František Suchan
7. října 2008 • 21:03

Polanský zachránil Třinec

Autor: František Suchan, ČTK
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak je důležité míti Polanského? Třinečtí by mohli vyprávět. Šikovný útočník, známý hlavně díky svým povedeným, popřípadě kontroverzním penaltám, jim ve včerejší předehrávce 36. kola v Karlových Varech zajistil dva body.



Po pondělním výprasku od Plzně tak Oceláři na dlouhou cestu napříč republikou přece jen nevyrazili s prázdnou.

Polanský se v závěru bitvy obsadil do hlavní role. Poprvé ještě během třetí třetiny. V 55. minutě se totiž podruhé za večer trefil domácí obránce Grof, Vary vedly 3:2. Za pár desítek sekund ale technik a šikula Polanský ukázal, že umí i zabojovat. Za Mensatorova záda puk natřikrát dotlačil.

Utkání tak dospělo do nájezdů a nebylo pochyb, že právě on bude jedním z nasazených hráčů. Rozjel se hned jako první. „On nejel, ale šel,“ utrousil karlovarský brankář Lukáš Mensator v narážce na tradiční styl Polanského rozjezdu.

Co zaznělo
Josef Paleček (Karlovy Vary): "Je to jako před týdnem. Soupeř si veze dva body, my máme jeden a scénář byl úplně stejný. Samozřejmě jsme se na to připravovali a věděli, jakým způsobem Třinec hraje, ale bohužel ani dnes, ani před týdnem, jsme to nedokázali překonat. Se svou zhuštěnou obranou a nasazením šli za svým cílem, my jsme dvakrát vedli o branku, ale znovu jsme to neuhráli v koncovce. Nekoncentrovanost v závěrech utkání, to je v hlavách hráčů. Musí se naučit, že zápas trvá 60 minut."

Jiří Juřík (Třinec): "Jsme strašně rádi, že se nám podařilo zopakovat ten scénář z minulého týdne a z Karlových Varů si zase odvážíme dva body. Pro nás trenéry to jsou však šílená utkání, kdy jdete do vedení a během minuty ho máte zase pryč. Myslím, že obě strany doplatily na hrubé individuální chyby hráčů. Roman Čechmánek výborně zvládl závěr utkání a hlavně nájezdy, takže jsme rádi za dva body. Kdybych to zjednodušil, tak bychom potřebovali hrát všechny zápasy tady ve Varech."
Vyhlášený specialista vyšvihl perfektní bekhendový balfák, nakonec byl jeho pokus jediný úspěšný v rozstřelu. „Minule proti Slavii jsem dělal kličku do forhendu. Čekal jsem proto, že na to bude Mensator připravený. Tak jsem to stáhl na druhou stranu,“ vysvětloval.

Co na to gólman? „Nic jsem nečekal. Věděl jsem jen, že bude vymýšlet nějaké kulišárny a kvrdlat s pukem jako vždycky. Snažil jsem se jen vytáhnout hokejku a přinutit ho k tomu, aby on musel udělat něco první. Ale zvládnul mi to dát nad beton, je to opravdu šikovný hráč.“

V nájezdech tak kraloval třinecký brankář Roman Čechmánek. Sedmatřicetiletý veterán dostal přednost před Martinem Vojtkem a vedl si dobře. Už během hry pochytal 53 střel, v nájezdech pak ani jednou neinkasoval. „On je v Česku na nájezdy nejlepší,“ uznal Mensator, Čechmánkův bývalý parťák. „Je i největší a svojí postavu umí využít. Většinu nájezdů ustojí a ještě si dokáže tou vysunutou hokejkou dostat hráče, kam potřebuje.“

I díky umění svého brankáře se Třinec oklepal z pondělní těžké prohry 3:7 v Plzni. „Přiznávám, báli jsme se tohohle zápasu. Ale zvládli jsme to dobře, byla tam velká vůle,“ pochvaloval si Juřík. „Jsme rádi, že to máme za sebou. Alespoň nebudeme stát na Silvestra někde ve vánici na D jedničce,“ rozloučil se potom. Zápas se totiž předehrával kvůli Spengler Cupu, který budou na konci prosince Karlovarští ve Švýcarasku hrát.

Další soutěží, ve které by se mohli Západočeši objevit, je KHL. Jednání s vedením ligy stále pokračují, v pondělí si byli její zástupci obhlídnout nově budovanou halu a místní letiště.


Energie Karlovy Vary - Oceláři Třinec 3:4 po sam. nájezdech (0:0, 2:2, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 29. Zucker (Zaťovič), 38. Grof (Kumstát, Řezníček), 55. Grof (Kumstát, Skuhravý) - 33. Sekeráš (Kováčik), 36. Sekeráš (Výtisk, Polanský), 57. Polanský (Melichárek), rozhodující sam. nájezd Polanský. Rozhodčí: Jeřábek - Bláha, Kalivoda. Vyloučení: 8:9, navíc Čechmánek (Třinec) 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 3040.

Karlovy Vary: Mensator - Němec, Jiří Hanzlík, Dobroň, Duben, Grof, Řezníček, Prošek, Mudroch - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Melenovský, Kristek, Milan Procházka - Bílek, Skladaný, Hluchý - Zucker, Dej, Zaťovič
Třinec: Čechmánek - Sekeráš, Výtisk, Malec, Nikolov, Andersons, Vosátko, Lojek, od 41. navíc Rangl - Kanko, D. Moravec, Polák - Melichárek, Polanský, Kováčik - D. Květoň, Peterek, Martynek - Hašek, Hampl, Pavelek

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Finále
Články odjinud


Články odjinud