7. prosince 2011 • 12:22

Do Ruska bez Nedvěda, nováčkem bude Krejčík. Nechybí kapitán Rolinek

Autor: Martin J. Křížek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Posíleni o staronového kapitána Tomáše Rolinka, nejlepšího střelce KHL Romana Červenku a dvacetiletého debutanta ze Slavie Jakuba Krejčíka. Tak vyrazí čeští hokejisté na Channel One Cup, který se uskuteční na konci příštího týdne v Chomutově a Moskvě. Mezi nominovanými překvapivě chybí nedávný navrátilec Petr Nedvěd.



Druhý ze čtyř podniků seriálu Euro Hockey Tour se blíží. A národní tým na něj vyrukuje oproti listopadové Karjale hned s několika posilami. Po osobních důvodech se do mužstva vrací dva ofenzivní pilíře: magnitogorský Rolinek, který převezme po Petru Nedvědovi zpět roli kapitána a aktuálně nejlepší střelec Kontinentální hokejové ligy Červenka.

"Petr by snad i jel, ale já si nechci vzít na triko, že by se mu jeho nedávné zranění nedej bože obnovilo," komentoval Hadamczik absenci libereckého kapitána Nedvěda, který se na posledním turnaji ve Finsku představil v české reprezentaci po dlouhých 15 letech. Navíc se stal se třemi góly nejproduktivnějším českým hráčem.

Matador, který v pátek oslaví už 40. narozeniny, utrpěl 27. listopadu zlomeninu čelisti a dobu jeho rekonvalescence odhadovali lékaři na šest týdnů. Nedvěd však už naskočil do úterního extraligového zápasu proti Spartě, týden po operaci! "Je obdivuhodné, že se dokázal takhle rychle vrátit, navíc v jeho letech. Ale už trénuju nějaký ten čas a dokážu posoudit, že by pro něj reprezentační start byl příliš riskatní," vysvětloval Hadamczik.

Hlavní pozornost se tak bude soustředit na nováčka v národním dresu Jakuba Krejčíka. Obránce, který odehrál ještě loni hlavní porci základní části za slávistickou juniorku, se stal v nové sezoně nedílnou součástí zadních řad extraligového A-týmu. "Výborně odehrál už poslední play off. Dobře bruslí a hlavně umí podržet puk a rozehrát." To jsou pro Hadamczika hlavní důvody, proč perspektivního beka oslovil.

Po devíti letech se vrací na mezinárodní scénu karlovarský odchovanec Vojtěch Polák. Šikovný střelec, který pomohl na jaře Třinci vyválčit historicky první titul, se dobře uchytil ve švýcarském Klotenu, kde pravidelně sbírá kanadské body. Šestadvacetiletý útočník nastoupil v národním výběru jedinkrát na podzim roku 2002 a jako sedmnáctiletý se stal do té doby nejmladším reprezentantem.

Pro zranění se kouči omluvili obránci Michal Barinka a Miroslav Blaťák, o omluvenku kvůli blížícímu se porodu své ženy poprosil Martin Škoula. Útočné řady neposílí kvůli zdravotním problémům ani Jiří Novotný.

Hadamczik udělal pro tentokrát výjimku

Již předem Hadamczik avizoval, že kvůli neutuchajícím sporům s některými z extraligových účastníků finále European Trophy, které se odehraje právě o reprezentační pauze, nepovolá hráče Pardubic, Plzně a Českých Budějovic.

"Udělali jsme pro tentokrát výjimku a ustoupili, ale je to z důvodu, že manažeři týmů zneužili naší dobré vůle, kterou jsme jim v létě nabídli. Mou povinností je ale nominovat nejlepší současné hráče a to také už příště udělám. A ať si to pak kluby zařídí, jak chtějí," avizoval kouč do budoucna nulovou toleranci vůči extralize.

V ten samý termín navíc odjíždí Vítkovice na již tradiční Spenglerův pohár. "K úctě k tomuto turnaji je zažitou tradicí, že do Ruska se hráči, kteří jedou na Spengler Cup nepovolávají. A to také dodržím," dodal Hadamczik.

Český tým se v Praze sejde v úterý 13. prosince, ve čtvrtek se v Chomutově utká se Švédskem. V pátek se oba celky přesunou do Moskvy, kde Češi o víkendu nastoupí proti Finsku a v neděli proti Rusku.

Nominace:
Brankáři: Jakub Štěpánek (Petrohrad/KHL), Tomáš Pöpperle(Sparta Praha),
obránci:
Jakub Krejčík (Slavia Praha), Marek Trončinský (Liberec), Ondřej Němec (Čerepovec/KHL), Lukáš Krajíček (Minsk/KHL), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Jakub Nakládal (Ufa/KHL), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švýc.),
útočníci: Lukáš Kašpar, Kamil Kreps (oba Astana/KHL), Petr Vrána, Jakub Petružálek (oba Chabarovsk/KHL), Ivan Rachůnek (Sparta Praha), Michal Vondrka (Slavia Praha), Petr Hubáček (Kometa Brno/Jyväskylä/Fin.), Roman Červenka (Omsk/KHL), Jakub Klepiš (Dynamo Moskva/KHL), Tomáš Rolinek (Magnitogorsk/KHL), Zbyněk Irgl (Minsk/KHL), Petr Průcha (Petrohrad/KHL), Petr Vampola (Ženeva/Švýc.), Vojtěch Polák (Kloten/Švýc.).

Program turnaje Channel One Cup:

Čtvrtek 15. prosince:
17:00 Rusko - Finsko.
18:20 Česká republika - Švédsko (Chomutov),

Sobota 17. prosince:
11:00 Rusko - Švédsko,
15:00 Česká republika - Finsko.

Neděle 18. prosince:
11:00 Rusko - Česká republika,

15:00 Švédsko - Finsko.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud