Adam Lacek
20. dubna 2018 • 05:00

Čeští mladíci v akci: Zadina s Finy hýřil pohybem, Chlapík se hledal

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
  • Podívejte se, jak si vedli čeští mladíci proti FinskuPodívejte se, jak si vedli čeští mladíci proti FinskuFOTO: koláž iSport.cz

    Tak mladý národní tým tu dlouho nebyl. Ve čtvrtečním zápase proti Finsku (3:1) nastoupili hned čtyři teprve 18letí hráči, k tomu další jen o něco starší. Nejlépe si vedl Filip Zadina, který při premiéře v seniorské reprezentaci hned skóroval. Ve druhém útoku byl s Filipem Chytilem hodně vidět, snažili se o individuální akce. Martin Kaut si na domácím ledě připsal dvě asistence, slušně si vedl i obránce Jakub Galvas. Kdo se ale trochu hledal, byl další debutant Filip Chlapík.

  • Filip Zadina

    1 gól
    2 střely
    2 trestné minuty
    Čas na ledě: 14:24

    Mladičký reprezentant Filip Zadina krouží mezi FinyFoto Michal Beránek / Sport

    Parádní premiéra! Přišel, viděl a šel slavit. Už v 10. minutě otevřel v přesilové hře skóre utkání. Sice ne žádnou famózní ranou, ale počítá se. Jeho střílenou přihrávku před branku na Dmitrije Jaškina si Finové sami srazili do branky. Ke svým ranám jako při juniorském šampionátu se příliš nedostával, snažil se ale vymýšlet další akce, s parťáky v útoku Jaškinem a Filipem Chytilem hýřili pohybem. „Myslím si, že tomu dodáváme pohyb a agresivitu. Jsme vděční, že jsme dostali takovou příležitost,“ hodnotil po debutu.

  • Filip Chytil

    2 střely
    Čas na ledě: 14:44
    55 % úspěšnost na vhazování

    Čeští hokejisté se radují z branky Filipa Zadiny, který poprvé skóroval v dresu národního týmuFoto Michal Beránek / Sport

    Naskočil v centru druhého útoku vedle Filipa Zadiny a Dmitrije Jaškina. Dostal dost prostoru, hrál přesilovky i oslabení. Bylo na něm vidět obrovské zlepšení oproti minulé sezoně, kdy ještě nastupoval v extralize za Zlín. Během prvního roku v zámoří vyzrál. Proti Finům měl chuť, snažil se o individuální akce, nebál se. Brankáře Kilpeläinena zaměstnal i dvěma střelami, z toho jedna byla pořádně štiplavá. Pokud podobné výkony bude předvádět i dál, měl by se dostat do sestavy pro mistrovství světa.

  • Martin Kaut

    2 asistence
    0 střel
    Čas na ledě: 12:43

    Reprezentační útočník Martin Kaut během duelu v PardubicíchFoto ČTK

    To je progres! Martin Kaut prožívá druhou polovinu sezony jako ze snu. Vyletěl už na juniorském šampionátu, fantastické výkony předváděl za Pardubice v play off a výborně si zatím vede i v přípravě před mistrovstvím světa. V pěti zápasech zatím nastřádal úctyhodných osm bodů (1+7). Proti Finům nastoupil ve třetím útoku vedle Romana Červenky a Filipa Chlapíka. Přidal dvě asistence v přesilových hrách. Především ta druhá stála za to. Jeho střelu od modré čáry dorazil na brankovišti dobře pracující Dmitrij Jaškin.

  • Jakub Galvas

    2 střely
    Čas na ledě: 10:26

    Jakub Galvas se raduje z úvodní trefy zápasuFoto ČTK

    Ze všech obránců dostal v zápase nejméně minut, i tak byl během 14 střídání vidět. Na začátku zápasu sice párkrát krátce po sobě ztratil puk. Jeho mladická nerozvážnost ovšem přinesla i zajímavé momenty před finskou brankou. Sám na gólmana Kilpeläinena vyslal dvě střely, další vymyslel pro spoluhráče. I když se nakonec třeba nedostane do nominace pro světový šampionát, reprezentace v něm má velkou obrannou naději do budoucna.

    Brankář Pavel Francouz inkasuje branku
    Brankář Pavel Francouz inkasuje branku

  • Filip Chlapík

    0 střel
    2 trestné minuty
    Čas na ledě: 11:23
    61 % úspěšnost na vhazování

    Útočník Filip Chlapík během své premiéry za seniorskou reprezentaciFoto ČTK

    Nastoupil v centru třetího útoku vedle Romana Červenky a Martina Kauta. Dlouho se v utkání srovnával s užším kluzištěm. Nebyl úplně na očích. Řada fanoušků si ho možná všimla až při jeho vyloučení v závěru druhé třetiny. Chyběl na přesilovce, ve kterých Češi dvakrát udeřili. Nedostal se k žádné střele na branku. Dařilo se mu však na vhazování, vyhrál osm ze 13. V dalších zápasech ovšem musí předvést mnohem lepší výkon, jinak se může s premiérovým šampionátem rozloučit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud