Adam Lacek
20. dubna 2018 • 11:37

Francouz po výhře chválil mladíky: Hrají výborně, jsou vyspělí

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Inkasoval sice trochu laciný gól, jinak byl ale spolehlivý. Tradičně. Pavel Francouz se ve čtvrtečním zápase proti Finsku postavil poprvé do branky národního týmu od olympijského turnaje. A znovu nezklamal, výborným výkonem pomohl k výhře 3:1. Zapsal 34 zákroků, z nichž řadu famózních. „S počtem zákroků se vám zlepšuje pocit ze zápasu,“ řekl suše po utkání.



Čapal lapačkou, betony i hokejkou. V první třetině zastavil už téměř jasný gól po přesilovkové kombinaci Finů, kterou zakončoval Sami Sandell. Výstavní zákrok hokejkou pak předvedl ve druhé třetině proti individuální akci aktivního Toniho Rajaly.

Po zápase však nebral veškerou tíhu na sebe, pochválil spoluhráče před sebou. „V podstatě se čekalo, kdo dá gól na 2:1. Jsem rád, že jsme ho dali my. Kluci hráli výborně dozadu, pomáhali mi, čistili to před bránou. Jsem rád, že jsme dostali jen jeden gól, o dva míň než soupeř a vyhráli jsme,“ liboval si.

Kritická chvíle pro Francouze a celý tým přišla ve druhé třetině, ve které byli Češi hned pětkrát vyloučení. „Navazovalo jedno za druhým, takže jsme hráli nějakých šest minut v oslabení. Jen díky velké obětavosti a dobré připravenosti, protože jsme si jejich přesilovky rozebírali, jsme to nějakým způsobem zvládli. To si myslím, že bylo důležitý,“ hodnotil Francouz jeden ze stěžejních momentů zápasu.

Zmatek v brankovišti Pavla Francouze
Zmatek v brankovišti Pavla Francouze

Slabší chvilku si vybral jen jednou, když ho ve 12. minutě prostřelil nenápadnou střelou z levého křídla Antti Suomela. Kotouč Francouzovi propadl do branky mezi tělem a pravou rukou. Rána to rozhodně nebyla z kategorie nechytatelných.

I přesto byl Francouz národnímu týmu tradičně oporou, po zásluze byl zvolen nejlepším hráčem zápasu na české straně. „Bylo to super. Jsem rád, že jsme vyhráli,“ říkal novinářům brankář, který bude od nové sezony zřejmě působit v NHL.

Pochvalu od něj si zasloužili i mladíci. Proti Finům nastoupili hned čtyři hráči ročníku narození 1999, tedy 18letí kluci. „Nikdo nevěděl, co od toho čekat, ale popasovali se s tím skvěle a zápas se zvládnul. Hrají výborně, jsou vyspělí. Není tam vidět skoro žádnej rozdíl, hrají zkušeně,“ dodal Francouz.

Góly

Domácí: 11:56. Suomela

Hosté: 09:05. Zadina, 49:33. Jaškin, 59:15. Nestrašil

Sestavy

Domácí: Kilpeläinen (Husso) – Riikola (A), Pokka, Kivistö, Honka, Vaakanainen, Näkyvä (A), Jokiharju – Jormakka, Manninen, Palola – Savinainen (C), Suomela, Puustinen – Rajala, Sandell, Ikonen – Enlund, Niemi, Anttila – Björkqvist.

Hosté: Francouz (Furch) – Pyrochta, Jordán (A), Pláněk, D. Sklenička, F. Pavlík, T. Pavelka, J. Galvas, Moravčík – Nestrašil, Horák (A), D. Kubalík – Zadina, Chytil, Jaškin – M. Kaut, Chlapík, Červenka (C) – Musil, Tomášek, Šťastný.

Rozhodčí

Oskirko, Soin – Ondráček, Špůr

Stadion

Tipsport arena

Návštěva

6212 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud