Jan Barák
16. května 2018 • 04:58

Češi, bojíte se? Za mašinu z USA válí poslední nahrávač Jágra i řezník

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
  • Američané na turnaji zatím nastříleli nejvíce gólů (39, český tým pálil do černého 27x)) a vyprodukovali i nejvíce střel (279).Američané na turnaji zatím nastříleli nejvíce gólů (39, český tým pálil do černého 27x)) a vyprodukovali i nejvíce střel (279).FOTO: Reuters

    Od bojů o medaile na MS v Dánsku dělí české hokejisty tradiční soupeř - Američané. Ofenzivně nesmírně nebezpečný výběr dopustil v základní skupině B jedinou porážku, závěrečná rychta 2:6 od Finska odsunula svěřence Jeffa Blashilla, šéfa střídačky v Detroitu, na druhé místo. Hlavní americkou hvězdou je snajpr Chicaga Patrik Kane, stín pochybností se naopak rozprostírá nad brankáři. Portál iSport.cz vybral pět zajímavých kumštýřů, na které si Češi musí dát ve čtvrtfinále (čtvrtek 16:15) pozor.

    Libo trochy historie? Naposledy se národní tým popasoval s Američany v únoru ve čtvrtfinále olympijského turnaje v Pchjongčchangu, výhra 3:2 v nájezdech je v živé paměti. Pod pěti kruhy se USA a ČR utkaly i v Soči 2014, tehdy Američané vyhráli rovněž čtvrtfinálový duel 5:2.

    Na MS změřili zástupci obou zemí síly již čtyřikrát od jasné čtvrtfinálové výhry 4:0 na šampionátu v Bratislavě 2011. V Minsku o tři roky později znovu uspěli Češi a slavili postup po vítězství 4:3. Smutek českým barvám přinesl duel o bronz na domácím MS v Praze 2015 0:3 i prohrané nájezdy a porážka 1:2 rok poté v Moskvě.

    Síla USA tkví tradičně v ofenzivě. Američané na turnaji zatím nastříleli nejvíce gólů (39, český tým pálil do černého 27x) a vyprodukovali i nejvíce střel (279). Na druhou stranu ale také američtí gólmani museli předvést nejvíce zákroků (240). Kdo tedy konkrétně může rozmetat český sen o medaili?

  • Keith Kinkaid

    brankář, 28 let

    Keith KinkaidFoto ČTK

    V sezoně 2017/18 dokázal takřka nemožné, otřást pozicí brankářské jedničky Coreyho Schneidera v New Jersey. Oba si porci 82 zápasů v základní části rozdělili takřka rovnoměrně, prohra 1:4 na zápasy v prvním kole Stanley Cupu s Tampou jde za o čtyři roky starším Schneiderem.

    Kinkaid na MS zatím chytal v šesti případech, na výsluní brankářských statistik se ale nehřeje, šest gólmanů má lepší čísla. Úspěšnost zákroků vyšrouboval Kinkaid na 92.41%, v průměru inkasuje 2.09 branky na duel a umí dostat i lacinější góly, viz. poslední utkání ve skupině s Finskem.

    "Máme tady v Dánsku skvělý tým, hrajeme dobře a neplánujeme s tím přestat," prohlásil sebevědomě před duelem s českým týmem 191 centimetrů vysoký Kinkaid, kterému na šampionátu kryje záda Scott Darling z Caroliny.

  • Will Butcher

    obránce, 23 let

    Will ButcherFoto Reuters

    Butcher překladem z anglického jazyka znamená řezník. A 23letý Will Butcher, spoluhráč Keitha Kinkaida z New Jersey, umí hrát pěkně od podlahy. V nováčkovské sezoně pobral za 81 duelů senzačních 44 bodů (5+39) a v play off během pěti střetnutí bodoval čtyřikrát. Na MS zatím tak produktivní není, dal gól a na dva přihrál.

    Butchera, majitele stříbrné a zlaté medaile z MS do osmnácti let, stejně jako celý americký tým rozesmutnil výkon v posledním utkání skupiny B s Finy. "Bylo to pro nás čím dál více frustrující. Takhle nás na turnaji ještě nikdo nepřejel. Ale je rozhodně lepší prohrát teď než později. Poučíme se. Musíme hrát proti České republice rozhodně lépe. A my lépe hrát budeme," ujistil Butcher po porážce 2:6.

  • Patrick Kane

    29 let, útočník

    Patrick KaneFoto AP Photo/Petr David Josek

    Tři Stanley Cupy s Chicagem (2010, 2013 a 2015) dávají tušit, že "céčko" na jeho dresu je vyšité právem. Patrick Kane si v Herningu otevřel vlastní cirkus, v sedmi zápasech doklouzal pro 17 bodů (6+11), jen finská star Sebastian Aho je v kanadském bodování před ním. A to jen díky většímu počtu nastřílených branek. Zatímco ale Aho má ve statistice +/- skvělých +15, Kane je na nule. Do obrany se jednomu z nejlépe placených hráčů v NHL (10.5 milionu dolarů za sezonu) nechce.

    Každopádně rodák z Buffala a jednička draftu roku 2007 je pro výběr Jeffa Blashilla klíčovou personou, po bídné sezoně u Blackhawks (tradiční klub neprošel do play off) má navíc do hokeje velkou chuť. "Máme v týmu hodně talentu, ale zároveň umí všichni tvrdě makat," ocenil svůj mančaft kápo Kane, který jedenácti asistencemi na turnaji překonal americké maximum na MS, které do té doby držel Max Pacioretty (2012) a Craig Smith (2013) s deseti přesnými pasy.

  • Johnny Gaudreau

    24 let, útočník

    Johnny GaudreauFoto Reuters

    Přezdívka "Johny Hockey" je výmluvná. Levoruký forvard Calgary si podobně jako Patrick Kane nenechal otrávit sezonu neúčastí v bojích o Stanley Cup a přijel bojovat za Ameriku na světový šampionát.

    V organizaci Flames letos Gaudreau nasázel v 80 utkáních 84 bodů (24+60) a jeden z nich byl z pohledu českého fanouška výjimečný. Na začátku listopadu přihrál rodák ze Salemu Jaromíru Jágrovi na zatím poslední gól v NHL, Flames tehdy vyhráli nad Detroitem 6:3. Na MS zatím Gaudreau skóroval jen jednou a přidal sedm asistencí.

    VIDEO: Podívejte se na poslední gól Jaromíra Jágra v NHL

  • Anders Lee

    27 let, útočník

    Anders LeeFoto REUTERS/David W Cerny

    Takřka dvoumetrový a více než metrák vážící Anders Lee zatím na MS skóroval jen třikrát. Co není, může ale brzy být! V základní části NHL nastřílel rodák z Ediny v Minnesotě za New York Islanders 40 branek, jen šest hráčů bylo v tomto ohledu úspěšnějších. Pro ilustraci vítěz kanadského bodování Connor McDavid se do černého trefil 41x a král střelců Alex Ovečkin 49x.

    Lee je navíc jedním ze čtyř pamětníků posledního medailového úspěchu USA v podobně bronzu z Prahy v roce 2015. Dalšími jsou obránce Connor Murphy z Chicaga a útočníci Dylan Larkin z Detroitu a Nick Bonino z Nashvillu.

    Červenka: Že se mi nedaří v koncovce? Jsem tu pro týmový úspěch
    Video se připravuje ...

    Gudas: Stěhování? Není to limitující. Volný den strávím s rodinou
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud