13. dubna 2011 • 19:17

Hadamczik: Snažím se nedělat z lidí pitomce

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PÁTEČNÍ MAGAZÍN - Je před ním jeden z nejdůležitějších měsíců v kariéře. Kouč hokejové reprezentace Alois Hadamczik se chystá na mistrovství světa, které začíná koncem dubna na Slovensku. Těsně před jeho začátkem mluvil se Sport Magazínem o tom, jestli je životní klikař nebo smolař. A mimo to vzpomínal na doby, kdy chodil s kladivem kolem ostravských vysokých pecí. Jako údržbář.



Bylo mu něco kolem osmnácti a neměl absolutně žádnou představu, co ho v životě čeká. Každé ráno vstával ve tři hodiny, aby stihnul autobus a pak vlak, které ho dovezly na šichtu k ostravským vysokým pecím. Všude kolem byl červený popílek.

Celý rozhovor s Aloisem Hadamczikem čtěte v pátečním Sport Magazínu

Jeden den opravoval jeřáb, druhý šel s vercajkem do válcovny trub. Tenhle nenápadný mladý údržbář se jmenoval Alois Hadamczik. Za několik desítek let vyměnil  montérky za oblek, stal se jedním z nejvlivnějších lidí českého hokeje. Trenérem reprezentace. „Ale i na ty vysoké pece vzpomínám v dobrém. Byla to velká škola,“ tvrdí Hadamczik pro Sport Magazín, který vyjde v pátek.



V obsáhlém rozhovoru se kromě toho svěřuje, proč před zápasem raději nebere telefon. Na jaké angažmá u dvou letošních extraligových finalistů (Třince a Vítkovic) vzpomíná raději. Prozrazuje, čeho se bojí, jakým rituálům věří, nebo od koho si nechá při vymýšlení hokejové taktiky poradit. „Snažím se lidi vnímat a nedělat z nich pitomce. Člověk by měl být vděčný za každou komunikaci,“ tvrdí.

Petr Průcha, navrátilec do národního týmu
Petr Průcha, navrátilec do národního týmu


Hadamczik sice před šampionátem s napětím vyhlíží, která z případných posil potvrdí svou účast, při samotném rozhovoru byl ale ve skvělé náladě. Potvrdilo se to ať už mluvil o ideálu ženské krásy, nebo při debatě o své nejoblíbenější písničce. Stejně tak i při focení, kdy pózoval na ledové ploše pražské Sparty.

Fotograf mu přitom řekl těžké zadání: Házejte si s pukem a zároveň se mi dívejte na fotoaparát. Hadamczik všechno zvládnul, puk mu ani jednou nespadl. Ale pak s mírným úsměvem přiznal: „Třeba to vypadá, že mám postřeh, ale musím přiznat, že já bych být brankářem nemohl. Proč? Já bych se bál stoupnout si do branky.“

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud