19. dubna 2012 • 12:30

Slovensko se rozloučí s Demitrou. Nerozhodí nás to, věří Vůjtek

Autor: mjk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

ROZHOVOR | První část pomyslného dvojutkání s Českem mu nevyšla, před domácím publikem už ale věří v úspěch. Český trenér slovenské hokejové reprezentace Vladimír Vůjtek stál při středeční prohře 1:3 na straně poražených. Své rodné zemi chce porážku vrátit v páteční bratislavské odvetě, při které bude do Síně slávy uveden Pavol Demitra. Slovenská hokejová legenda, která tragicky zahynula při zářijovém pádu letadla s týmem Jaroslavle.



Utkání v Praze doprovázel ceremoniál na počest hráčů, kteří před čtyřiceti lety vybojovali titul světových šampionů.  Jak na tuto éru vzpomínáte?
Myslím, že byl výstižně vybrán právě ten triumf z dvaasedmdesátého. Byla to výjimečná generace, která na ten úspěch dlouho čekala a právě v tento rok se jí to povedlo. Já jsem v té době hrál ještě druhou ligu, ale tyhle kluky jsem sledoval. Jsou to vlastně mí vrstevníci, možná o něco málo starší.

V pátek se bude připomínat smutnější událost. Nemůže to váš výběr nějak rozhodit?
Já bych ani neřekl. Je to smutné pro všechny, byli tam i Češi, Rusové... Bude se to hrát na počest Pavola Demitry, protože to bude na Slovensku a je to spojené s uvedením do Síně slávy. Bude to takové poslední rozloučení s ním. Ale já doufám, že nás domácí prostředí spíše nabudí a Čechům porážku vrátíme. Jsme asi stejně silní jako oni.

Vnímáte vy osobně zápasy s Českem nějak speciálně?
Vůbec ne. Neprobíhají ani žádné hecovačky, jak se asi domníváte. To jenom vy novináři mi to pořád předhazujete. Teď holt trénuji slovenskou reprezentaci, je to jenom práce.

Slovenským hokejistům se zatím příprava nevyvíjí podle představ, v pěti zápasech Euro Hockey Challenge jste ještě nevyhráli. Vyhlížíte proto ještě nějaké posily ze zámoří?
Čekáme, jak skončí první kolo v NHL. Ale my bohužel nejsme Češi, kteří tam mají třicet hokejistů, my jich tam máme pouze devět. Z toho jsou dva zranění a jeden se zřekl, ale samozřejmě čekáme. Dvě posily už jsou tady a nastoupí v pátek. Pak nás doufám ještě posílí finalisté z Ruska a ze Slovenska.

Už jste si stanovil nějaký osobní cíl pro mistrovství světa?
My ho máme už od začátku a nijak ho neskrýváme. Naším cílem pro šampionát je probojovat se na olympiádu v Soči, protože teď jsme v ratingu na desátém místě a potřebujeme se posunout alespoň na deváté. To v podstatě znamená čtvrtfinále.

Tomáš Plekanec v retrodresu z roku 1972 před slovenským brankářem Peterem Hamerlíkem. Plekanec bude kapitánem i na světovém šampionátu
Tomáš Plekanec v retrodresu z roku 1972 před slovenským brankářem Peterem Hamerlíkem. Plekanec bude kapitánem i na světovém šampionátu

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud