Miroslav Horák
10. listopadu 2011 • 13:42

Hokejisté startují novou sezonu. Jakou mají na Karjale šanci?

Autor: Miroslav Horák, spo
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bronzoví medailisté z MS v Bratislavě jdou do akce! Národní tým vstupuje do nové sezony, na jejímž konci proběhne květnový šampionát ve Švédsku a Finsku. Stejnou cestu podnikne tým kouče Hadamczika už v následujících dnech. Večerním zápasem proti Tre kronor ve švédském Örnsköldsviku (19.00, ČT4) vstoupí do tradičního finského turnaje Karjala. Jakou mají šanci uspět? Připravili jsme pro vás přehled základních otázek, které tým řeší.



Omluvenky

Po personální stránce je reprezentace citelně oslabena. Vedle tragicky zesnulých opor Karla Rachůnka, Jana Marka a Josefa Vašíčka se z osobních důvodů omluvili lídři kabiny Tomáš Rolinek a Roman Červenka. Nejedou ani beci Lukáš Krajíček a Martin Škoula. Velice nemilá je i omluvenka „last minute“ zraněného Petra Vrány, procenta účinnosti tak odpadnou z výkonu jeho oddílového kolegy Jakuba Petružálka. Počet výrazných person mimo hru už zavání dlouhým seznamem. „Hráči musejí fungovat pospolu a porvat se o to,“ vyzývá kouč Alois Hadamczik.

Minulost Česku nepřeje...

Historie mluví jasně. Češi úvodní podnik seriálu Euro Hockey Tour nikdy nevyhráli. Tak ale nelze přemýšlet. Přes počáteční trable už na startu má nová parta kolem Petra Nedvěda, který spolu s dalším navrátilcem Alešem Kotalíkem vyvažuje počet ztrát, šanci přesvědčit, že zvládne konkurenci zatápět. Důsledné dodržování taktiky v podobě pevné defenzivy je předpokladem pro úspěch. „S hráči mluvíme o tom, že v mezinárodním hokeji je základem dobrá obrana, podpořená gólmanem,“ prohlašuje trenér Hadamczik.

...gólmanské statistiky ano

Neradno o tom mluvit příliš nahlas, ale aktuální forma brankáře Jakuba Štěpánka snese nejpřísnější parametry – v Rusku málokdy pustí dva góly, spíš méně. Štěpánek se v 25 letech dostává do životní pohody, vykřesal se hladce ze zranění hlavy. „Zlepšuje se každým rokem a dá se počítat s tím, že se může klidně stát i prvním brankářem na mistrovství světa,“ předkládá Hadamczik otevřeně výzvu před brankáře Petrohradu.

Kdo potáhne obranu?

Ve 29 letech patří Miroslav Blaťák k nejschopnějším zadákům Kontinentální ligy a k pilířům defenzivy české reprezentace. Má zkušenosti na to, aby si obranu úspěšně dirigoval a to i s přispěním ofenzivních hráčů. Po ruce bude mít protřelého Petra Čáslavu, hodně už se očekává i od Jakuba Nakládala, jenž se přesunu do Ufy chtil v KHL. Usadit se nastálo v elitním mužstvu by mohl Martin Ševc. „Hraje dobře švédskou ligu, záleží jen na něm, jak se k tomu postaví,“ míní Hadamczik.

Speciální komando

Vedle zmiňované živé zdi v brankovišti budí velké naděje přesilovková brigáda pod velením kapitána Nedvěda. Útok 3P (Petrové Nedvěd, Vampola a Průcha), na beku pak ostřelovač Aleš Kotalík (případně Lukáš Zíb) a mistr rozehrávky Miroslav Blaťák. Z toho přece musí párkrát uhodit, nemyslíte? „Jde jen o to, aby to kluci ze sebe dostali,“ podotýká kouč. Aby se však nové komando dostávalo pravidelně do akce, musejí si Češi říkat o fauly. Velká očekávání směřují i k Jakubu Petružálkovi. Ruské skauty bude především zajímat, jak se star aktuální sezony KHL popasuje v ostré mezinárodní konfrontaci.

Soupiska českého týmu

Brankáři: Kovář, Štěpánek
Obránci: Mojžíš, Zíb, Trončinský, Čáslava, Blaťák, Ševc, Nakládal
Útočníci: Hubáček, Kotalík, Vampola, Klepiš, Irgl, Novotný, Orsava, Koukal, Průcha, Adamský, Vrána, Petružálek, Kvapil, Nedvěd

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud