9. září 2008 • 20:02

Ručinský zažil místo pekla vítězství

Autor: Vladimír Škaloud
TOP VIDEA
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bitva jako řemen! Nabitá Sparta vyprodala stadion Ivana Hlinky a zaplněné tribuny vybičovaly hráče k výkonu připomínajícímu spíše jarní boje play off než úvod sezony.



Nakonec to byli Pražané, kdo na konci jásali po vítězství 5:3. Diváci ani nerozpoutali očekávané peklo vůči Martinu Ručinskému, i když mu jeho příchod do Sparty připomněli.

„Alby + Guma = patrioti! Růča = zaprodaný šmejd“, takový transparent vyvěšený přímo nad sparťanskou střídačkou přivítal Martina Ručinského. Litvínovští fanoušci dávali najevo zklamání, že po návratu z NHL dal místo mateřskému klubu přednost angažmá ve Spartě. Při ohlášení jeho jména se ozval ohlušující pískot, kdykoliv se rozjel s pukem, diváci na něho hvízdali a bučeli.


Martin Ručinský
Martin Ručinský


„Jsem rád, že zůstalo jen u toho,“ poznamenal po utkání domácí obránce Jiří Šlégr. „Děkuju fanouškům, že dodrželi to, co na našem setkání slíbili.“

Ručinský jim ostatně moc příležitostí k záporným reakcím nedával, do velkých šancí se nedostával. Snad jediná výjimka přišla na začátku druhé třetiny, kdy se olympijský vítěz natahoval po přihrávce dalšího příslušníka zlaté generace Davida Výborného, ale puk nad Fraňkův beton u tyče zvednout nedokázal.

Hlasy trenérů
Jaroslav Hübl starší (Litvínov):
"Snažili jsme se hrát s nasazením, důrazem a na začátku se nám to vedlo. I když jsme dostali rychlý gól, tak se nám podařilo vyrovnat a vytvořili jsme si tlak. Pak jsme ale byli třikrát vyloučeni, Sparta se do toho dostala a možná byla škoda, že jsme neproměnili nějaké šance, které jsme měli. Nakonec rozhodl čtvrtý gól po naší chybě. Pak už jsme neměli sílu na to zápas otočit."
Marian Jelínek (Sparta Praha): "Jeli jsem sem s velkým očekáváním respektive velkým chvěním, protože nejen, že začíná nová sezona a je na nás vyvíjen velký tlak, ale bylo to trochu zpestřené odchodem Martina Ručinského k nám. Jsme tak velice rádi, že jsme to zvládli. V konci utkání už jsme si věřili, že to zvládneme a štěstíčko se k nám přiklonilo."
Ve sparťanském dresu byli víc vidět jiní. Třeba další navrátilci Ondřej Kratěna s Michalem Brošem. Prvně jmenovaný se necelých dvanáct minut před koncem třetí třetiny prostrčil puk mezi Fraňkovými betony a postaral se o vítězný gól Sparty. „Byla to výborná práce celé pětky, na mě vyšlo zakončení,“ říkal skromně Kratěna. „Jsem samozřejmě rád, že puk propadl gólmanovi mezi nohama a skončil kousek za brankovou čáru.“ Ještě větší radost než rozhodující trefa udělal Kratěnovi výkon Sparty. „Mám z naší hry fajn pocit. Každý si splnil, co měl, zachytal gólman,“ pochvaloval si.

Jeho parťák Broš, jenž s ním v minulé sezoně válel ve finském Oulu, zase předvedl parádní individuální akci ještě v první třetině, kdy s pomocí hokejky obránce Waltera zasunul puk do branky.

Zakončil tak hektický vstup do zápasu, v němž oba soupeři hnáni fanoušky mysleli především na ofenzivu. Netík poslal pohotovou dorážkou Pražany do vedení už po 116 sekundách hry. Trenéři museli z lehkovážnosti svých svěřenců na střídačce šílet, ale diváci se náramně bavili. Před brankami bylo pořádně rušno, víc se zapotil sparťan Tomáš Pöpperle. „Všechno házeli na bránu,“ popsal střelnici, kterou domácí hned v úvodu spustili. „Aspoň jsem si rychle sáhnul na puk a opadla ze mě nervozita.“

Sparťanského gólmana nesrazil ani Jenáčkův gól, kdy si puk kopnutý domácím útočníkem srazil vyrážečkou mezi betony a za čáru. Sudí Homola po poradě s kolegou u videa gól uznal. „Nedalo se nic dělat,“ pokrčil rameny Pöpperle. „Místy jsme měli problémy, ale nakonec jsme to umlátili. První vítězství se počítá, z Litvínova obzvlášť.“

Reichlova parta se drala za úspěchem, ale přes veškerou snahu na něj nedosáhla. Domácí naopak dopláceli na vlastní chyby, po nichž dostávali laciné góly. Vedle „vlastence“ inkasovali další dvě branky po dorážkách když Franěk neudržel puk. „V žádném případě nemyslím, že nás Sparta přehrála,“ rezolutně prohlásil Šlégr. Ani skutečnost, že se Ručinský neprosadil, mu náladu moc nezvedla. „Nezaměřovali jsme se na něho, ale na svoji hru. Prohráli jsme, takže spokojení být nemůžeme,“ uzavřel.

Výsledek:
Litvínov - Sparta Praha 3:5 (2:2, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 7. Trávníček (V. Hübl), 9. Jenáček (Reichel), 35. Lukeš (Reichel, Bahenský) - 2. Netík (Langhammer), 13. Broš (Kratěna), 33. Langhammer (Jan Hanzlík, Hromas), 49. Kratěna, 52. Koreis (Langhammer). Rozhodčí: Homola - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:1. Diváci: 7000 (vyprodáno).

Sestavy:
Litvínov: Franěk - Walter, Šlégr, Kroupa, Skuhrovec, Punčochář, Kubát, Vobořil, Švarný - Bahenský, Reichel, Lukeš - Kubinčák, Branda, Jenáček - Jánský, V. Hübl, Trávníček - J. Černý, Rindoš, Mach. Trenéři: J. Hübl st. a Rosol.
Sparta Praha: Pöpperle - L. Procházka, Gulaši, Černošek, Jan Hanzlík, Ptáček, Cunik, Vojta - Ton, D. Výborný, Ručinský - Netík, Broš, Kratěna - Koreis, Langhammer, Podlešák - Dragoun, Hrdel, Hromas. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Finále
Články odjinud


Články odjinud