18. května 2018 • 09:25

Proč je Česko opět bez medaile z MS? Obrana nestíhala, (ne)střelci selhali

Vstoupit do diskuse
0
  • Zklamání českých hokejistů po vyřazení s USAZklamání českých hokejistů po vyřazení s USAFOTO: Michal Beránek (Sport)

    Už dlouhých šest let čeká česká hokejová reprezentace na cenný kov z mistrovství světa. Tentokrát nevyšel útok v Dánsku, kde svěřenci Josefa Jandače došli do čtvrtfinále, v němž po boji prohráli s USA těsně 2:3 (více ZDE>>>). Národní tým v Kodani a Herningu nepostrádal dravost i kvalitu, která narůstala zejména příjezdem Davida Pastrňáka a Davida Krejčího, ale chyběly mu zkušenosti, góly střelců i tahouni v defenzivě. Co dalšího se českému týmu na turnaji nepovedlo?

  • Obrana bez ministra

    Radko Gudas patří mezi nejvýraznější členy české hokejové reprezentace na MS v DánskuFoto Michal Beránek (Sport)

    Vědělo se, že to bude slabé místo. Obrana postrádala svého ministra, jako útok získal v Krejčím elitního centra. Gudas zvládal velké porce času na ledě, vzadu byl největší jistotou, poslední instancí, boural soupeře i jejich akce. Rozehrávači Šulák s Hronkem mají nejlepší před sebou. Musí se krotit, někdy byli jak povětří. Málo ostřílení Moravčík se Skleničkou zvládli turnaj líp než jiní, kteří mají víc za sebou. Jordán a Polášek nestíhali, pokud dostal šanci Krejčík, neuchvátil.

  • Nad favority nevedli

    Roman Horák ve švédském obklíčeníFoto Michal Beránek / Sport

    Poprvé šel český tým do vedení až v zápase proti Bělorusku, který byl už pátým vystoupením Čechů v turnaji. Nad silnými celky nevedli ani jednou, dokonce ani nad Slovenskem. Nedotáhli se na Švédy, proti Švýcarsku a Rusku to zvládli a vyhráli po nájezdech nebo v prodloužení. Je otázkou, proč trenér neví, z jakého důvodu vstupovali jeho svěřenci do utkání tak vlažně, čím to, že soupeř pokaždé začal líp. Tak dlouho se dařilo tenhle handicap zvládat, až ve čtvrtfinále to nevyšlo.

  • Selhání (ne)střelců

    Kapitán Roman Červenka se v Dánsku zatím trápí, ale těší ho výsledkyFoto Michal Beránek / Sport

    V pěti utkáních čtyřgólový Pastrňák misi splnil, i když to vždycky může být lepší a ve čtvrtfinále běh dějin nezměnil. Stejně často se prosadili Řepík a až překvapivě produktivní Jaškin , třikrát udeřili Kubalík , Hyka , obranář Horák a taky Nečas . Proti nim však byli nuloví Červenka s Faksou . Kapitán měl šancí dost, svého zlatého gólu se nedočkal, ani v závěru čtvrtfinále, kdy mohl rozhodnout. Faksa se ukázal jako dříč, ale na turnaji by netrefil snad ani mořskou úžinu Velký Belt.

  • Hladoví, ale nezkušení

    Český útočník Martin Nečas bojuje o kotouč s rakouským útočníkem Konstantinem KomarkemFoto Michal Beránek (Sport)

    A jsme u toho. Reprezentace volala po čerstvé krvi, nové energii, vyhládlosti. Neokoukaných tváří se v týmu sešlo dost, jiní jako Zadina či Kaut se do sestavy nevešli. Mladí přinesli dravost, rostli každým zápasem a takový Nečas, který chodil na první přesilovku, místy i Chytil s obráncem Hronkem, si počínali jak protřelí bouráci. Nezkušenost hráčů si však vybírala desátek v podobě nervozity a chyb. Ale kde je psáno, že by si líp poradili zkušení profesoři?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud