Zdeněk Janda
7. března 2009 • 10:13

Hokejová Plzeň se zlobí na Málka

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Spojení Plzeň a gólman Roman Málek? Zapomeňte. Definitivně. I když zkušený brankář byl doteď v tichosti členem týmu, včera mu vedení týmu vypovědělo smlouvu, kterou měl platnou i na příští sezonu! Důvod? Údajné hrubé porušení kontraktu.



Negativně se vyjadřoval o klubu, pak nepřišel na trénink - tak zní plzeňský výklad. Hráčův agent se ale brání.

Podle západočeského klubu tedy už ode dneška Málek není jeho hráčem, tím pádem ho přestává platit.

Byl to přitom téměř idylický vztah. Málek do západočeského týmu přišel v průběhu sezony 2003/04 a hned ho dovedl až do semifi nále play off !

Fanoušci ho zbožňovali. Ovšem výkonnost šla postupně dolů, vše vyvrcholilo v tomto ročníku, kdy už nedostával takovou příležitost, týden před vypršením přestupního termínu pak vedení angažovalo Jana Cháberu. A na Málka už v brance nezbylo místo.

Dlouhotrvající vyjednávání o tom, co dál se štědře placeným hráčem, ztroskotalo.

V kostce se dá říct: Plzeň se ho snažila někam „udat“, ovšem v extralize o něj kvůli nadstandardní smlouvě nebyl zájem. A jiná řešení sám hráč sveřepě odmítal.

„Všechno má v rukou náš právník, já se k tomu vyjadřovat v současné době nebudu,“ uvedl plzeňský ředitel Jaromír Zavoral.

„Nabídli jsme panu Málkovi dvě varianty řešení, ve hře bylo hostování v nejvyšší slovenské nebo německé lize do konce sezony s tím, že by se mu zachoval ten nejvyšší možný plat, včetně bonusů. Ale on na nic nepřistoupil, odmítl úplně všechno, co jsme mu nabídli,“ říká advokát Tomáš Tesař, který v této kauze zastupuje plzeňskou stranu.

Podle něj nepřistoupil ani to, že by se připravoval individuálně a byla by mu vyplácena částka, která je vyšší než průměrný plat ostatních plzeňských hráčů. Podle informací Sportu činil roční Málkův příjem přibližně 4,5 milionu korun.

A tak vedení Plzně čekalo na „chyby“. Aby mělo důvod smlouvu vypovědět. A ty přišly. Nejdříve se brankář o klubu údajně negativně vyjádřil v médiích. „Říkal, že za odchodem je finanční situace klubu, což je hrubé porušení smlouvy. Takto lukrativně placení hráči se o žádných takových záležitostech klubu nesmí vyjadřovat,“ uvedl Tesař.

Podle něj ho klub písemně upozornil, že pokud ještě jednou nějaké ustanovení kontraktu poruší, bude mu daná výpověď. A další prohřešek přišel. Šestnáctého února „áčko“ odjelo na venkovní zápas, on se měl dostavit na trénink s juniorským týmem.

„Ale i když o tom prokazatelně dopředu věděl, nepřišel. Neomluvil se. Bylo to navíc v době, kdy situace byla vyostřená. Chtěli jsme i dohodu o narovnání, což by znamenalo, že zůstane do konce dubna, dostane polovinu tabulkové hodnoty, což je přes 650 tisíc korun, a rozejdeme se. Ale ani na to nepřistoupil,“ vysvětluje Tesař.

Proto se tedy plzeňské vedení rozhodlo včera odeslat hráči doporučeně písemnou výpověď, kterou faxem zaslalo i jeho právníkovi.
„Máme za to, že fax je použitelný prostředek a druhý den, tedy v sobotu, už pan Málek není hráčem Plzně,“ dodal Tesař.

„Fax není směrodatný, počkáme, až to přijde Romanovi domů. Do té doby se dál chováme podle platné smlouvy,“ reaguje Robert Spálenka, brankářův agent.

Rázně rovněž vyvrací údajné důvody vypovězení. „Pokud jde o ty možnosti hostování, pravda je úplně opačná. Plzeň nepřistoupila ani na jedno řešení, které jsme navrhovali. A ty návrhy byly z naší strany velmi vstřícné,“ říká Spálenka.

A ten zmeškaný trénink? „To se rovněž nezakládá na pravdě. A víc to nechci komentovat přes noviny,“ dodal agent.

Případ zřejmě bude řešit smírčí komise, nebo dokonce i civilní soud. Takže kauza se ještě potáhne.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
1
Finále
Články odjinud


Články odjinud