvíli převzali otěže. Olimb s Thoresenem zopakovali podobnou kombinaci i v 26. minutě, ale za stavu 2:4 je mistři světa rázně zarazili a zase přepnuli na vyšší rychlost.

Rusové byli v útočném pásmu smrtelně nebezpeční. Čudinov po Mozjakinově akci rychle odpověděl pátým gólem a ze spousty šancí se pak ujala jen ta Panarinova, který po sólu z levého křídla zavěsil pod horní tyč.

Vedení o čtyři góly už obhájcům titulu bohatě stačilo. V závěrečné dvacetiminutovce zvolili úsporný mód a spokojili se s údržbou skóre, s nímž Norové nic nesvedli ani v přesile pět na tři.

Skupina B (Ostrava):

Rusko - Norsko 6:2 (4:0, 2:2, 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Šipačov (Kovalčuk, Dadonov), 4. Anisimov (Kovalčuk), 16. Zaripov (Mozjakin, Tichonov), 17. Tichonov (Medvěděv, Zaripov), 30. Čudinov (Mozjakin, Zaripov), 35. Panarin (Šipačov, Birjukov) - 21. Thoresen (M. Olimb, Holos), 27. Thoresen (M. Olimb, Ask). Rozhodčí: Mayer (USA), Ronn (Fin.) - Dahmen (Švéd.), Mills (Kan.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 6314.

Rusko: Bobrovskij - Bělov, Čudinov, Jakovlev, Medvěděv, Antipin, Kulikov, Birjukov - Dadonov, Šipačov, Panarin - Plotnikov, Anisimov, Kovalčuk - Mozjakin, Tichonov, Zaripov. Trenér: Oleg Znarok.
Norsko: Volden - Holos, Bonsaksen, Trygg, Tollefsen, Sorvik, Odegaard, Norstebö, Stene - M. Olimb, Bastiansen, Thoresen - Martinsen, K. A. Olimb, Rosseli Olsen - Ask, Roymark, Forsberg - Roest, Dahlström, od 21. navíc Lovlie. Trenér: Roy Johansen.

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 7 5 1 0 1 22:14 17
2. Finsko 7 4 2 0 1 22:9 16
3. Rusko 7 4 1 1 1 30:16 15
4. Bělorusko 7 4 0 2 1 20:19 14
5. Slovensko 7 1 2 2 2 17:19 9
6. Norsko 7 2 0 0 5 12:23 6
7. Dánsko 7 1 0 1 5 10:20 4
8. Slovinsko 7 1 0 0 6 9:22 3

Kanada si na úvod MS poradila s Lotyšskem 6:1

Hokejisté Kanady rozdrtili v zahajovacím utkání základní skupiny A na mistrovství světa v pražské O2 areně před 16.013 diváky Lotyšsko 6:1, přičemž favorit vedl už ve 24. minutě o pět branek. Dvě branky a jednu asistenci zaznamenal Jason Spezza, tři body za gól a dvě přihrávky nasbíral také Nathan MacKinnon. Lotyši budou v sobotu od 20:15 druhým soupeřem českých hokejistů na turnaji.

"Odvedli jsme vcelku dobrý výkon. Žádný zápas tady není snadný a jednoduchý nebyl ani tento. Teď se soustředíme na to, abychom byli zápas od zápasu lepší a lepší," uvedl bek vítězů Aaron Ekblad.

Lotyši byli v úvodu ještě před postupně se plnícím hledištěm nebezpeční. Vytvořili si několik šancí a v té největší v osmé minutě pomohla Smithovi odvrátit puk po Cibulskisově pokusu až obrana Javorových listů. "Bylo by to docela určitě jiné utkání, kdybychom v úvodu dokázali skórovat. Více bychom si věřili," řekl lotyšský útočník Koba Jass.

V polovině úvodního dějství šel ale do vedení favorit, když Spezza nabil MacKinnonovi a útočník Colorada přesnou ránou do levého horního rohu otevřel gólový účet turnaje.

Kanaďané rychle rozhodli o osudu utkání. Ve 14. minutě dorážel úspěšně po Hamhuisově střele Spezza a za 67 sekund se prosadil i Duchene, který se uvolnil na pravém kruhu a prostřelil Muštukovse. Ve zbytku utkání už šlo jen o výši konečného skóre.

Vítězové posledních dvou olympiád, kteří na světových šampionátech vypadli pětkrát za sebou ve čtvrtfinále, v druhém dějství rychle přidali další dva góly. Nejdříve trefil Burns tyč, ale pak už po trefách Toffoliho a Spezzy během 44 sekund vystřídal Muštukovse v brance Masalskis.

Tradiční opora Lotyšů držela dlouho čistý štít. "Chytal skvěle. Odvedl perfektní práci. Ale těžko něco vyčítat prvnímu gólmanovi, nebylo to pro něho jednoduché," řekl Jass.

Kanadskému gólmanovi Smithovi pokazil čisté konto v 53. minutě Daugavinš. "Bylo pro nás fajn odmazat tu nulu a dát alespoň jeden gól. Je to dobré pro naše sebevědomí do dalších zápasů," podotkl Jass.

A bez inkasovaného gólu nedohrál zápas ani Masalskis. Překonal jej 23 sekund před koncem z trestného střílení kanadský kapitán Crosby. "Je fajn, že jsem se trefil hned v prvním zápasu na turnaji," pochvaloval si Sidney Crosby. "Věděl jsem, co se chystá udělat. A udělal to. Ale já puk (lapačkou) minul," popsal Edgars Masalskis.

Skupina A (Praha):

Kanada - Lotyšsko 6:1 (3:0, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 10. MacKinnon (Spezza, Savard), 14. Spezza (Hamhuis, MacKinnon), 15. Duchene (Hall, Barrie), 23. Toffoli (Hamhuis, Burns), 24. Spezza (MacKinnon, Crosby), 60. Crosby z trestného střílení - 53. Daugavinš (Darzinš, Džerinš). Rozhodčí: Hodek (ČR), Vinnerborg (Švéd.) - Kilian (Nor.), Lhotský (ČR). Vyloučení: 1:3. Bez využití. Diváci: 16.013.

Kanada: Smith - Burns, Hamhuis, Savard, Wiercioch, Barrie, Muzzin, Ekblad - Spezza, Crosby, MacKinnon - Seguin, Giroux, Ennis - Eberle, Duchene, Hall - Toffoli, O'Reilly, Eakin - Couturier. Trenér: Todd McLellan.
Lotyšsko: Muštukovs (24. Masalskis) - K. Redlihs, Jerofejevs, Galvinš, Sotnieks, Širokovs, Cibulskis, M. Jass - Bukarts, Sprukts, M. Redlihs - Darzinš, Džerinš, Daugavinš - Saulietis, Berzinš, Cipulis - K. Jass, Abols, Skvorcovs. Trenér: Aleksandrs Belavskis.

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 7 7 0 0 0 49:14 21
2. Švédsko 7 4 2 0 1 34:19 16
3. Česko 7 4 1 1 1 27:18 15
4. Švýcarsko 7 2 0 4 1 12:18 10
5. Německo 7 2 0 1 4 11:24 7
6. Francie 7 1 1 0 5 13:20 5
7. Lotyšsko 7 0 2 1 4 11:25 5
8. Rakousko 7 0 2 1 4 10:29 5


USA porazily Finsko, vyhrály 5:1

Hokejisté Finska klopýtli hned v úvodním utkání ostravské části mistrovství světa, od Spojených států utrpěli překvapivě hladkou porážku 1:5. O prohru spolufavorita skupiny B se zasadil dvěma góly a asistencí útočník Edmontonu Matt Hendricks. Utkání se odehrálo před vyprodanou ČEZ Arénou, v níž vítězství Američanů přihlíželo 8812 diváků.

Finové měli převahu v hledišti i na ledě, ale úvodní příležitosti Lepistöho i Jokinena vychytal jistotu vyzařující gólman Hellebuyck. Poslední hvězdná posila Suomi, brankář Rinne z Nashvillu, naopak 23 sekund před koncem prvního dějství nepřikryl při americkém brejku bližší tyč a Moses bekhendem pod břevno poslal Američany do vedení.

"Výborně nám dneska zachytal brankář. Bylo to velice důležité především v první třetině, kdy jsme díky němu ubránili finské přesilovky a dodal nám sebevědomí do dalšího průběhu," řekl kouč Američanů Todd Richards.

Mladý výběr ze zámoří kousal přímočarostí a tlakem v zakončení. Nic na tom nezměnila ani vyrovnávací trefa Jokipakky, který skóroval tečovanou střelou od modré čáry.

Finsko pak promarnilo tlak v dvouminutové přesilovce, po níž vyrobilo hrubku na útočné modré čáře a Hendricks z brejku doklepl kotouč za Rinneho. Už za 99 sekund navíc finský gólman přes projíždějící hráče ztratil z dohledu Sextonovu ránu od mantinelu a favorit ještě více znervózněl.

Seveřané neměli den, Rinneho nevyjímaje. Finský brankář v 46. minutě neudržel Mosesovu střelu, kterou za gólmanovými zády ještě posunul do sítě Bonino. Při power play pak zpečetil triumf Američanů trefou do prázdné branky Hendricks.

"Defenzivně jsme dnes zápas nezvládli, v útoku jsme neproměnili šance a nedařilo se nám střelecky jako obvykle. Tohle dnes udělalo rozdíl mezi oběma týmy, protože soupeř byl velice efektivní a navíc kvalitní v obraně. Musíme doufat, že se to v dalších zápasech zlepší," řekl finský trenér Kari Jalonen.

Skupina B (Ostrava):

USA - Finsko 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 20. Moses (Krug, Nelson), 32. Hendricks (Sexton), 35. Sexton (Krug, Hendricks), 47. Bonino (Moses, Nelson), 58. Hendricks (Larkin) - 26. Jokipakka (Pesonen, Kemppainen). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Bulanov (Rus.) - Lederer, Tošenovjan (oba ČR). Vyloučení: 4:2. Bez využití. Diváci: 8812.

USA: Hellebuyck - Faulk, Krug, Jones, Reilly, Murphy, Moore, Gardiner, Smith - Bonino, Moses, Nelson - Morin, Arcobello, Lee - Eichel, Vesey, Lewis - Larkin, Hendricks, Sexton. Trenér: Todd Richards.
Finsko: Rinne - Lepistö, Hietanen, Lindell, Salmela, Ohtamaa, Jaakola, Jokipakka, Mantylä - T. Ruutu, Kontiola, Aaltonen - Barkov, J. Jokinen, Donskoi - Immonen, Pihlström, Hartikainen - Pesonen, Louhivaara, Kemppainen. Trenér: Kari Jalonen.

Z V VP PP P Skóre B
1. USA 7 5 1 0 1 22:14 17
2. Finsko 7 4 2 0 1 22:9 16
3. Rusko 7 4 1 1 1 30:16 15
4. Bělorusko 7 4 0 2 1 20:19 14
5. Slovensko 7 1 2 2 2 17:19 9
6. Norsko 7 2 0 0 5 12:23 6
7. Dánsko 7 1 0 1 5 10:20 4
8. Slovinsko 7 1 0 0 6 9:22 3


Tyson Barrie a Kaspars Saulietis bojují o kotouč
Tyson Barrie a Kaspars Saulietis bojují o kotouč

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud