10. října 2008 • 20:08

Budějovický finiš na body nestačil

Autor: Tomáš Zetek
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Českých Budějovic prohráli v zápase 13. kola s Libercem 2:3. V utkání prohrávali sice už o tři branky, ale v závěrečné desetiminutovce se jim podařilo téměř vyrovnat.



Tohle není lehké období. České Budějovice zase prohrály. Nebyla to ale jen tak ledajaká porážka. Přišla totiž se soupeřem, který měl před sezonou stejné ambice, ale také se potácí daleko od vysluněných pozic čela tabulky. Na ledě byl vidět rozdíl. Liberec stoupá nahoru, kdežto Jihočechům se to stále nedaří podle představ.

HLASY TRENÉRŮ
Ernest Bokroš (České Budějovice):
"Dobře jsme věděli, že zápas je pro oba týmy nesmírně důležitý. Začátek byl oboustranně opatrný a bohužel jsme to byli my, kdo udělal první chybu, když jsme pustili do sóla Nedvěda. Z přesilovky přidal soupeř druhý gól do prázdné branky a od třetího inkasovaného gólu jsme si řekli, že nemáme co ztratit."
Dušan Gregor (Liberec):
"Velmi jsme chtěli v Budějovicích urvat body a jsme šťastní, že se to podařilo. Hráli jsme dobrý hokej, ale myslím, že i domácí měli velmi dobrý herní projev. Přes tříbrankové vedení jsme se ještě museli strachovat o výsledek, nakonec jsme vítězství ubojovali."

Důkaz? Minutu a půl před koncem třetí třetiny si bere kouč Bokroš oddechový čas. Buly ve středním pásmu. Stav 2:3. Domácí se dostávají před Hniličku a Turek opouští klec. Šest na pět. Jenže kotouč utíká zase až k červené čáře. V tu chvíli přichází další možnost k vyrovnání. Nedvěd setne loktem Gulašův zátylek a sudí Šindler vylučuje.

Osmnáct vteřin do konce základní hrací doby. Vhazování opět ve středním pásmu blíže Hniličkovi. Vydarený přihrává ihned po buly na křídlo Gulašovi, který číhá na protilehlé straně kluziště. Kotouč ale letí vzduchem a českobudějovický útočník jej krkolomně zpracovává rukou na modré čáře. Ofsajd. Do konce zbývá sedm vteřin. Další buly už vyhrávají hosté. Je konec.

A takhle to bylo prakticky celý zápas. Jihočeši moc chtěli, ale prostě to nešlo. „Všichni jsme se extrémně snažili a makali. Tak moc jsme toužili vyhrát, až to bylo asi na škodu,“ povzdechl si útočník Ondřej Veselý. „Chyběla tomu lehkost. Srazily nás zase vlastní chyby,“ dodal obránce Vydarený. Takže pořád dokola to samé.

Souhrn ze všech zápasů 13. kola čtěte zde ›››

První třetina byla vyrovnanou partií. V polovině zápasu ale přišla minela. Beci nechali za zády Petra Nedvěda a jeho blafák se dokodrcal za čáru. „Nepřidalo nám to, ale nemůžeme říct, že už tenhle moment nás položil,“ tvrdil Veselý. „Ať tak či tak. První chybu zápas jsme opět udělali my,“ povzdechl si kouč Ernest Bokroš.

Na hole Liberce se v tu chvíli dostala větší lehkost. Bílí Tygři nepředvedli nikterak oslnivý výkon, ale hráli nadmíru účelně. Ve 34. minutě to doložila druhá gólová situace, kdy Pletka zasunul vyražený puk za Turka. Ještě níž zašlapal domácí po nástupu do třetího dějství další gól Nedvěda.

„Budějovice za sebou měly těžké zápasy, které se jim nepovedly. Spadly trochu do krize. Ve třetí třetině ale ještě našly síly a hrály velice dobře. Měly šanci vyrovnat,“ hodnotil liberecký bek Jaroslav Modrý.

Jak k dramatickému závěru došlo? Hosté trochu polevili a hlavně Mountfield vsadil všechno na jednu kartu. „Ještě nás potrápili,“ utrousil hostující obránce Jiruš. Tečovaná rána do šibenice v podání Tomana a sedm minut nato gólová dorážka Gulaše Jihočechy zase nastartovaly. Žádný ohromný tlak se ale nakonec nekonal.

„Zápas byl fyzicky náročný a v závěru nám docházeli síly. Nemůžeme se na to vymlouvat, ale i proto jsme si nedokázali udělat stálejší tlak v závěru,“ pověděl Veselý. Bylo vidět, že domácí mají v novách úmorné cestování z ruské Ufy. Ani povadlá nálada a psychická nepohoda jim nepřidaly.

Liberec si vedení pohlídal. „Musím ale přiznat, že jsem měl strach. Najednou nám začal chybět pohyb a domácí toho málem využili,“ řekl ke třetí třetině kouč vítězů Dušan Gregor.

„Řekli jsme si, že to už budeme hrát jednoduše. Druhý gól padl čtyři minuty před koncem, takže soupeř měl ještě dost času. Závěr jsme ale zvládli,“ pousmál se liberecký Waldemar Jiruš. V souboji prozatímních extraligových zklamání tedy uspěli Bílí Tygři.

Mountfield České Budějovice - Bílí Tygři Liberec 2:3 (0:0, 0:2, 2:1)
Branky a nahrávky: 50. Toman (Veselý, Vak), 57. Gulaš (Huml) - 28. P. Nedvěd (Blatný), 34. Pletka (Kašpařík, V. Nedorost), 44. P. Nedvěd (Zíb, Klimenta). Rozhodčí: Šindler - D. Jelínek, Pešek. Vyloučení: 3:5, navíc Nedorost (Liberec) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 5084.
České Budějovice: Turek - Poživil (22. Toman), Sičák, Mucha, Gřegořek, Frolo, Vydarený - Kůrka, Vak, Veselý - Hřebejk, Huml, Duda - M. Hudec, L. Květoň, Kotrla - Gulaš, Mertl, Kuchejda. Trenéři: Bokroš a Tlačil.
Liberec: Hnilička - J. Moravec, Jiruš, Hunkes, Modrý, Žabka, Zíb - V. Nedorost, Kašpařík, Pletka - Bartovič, Podkonický, Šachl - Klimenta, P. Nedvěd, Blatný - Vantuch. Trenéři: Gregor, V. Čermák a Kapoun.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud