10. května 2018 • 18:39

USA - Lotyšsko 3:2pp. Američané se protrápili k výhře, rozhodl Atkinson

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

To bylo trápení! Hokejisté USA neodehráli proti Lotyšsku dobrý zápas, po většinu zápasu proti Lotyšsku nepůsobili jako stoprocentně připravený tým. Nakonec Američané vyhráli 3:2 v prodloužení, když v přesilové hře rozhodl Cam Atkinson. Lotyši získali důležitý bod, mohli mít ale víc, několikrát je v utkání zastavila branková konstrukce.



Hokejisté USA zvládli vítězně i čtvrté utkání v základní skupině B mistrovství světa, když po boji udolali Lotyšsko 3:2 v prodloužení. Zámořský favorit sice skóroval jako první, ale poté během druhé třetiny také prohrával 1:2. Vítězný gól dal v čase 61:23 při přesilové hře útočník Cam Atkinson.

Oba týmy se hned během úvodní desetiminutovky prostřídaly dvakrát při hře v početní výhodě. Při druhém trestu Lotyši pykali za špatné střídání a stejnou chybu kuriózně zopakovali již o necelou minutu později, takže Američané dostali dárek v podobě přesilovky pět na tři. Přesně v okamžiku, kdy první z trestů skončil, otevřel skóre dorážkou důrazný Kreider.

Američané byli sice lepší, ale jako kdyby místy trošku šetřili síly. A i když se zdálo, že mají utkání pod kontrolou, z klidu je vytrhl zdánlivě nenápadný moment z 18. minuty, kdy zkusil štěstí Balinskis. Jeho nepříliš nebezpečnou ránu přesměroval holí bránící Lee a Kinkaid byl bez šance zasáhnout. Favoritovi mohl záhy vrátit těsné vedení Atkinson, jenže Merzlikins ho vychytal.

Cam Atkinson vystřelil Američanům druhý bod proti Lotyšsku, které slaví nečekaný zisk
Cam Atkinson vystřelil Američanům druhý bod proti Lotyšsku, které slaví nečekaný zisk

Kinkaid inkasovaným gólem přišel o 147 minut a čtyři vteřiny dlouhou neprůstřelnost na turnaji. „Každý zápas je jiný. Jisté je to, že tady máme skvělý tým, hrajeme dobře a neplánujeme s tím přestat,“ prohlásil Kinkaid, který si v utkání připsal 17 úspěšných zákroků.

Blugers mohl dokonat obrat hned zkraje druhého dějství, jenže Kinkaid byl proti. Otočku Lotyšů ale nakonec pouze oddálil. Nešťastník okamžiku při inkasovaném gólu Lee se navíc ve 23. minutě provinil proti pravidlům a Lotyši to potrestali - po Indrašisově pokusu se kotouč zamotal pod Kinkaidem v brankovišti a na správném místě ve správnou chvíli byl Džerinš. Odpověď přišla až ve 38. minutě, kdy White prostřelil mezi betony Merzlikinse.

Na začátku třetí dvacetiminutovky mohl Lee dokonat osobní dílo zkázy, když tečoval pokus, který vyslal Rihards Bukarts, kotouč však zazvonil na tyč za Kinkaidovými zády. Američané pak mohli rozhodnout při přesilovce v 56. minutě, ale nechali si to až na prodloužení, kdy se před nimi možnost početní výhody otevřela znovu. Atkinson si puk přikopl pohotově nohou a zasunul ho za tyčí bleskově do branky.

„Nebyl to zrovna ten nejkrásnější gól, ale i takový platí, což je hlavní,“ prohlásil Atkinson. „Lotyšsko si však zaslouží respekt za to, jak naprosto celý zápas naplno bojovalo a jak skvěle jeho hráči zvládali přejít z obrany do útoku a zahrozit,“ dodal Atkinson.

Góly

Domácí: 11:39. Kreider, 37:38. White, 61:23. Atkinson

Hosté: 17:52. Balinskis, 23:20. Džerinš

Sestavy

Domácí: Kinkaid (Darling) – C. Murphy (A), Martinez, Jensen, Butcher, Pionk, Oesterle, Hughes – P. Kane (C), White, DeBrincat – Atkinson, D. Larkin (A), Kreider – J. Gaudreau, D. Ryan, Lee – T. Thompson, Coleman, Gibbons – Milano.

Hosté: Merzlikins (Gudlevskis) – Galvinš, Cibulskis, Balinskis, Sotnieks (A), Rubins, Freibergs, Zile – M. Redlihs, Džerinš, Indrašis (A) – Keninš, Balcers, Abols – Rihards Bukarts, Blugers, Roberts Bukarts (C) – Razgals, Jevpalovs, Pavlovs – Meija.

Rozhodčí

Oliver Gouin, Konstantin Olenin – Dmitry Goljak, Andreas Malmqvist

Stadion

Jyske Bank Boxen, Herning

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Finsko 7 5 0 1 1 38:11 16
2. USA 7 4 2 0 1 39:16 16
3. Kanada 7 4 1 1 1 32:12 15
4. Lotyšsko 7 3 1 2 1 16:16 13
5. Dánsko 7 3 1 0 3 13:17 11
6. Německo 7 1 1 2 3 16:20 7
7. Norsko 7 1 1 1 4 13:31 6
8. Jižní Korea 7 0 0 0 7 4:48 0

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud