17. května 2018 • 04:55

Tři otázky před čtvrtfinále: brankář, jak ubránit Kanea a ustojí to Pastrňák?

Autor: Ondřej Kuchař, Pavel Bárta, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z HERNINGU | Klíčový zápas je tu. Duel, který rozhodne o úspěchu, či neúspěch české družiny. Národní tým ve čtvrtfinále MS v hokeji 2018 vyzve od 16:15 v Herningu Američany a Češi touží ukončit šest let trvající medailový půst. Klíčem k postupu bude uhlídání úderné první formace Američanů, kterou svými body táhne hvězdný Patrick Kane, či volba muže číslo jedna v české brance. Důležité také bude, jak se se zápasem o všechno popere David Pastrňák. Čtvrtfinále Česko - USA sledujte ONLINE na iSport.cz i s živou debatou Radka Dudy s Milošem Říhou.



Góly

Domácí: 10:36. P. Kane, 12:19. Atkinson, 46:58. P. Kane

Hosté: 24:56. Řepík, 30:55. Nečas

Sestavy

Domácí: Kinkaid (Darling) – Martinez, McAvoy, Butcher, C. Murphy (A), Pionk, Jensen, Hughes – DeBrincat, White, P. Kane (C) – Atkinson, Bonino, J. Gaudreau – Kreider, D. Larkin (A), Lee – Coleman, D. Ryan, T. Thompson – Milano.

Hosté: Francouz (Rittich) – Gudas (A), Šulák, Hronek, Moravčík, D. Sklenička, Jordán, Polášek – Pastrňák, Krejčí, Jaškin – Řepík, Faksa, Červenka (C) – Hyka, Nečas, D. Kubalík – Horák, Plekanec (A), Chytil – R. Kousal.

Rozhodčí

Kaukokari (FIN), Kubuš (SVK) – McCrank (CAN), Suominen (FIN)

Stadion

Jyske Bank Boxen, Herning, Dánsko (kapacita: 10 800 míst)

Návštěva

4 846 diváků

Na Kanea musíme jít tvrdě

Jak se vypořádat s hvězdou Američanů Patrickem Kanem? „Máme připravený plán, jak jeho lajnu pokrýt. Uvidíme, jak se to bude celkově vyvíjet. Když tam půjde Kane, všichni budou vědět, že je na ledě. Já se tam budu snažit dávat pětky, které by ho měly ohlídat,“ prozradil trenér Josef Jandač .

Pokrýt Kanea s Nickem Boninem a Camem Atkinsonem budou mít za úkol útoky Tomáše Plekance a Radka Faksy. Češi jsou však podle zápisu o utkání hostujícím týmem, střídat proto budou muset jako první.

Eliminovat 180 centimetrů vysokého šikulu z Chicaga budou chtít fyzickou a nepříjemnou hrou. „Žádná taková hračička jako on nemá ráda, když se na ni hraje tvrdě. Tak na něj musíme hrát od začátku. Je potřeba mu to znechutit,“ plánuje český střelec David Pastrňák . Právě jeho duel s elitním bombarďákem USA bude možná klíčovým soubojem celého zápasu.

Umí David Pastrňák žehlit? Má přítelkyni? Odpovídala jeho maminka Marcela
Video se připravuje ...

Pastrňák už svůj idol trumfnul

Kdo ustojí tlak a tíhu okamžiku? Kdo přestřílí toho druhého? Kdo se bude nakonec radovat z postupu do bojů kovové placky? Teď přišla chvíle pro „Pastu“ a jeho bostonského kumpána Davida Krejčího . Kvůli tomu přijeli národnímu týmu vypomoct.

„Vůbec to není o mně. Jsme tady jako tým. Není to o jednotlivci. Neberu to jako souboj mě a Kanea, tohle není o individuálním poměřování,“ odmítl Pastrňák střelecké klání. „Tyhle zápasy jsou ale vždycky speciální. Jde o hodně. Hrajete o pokračování sezony, nikdy nechcete končit. Každého hráče to baví. Kvůli tomuhle jsme hráli celou skupinu a dřeli. Teď musíme odevzdat maximum. Každý takový zápas je obrovská zkušenost. Už se nemůžu dočkat,“ dodal.

Když byl Pastrňák mladší, Kane byl jeho vzorem. Podle něj si pak taky vzal na dres číslo 88. V uplynulé sezoně NHL už však byli oba rovnocennými hráči. Jednadvacetiletý Čech dokonce slavnějšího soka trumfnul v počtu bodů i gólů.

Stěžejní role Krejčího a Pastrňákem jsou si vědomi i spoluhráči. „Jsou to jednoznačně naši dva nejlepší útočníci. Na jejich výkonu bude hodně záležet, ale když třeba oni odehrají výborný zápas a ostatní tři lajny špatný, nebude to k ničemu. Pokud nebudeme hrát všichni, nevyhrajeme,“ zamýšlel se mladík Martin Nečas , který dnes naskočí do životního zápasu své rozbíhající se kariéry.

Vyjde sázka na Ritticha ?

Otazník stále visí nad tím, kdo se představí v české brance. Větší šance se dávají mladšímu Davidu Rittichovi. „Víme, koho postavíme, brankáři to taky vědí, ale já to s dovolením neprozradím. Nechceme soupeři dávat jméno, na které se pak můžou připravit. Ať se připravují na oba dva,“ usmál se Jandač.

Podle informací Sportu to vypadá, že volba padne spíše na reprezentací méně otřískaného Ritticha. I kvůli americkému soupeři a jeho znalosti hráčů. Čelit by mohl mimo jiné i svému spoluhráči z Calgary, útočníku Johnnymu Gaudreauovi.

S tím souhlasí třeba i mistr světa z let 2000 a 2001 Dušan Salfický. „Oba gólmani si jsou výkonnostně podobní, jen Rittich tenhle hokej absolvoval celou sezonu, myslím, že jeho styl bude Američanům nepříjemnější než styl Pavla Francouze. On sice USA porazil na olympiádě, ale za současné situace bych preferoval Ritticha, “ řekl. Třeba Dominik Hašek by ale volil zkušenějšího Pavla Francouze »

Čtvrtfinále proti USA! Na koho si Jandačův výběr musí dát pozor?
Video se připravuje ...

Červenka: Že se mi nedaří v koncovce? Jsem tu pro týmový úspěch
Video se připravuje ...

Gudas: Stěhování? Není to limitující. Volný den strávím s rodinou
Video se připravuje ...

FAKTA MS: Utrápená výhra nad Rakouskem, tým se stěhuje do Herningu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud