Miroslav Horák
7. listopadu 2015 • 09:45

Kdo je kdo ve Vůjtkově týmu? Tohle jsou šéfové národního týmu

Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo je kdo v národním týmu?Kdo je kdo v národním týmu?FOTO: Jaroslav Legner (Sport)

    Nově osazená i nabobtnalá. Taková je střídačka národního týmu hokejistů pro ročník 2015/16, čerstvě příchozí doplnili družinu i v jejím zákulisí. Deník Sport představuje armádu lidí (a jejich úkoly), kteří pracují na tom, aby hráčská sestava dostala co nejlepší servis před, během i po utkání. Servis reprezentační.

  • Josef Jandač, 47 let, asistent

    Josef Jandač Josef JandačFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Ačkoli hierarchie tří Vůjtkových kolegů nebyla oficiálně rozparcelována, má se za to, že kouč Sparty je náčelníkovou pravou rukou a jakýmsi korunním princem trenérského štábu. Jinak řečeno: prvním adeptem na uvolněné místo, pokud by šéf týmu po sezoně odešel. Ať už úplně či do jiné funkce v zákrytu. Jandač dostal od Vůjtka na starost obránce a už v prvním vystoupení proti Švédsku defenzivní enklávu koučoval, svěřené úkoly si vzal plně za své. Vládce Sparty navazuje na éru pod Vladimírem Růžičkou, jemuž asistoval v letech 2008 až 2010 a byl u zatím posledního zisku titulu mistrů světa v Německu.

  • Jaroslav Špaček, 41 let, asistent

    Jaroslav Špaček Jaroslav ŠpačekFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Na střídačce asistující asistent, dá se také říct. Vysvětlím. Z logicky věci má bývalý vynikající bek na starosti práci obránců, svoje postřehy rychle předává Josefu Jandačovi. Samozřejmě že se nerozpakuje i sám hráčům říct, co uzná za potřebné. Na záležitosti reprezentace má nyní více času, v Plzni opustil roli asistenta, byť v týmu dál vypomáhá se speciálním tréninkem. „Už ale nebudu stát na střídačce během zápasů, nebudu mít takovou pravomoc,“ vysvětluje Špaček, o němž se na svazu zprvu uvažovalo jako o novém generálním manažerovi týmu. Na poslední chvíli však pozici udržel Slavomír Lener. Do Špačkovy gesce však patří inspekční výjezdy po Evropě i Americe.

  • Vladimír Vůjtek, 68 let, hlavní kouč

    Vladimír Vůjtek Vladimír VůjtekFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Na sklonku kariéry se dočkal nejvyšší pocty. V osmašedesáti a po čtyřech letech na slovenské horské dráze byl svazem obdarován nejprestižnějším tuzemským angažmá. Bude muset ze sebe vydolovat hodně energie, aby cíle splnil nebo se k nim přiblížil. Což například obnáší vybudovat si vřelejší vztah k NHL, které nijak zvlášť neholduje. Ano, trenérovým kladem jsou vztahy s hráči – těžko se například sníží k veřejné kritice svého svěřence. Ovšem první hokejové scéně by měl přijít rychle na chuť, získat přehled, mít české hráče „nakoukané“. Nejde o nic jiného než o nutnost. Zvlášť, když se kouče může týkat Světový pohár 2016.

  • Jiří Kalous, 50 let, asistent

    Jiří Kalous Jiří KalousFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Nálepku dlouholetého „Růžičkova dítěte“ setřásl během následujících angažmá v Liberci či nyní v Třinci. Kalous je velký pracant, maximalista, vyžadující od všech absolutní přístup. Nyní neprožívá zrovna slastné období u Ocelářů, v třinecké fabrice to skřípe a kdo ví, jak to půjde dál, pokud se tým nezvedne. Na posledním MS v Praze Růžičkovi skautoval soupeře, podobné zadání má i nyní – první dvě třetiny sleduje z tribuny, v pauzách předává Vůjtkovi poznatky, až třetí část tráví na střídačce. „Po Karjale to zhodnotíme a rozhodneme se, jestli nám to vyhovuje nebo ne,“ vyhlásil Vůjtek. „Vláďa má ve všem poslední slovo. Od nás dostává full service. Sto procent. Jde o to, aby každý z nás přinesl to nejlepší, co v něm je, ve prospěch týmu,“ tvrdí Kalous.

  • Petr Jaroš, 38 let, trenér gólmanů

    Petr Jaroš Petr JarošFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Má za sebou zajímavý příběh. Bývalý aktivní gólman poznal zámořskou výchovu brankářů, do Česka přivezl některé speciality – například střelbu s bílými puky, anebo připevňování síťky na helmy gólmanů. Jaroše si do KHL vytáhl trenér Marek Sýkora, pracoval v Minsku, pomáhal Norům na MS, poté jihlavského rodáka přizval ke slovenské reprezentaci Vladimír Vůjtek. Práci kolegy oceňoval, a tak pokračuje i nyní. „Je to zkušený trenér brankářů, v současnosti jeden z nejlepších v bývalém Československu,“ soudí Vůjtek.

  • Radovan Sakaláš, 34 let, fyzioterapeut

    Radovan Sakaláš Radovan SakalášFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Má za sebou proškolení od docenta Pavla Koláře, jenž dal na Sakaláše kvalitní doporučení manažerům svazu. Práci u reprezentace si v minulosti vyzkoušel na světových šampionátech juniorů, nárazově i u áčka. Jeho rukama v minulosti „prošli“ hráči jako Židlický nebo Hejda, angažmá získal také v pražském Lvu. „Ve chvíli, kdy jsem tušil, že se hraním hokejem neuživím, začal jsem studovat,“ říká rodák z Trenčína a majitel několika startů ve slovenské extralize.

  • Denis Havel, 27 let, videokouč

    Denis Havel Denis HavelFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Nováček, jenž na hokejové půdě velice rychle povýšil až na nejvyšší možnou úroveň. Do reprezentace jej zavál vítr z Třince, kde Havel v dřívějších letech pracoval v boxu časoměřičů a časem dostal na starost práci s videotechnikou. V reprezentaci to má těžší v tom, že navazuje na práci dlouholetého videokouče Jana Procházky, machra v oboru, jenž dokázal nadřízeným připravit na klíč, cokoli požadovali. Udržet tuto nedílnou oblast na stejné úrovni může být zapeklité.

  • Tomáš Vyskočil, 41 let, lékař

    Tomáš Vyskočil Tomáš VyskočilFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Jako jeden z nemnoha členů managementu týmu pokračuje i po rezignaci Vladimíra Růžičky, jenž měl pro Vyskočilovy schopnosti slabost. Ve svém civilním zaměstnání je ortoped, v pražském Motole pracuje na oddělení spondylochirurgie, která se zaměřuje na problémy s páteří. „Takže provádím leckdy i složité operace. Pro mou práci je tato specializace možná trochu výhoda, i v hokeji se bohužel stává, že se někdo může při pádu do mantinelu zranit. Ale musím to zaklepat, zatím jsem u ničeho tak vážného nebyl,“ je rád Vyskočil, jenž nechal pro jistotu na „svém“ oddělení vybudovat i nadstandardní pokoje. To kdyby některý z hokejistů potřeboval zásadní pomoc.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Tabulky Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině A se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud