10. listopadu 2010 • 13:42

Český tým požene vyprodaná Budvar aréna

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na domácí půdě v Českých Budějovicích otevřou ve čtvrtek čeští hokejisté novou sezonu, v které budou obhajovat titul mistrů světa. V rámci jinak helsinského turnaje Karjala se představí pod vedením staronového trenéra Aloise Hadamczika proti Švédsku.



Fanoušci budou mít možnost vidět v akci celkem 14 hráčů z úspěšného kádru, který v květnu přivezl překvapivé zlato z Kolína nad Rýnem.

Před domácím publikem ve vyprodané Budvar aréně chtějí čeští hokejisté dobře vstoupit do ročníku, ale Hadamczik ví, že to rozhodně nebude jednoduché.

"Samozřejmě nejdeme do utkání s ničím jiným, než že chceme vyhrát. Jdeme do zápasu se sebevědomím, že předvedeme dobrý výkon, ale všechno to ukáže samotný zápas. Kdybych říkal dopředu, že vyhrajeme, to by byla silná slova. I sestavy jsou od posledního zápasu odlišné," řekl novinářům Hadamczik.

Do české branky se postaví Jakub Štěpánek z Petrohradu, který dostal pro úvodní utkání přednost před mladoboleslavským Markem Schwarzem. "Budeme hrát jen na sedm beků. Připravený bude v obraně Lojek a třináctým útočníkem bude Klimek," prohlásil reprezentační kouč.



Hadamczik přišel při úterním o kapitána Karla Rachůnka, který si nešťastně zranil rameno. Narychlo za něj povolal Martina Lojka z Třince, který se k týmu připojil v noci.

Hadamczika Rachůnkovo zranění mrzí. "Včera jsme nad tím kroutili hlavou. Taková smůla. Nebyl tam žádný kontakt. Jak couval, šlápl do rýhy a upadl na mantinel. Jsou vidět zákroky na kriminál a nic se nestane. Tady z ničeho takové zranění. Karel byl hodně smutný, těšil se na nároďák, na funkci na kapitána a na partu," řekl Hadamczik. "Céčko" na dresu tak bude mít útočník Roman Červenka.

Na ledě se dnes při tréninku objevil i generální manažer národního týmu a šéftrenér svazu Slavomír Lener. "Když hlavní trenér bude chtít, tak občas půjdu na led. Je to pro mě dobré vidět hráče i zblízka na ledě," podotkl Lener.

Dnes se mužstvo rozdělilo na dvě skupiny a trénovalo přesilové hry. Do speciální formace se zařadil k Červenkovi a Jakubu Klepišovi Josef Vašíček.
"Je to silný hráč do předbrankového prostoru," podotkl Hadamczik.



V tomto kalendářním roce to bude pro oba soupeře čtvrtý vzájemný zápas, přičemž všechny tři vyhráli Češi. V generálce na světový šampionát na LG Hockey Games ve Stockholmu v dubnu zvítězili 2:1 po samostatných nájezdech, na světovém šampionátu pak nejdříve v základní skupině 2:1 a potom v semifinále 3:2 po nájezdech.

Staronový trenér Hadamczik ale nemá výběr Tří korunek za oblíbeného soupeře. Z osmnácti klání proti nim si připsal jen tři výhry a musel strávit také tři prohry v klíčových duelech - v semifinále olympiády v Turíně v roce 2006 (3:7), v tentýž rok ve finále MS v Rize (0:4) a po prohře 2:3 v prodloužení ve čtvrtfinále na světovém šampionátu 2008 se s národním týmem loučil.

"Je to pravda, že to můj oblíbený soupeř není, byli jsme s nimi hodně negativní. Ale zápasy byly vždycky vyrovnané. I teď zase nemůžeme říct my, že přijeli Švédi, my jsme byli první na mistrovství světa a tutově je porazíme," prohlásil Hadamczik.

Je ale rád, že má pohromadě kádr už s bohatými zkušenostmi. "Když jsem začínal u reprezentace poprvé, byla v týmu řada nováčků. Já věřím, že teď se hráči prosazují v ligových soutěžích, zvládli mistrovství světa a budou táhnout mužstvo."

Tak jako český tým po dvouletém působení Vladimíra Růžičky zakončeném titulem začíná další Hadamczikovu éru, na švédské lavičce je také nový kouč Pär Marts. Střídá po pětiletém působení Bengta-Akeho Gustafssona.

Do kádru pro Karjalu zařadil bývalý kouč dvacítky hned sedm nováčků - obránce Sebastiana Erixona z Timry, Mattiase Ekholma z Brynäs, Eliase Fältha z Luley a útočníci Marcuse Krügera z Djurgaardenu, Mattiase Sjögrena z Färjestadu, Niklase Olaussona z Luley a Jakoba Silfverberga z Brynäs.

Duel začne v 18:10 a přímým přenosem jej vysílá ČT4 Sport. V Helsinkách načne od 17:30 zápas domácího Finska se Ruskem.

Předpokládaná sestava ČR:

Štěpánek - Němec, Škoula, F. Novák, Krajíček, Gřegořek, Čáslava, Mojžíš - Klepiš, Marek, Červenka - Kašpar, Novotný, Hubáček - Kvapil, Vašíček, M. Růžička - Gulaš, Kreps, I. Rachůnek.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud