Lukáš Tomek
20. února 2013 • 00:05

NAGANSKÝ DENÍK: Tohle byl zápas, po němž i chlapi brečeli

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdybych měl vybrat jediný moment spojený se sportem, na který nikdy nezapomenu, neváhal bych ani chvíli. České vítězství nad kanadským výběrem snů v olympijském semifinále je nejkrásnější a nejdojemnější okamžik, který jsem jako novinář zažil. Je to už 15 let, ale pořád mi běhá mráz po zádech...



Dominik Hašek právě chytil i Shanahanův nájezd a had českých hokejistů, kteří se ještě před chvíli na střídačce spontánně drželi kolem ramen, se vrhá na led.

Já také vybíhám. Z míst pro novináře je to totiž na druhou stranu stadionu do mixzóny, kde se po zápase mohou s hráči pořizovat rozhovory, dobrých 300 metrů. A já si chci vybojovat co nejlepší místo. Cestou navíc musím počítat s nejméně třemi kontrolami až příliš pečlivých japonských organizátorů.

Běžím. Pak ale mrknu jedním okem na led a ten obraz mě donutí se zastavit. Zatímco čeští hokejisté se ještě pořád objímají, na kanadské střídačce sedí drobný muž s číslem 99 na zádech. Hlavu má skloněnou. Pak se těžce zvedne a vydá se podat ruku soupeřům.

Když dojede k Haškovi a nastaví pravici, zavře při tom oči. Jako by nechtěl vidět toho, kdo jej pokořil. Wayne Gretzky, ten největší z největších, trpí. Dosáhl v hokeji všeho, jen to olympijské zlato už pro něj zůstane navždy ztracené.

A já běžím dál. Když se dostanu do mixzóny, z druhé strany do ní právě vstupují čeští hrdinové. Bouchají hokejkami do zábradlí, které nás dělí. Křičí a brečí najednou. Vidím tváře Martina Ručinského a Jiřího Šlégra, po nichž se kutálejí slzy jako hrachy. Tihle chlapíci se museli těžce protloukat v NHL a dokazovat všem, že jsou lepší než zámořští hráči. Často cítili nespravedlnost. A teď, ve chvíli, která měla být největší oslavou kanadského hokeje, jsou vítězové oni.

Naměkko je i Petr Svoboda. Obránce, který má i kanadský pas. Ještě pár hodin před zápasem si v hale přátelsky povídal s kanadským kapitánem Erikem Lindrosem a jeho bratrem Brettem. A teď se dívá na to, jak jeho kamarád a spoluhráč z Philadelphie o kus dál tiše vysvětluje, proč Kanada ani tentokrát domů nepřiveze olympijské zlato.

Když naberu všechny rozhovory, vracím se na novinářská místa sbalit si počítač. V českém sektoru sedí jediný muž – Zdeněk Paul. Zatímco já v Naganu píšu pro Lidové noviny, on pro deník Sport. Mezi hokejovými žurnalisty je legendou a o téhle chvíli i on dlouho snil.

„Zdeňku, ty vole, co tu děláš? Všichni už ti utekli do kabiny,“ říkám mu. „To je jedno,“ mávne rukou a přes zamlžené brýle se dál dívá na led...

Co se stalo

- Češi v semifinále odklidili největšího favorita turnaje. Na Šlégrův životní gól z 50. minuty odpověděli Kanaďané po závaru 63 vteřin před koncem. V nájezdech však rozhodl Robert Reichel a o zbytek se postaral Dominik Hašek. „Doufám, že lidi mají stejnou radost jako my a s chutí si otevřou pivo,“ shrnul hrdina dne.

- Ve druhém semifinále se rozhodlo o tom, že soupeřem českého mužstva v bitvě o zlato budou Rusové. Pavel Bure se zaskvěl pěti trefami. „Fajn, ale mnohem důležitější je, že jsme ve finále,“ dodal nezastavitelný ruský kapitán.

- Dalšími šlágry dne byly obří slalom žen, v němž triumfovala Italka Deborah Compagnoniová, a krasobruslařský souboj Američanek Lipinské a Kwanové. Jejich krátké programy se zařadily do zlatého fondu, obě předvedly sedm trojitých skoků. Zlato nakonec získala Tara Lipinská.

Co zaznělo

„Jágr, Reichel a Růžička byli jasní, Ručinský mi řekl, že si věří, Patera má chytrou hokejovou hlavu. Jen Jágr se dohadoval s Růžičkou, kdo pojede poslední. A nakonec ustoupil kapitánovi.“
Ivan Hlinka o tom, jak s kolegou Lenerem vybíral hráče na samostatné nájezdy

„Ani nevím, kdo s tím přišel. Najednou jsme se drželi, chtěli jsme se co nejvíc semknout.“
Robert Lang se snažil vzpomenout na to, proč se čeští hráči na střídačce při penaltách začali držet kolem ramen

„Když jsem vytlačil Shanahana a bylo rozhodnuto, začal jsem skákat a on pořád nikdo nepřijížděl. Byla to strašně dlouhá doba, než na mě kluci skočili.“
Dominik Hašek se svěřil s bezprostředními dojmy po vítězných nájezdech

„Porazili nás férově, i když jsme vlastně neprohráli, podlehli jsme až v dovednostní soutěži. Přesto jsem vděčný NHL, že mi dala šanci olympiády se zúčastnit.“
Wayne Gretzky po porážce v semifinále, v němž ztratil životní šanci na olympijské zlato. Nakonec nezískal žádnou medaili

Wayne Gretzky hlídkoval za brankou Dominika Haška po celé semifinále marně
Wayne Gretzky hlídkoval za brankou Dominika Haška po celé semifinále marně

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud