Miroslav Horák
6. června 2009 • 13:16

Nova boj o extraligu nevzdává

Autor: Miroslav Horák, Tomáš Zetek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vše vypadá docela jasně, ale potvrzené to stále není. Jde o televizní práva na hokejovou extraligu. Ve čtvrtek společnost BPA oznámila dohodu s Českou televizí, včera však Nova, další velký zájemce, prohlásila, že z boje o přenosy necouvá.



Zvrátí televize Nova dlouhá léta zakonzervovaný stav?

„Není to z naší strany úplně uzavřená kapitola. Nevzdáváme se varianty, že bychom přeci jen s extraligou spolupracovali. Zatím ale nechci prozrazovat nějaké obchodní podrobnosti,“ nastínil Marek Kindernay, ředitel stanice Nova Sport, na níž by ligový hokej v podání velikánů Haška, Straky či Dopity běžel. Víc říkat prozatím nechtěl.

BPA připouští, že i přes uzavřenou úmluvu může Nova nakonec současný stav zvrátit. Byť to nepovažuje za pravděpodobné. „Stát se může cokoliv, ale pravděpodobnost je malá,“ míní Jana Obermajerová, předsedkyně představenstva BPA.

Komerční stanice toho pro získání práv na extraligu dělá dost. Rozhodně mnohem víc než v minulých letech. Nova pochopila, že extraliga (hlavně v play off ) ve správně nabídnutém obalu může být pro diváka atraktivním produktem a zároveň solidním obchodním artiklem.

Ve finále se BPA, marketinkový partner extraligy, rozhodovala mezi Novou a Českou televizí. Nakonec vyhrály Kavčí hory. Body pro ohlášeného vítěze přinesla především garance prostoru na ČT2 a ČT4. Tomuto Nova zatím nemůže konkurovat. Na druhou stranu to byla ona, jež by přes agenturu do hokeje nalila více financí než veřejnoprávní televize.

25
Nejméně tolik milionů by Česká televize údajně měla zaplatit za roční práva na extraligu


Potvrdila to i Obermajerová. „Částka pro Českou televizi za získání práv je vyšší než v minulém období, ale nižší, než nabídla konkurence. Vše ostatní zůstává obchodním tajemstvím.“

Jde o desítky milionů korun. Podle informací Sportu může z Kavčích hor za „jeden rok extraligy“ putovat na konto BPA 25 až 30 milionů korun. Nova tedy přispěchala s tučnější nabídkou, což se zamlouvalo i extraligovým klubům.

Jejich šéfové se nedávno usnesli, že by bylo vhodné oslovit i jiné stanice, než je Česká televize. Také s cílem povzbudit tým Otakara Černého k novinkám a vylepšení stávajícího modelu. A aby vznikl další soupeř.

„Česká televize dělá přenosy z extraligy a dalších akcí nejdéle, umí to a dělá to dobře. Šlo spíše o to hledat určité kompromisy, bylo tam pár bodů, které jsme chtěli, aby se zlepšily,“ řekl Jaroslav Vlasák, prezident Asociace profesionálních klubů (APK).

Jedna z výtek? Začátek přímých přenosů od 17 hodin. Tam prý kluby narážely na zamítavý postoj. „Česká televize nechtěla dělat příliš kompromisů, co se týče začátků. O tom jsme hodně s kolegy jednali, protože třeba kluby z Prahy nebo jiných větších měst mají problém se začátkem utkání v pět odpoledne.“

Také BPA tlačí Černého partu do různých novinek. Větší show, víc emocí. Taková slova padají v návrzích BPA, žádající po ČT ještě atraktivnější výrobek.

Bojuje se o každého nového diváka, je to znát. Z výzkumu vyplývá, že sledovanost přenosů méně atraktivních týmů není zrovna závratná. Podle Vlasáka přichází na světlo světa nový model – a sice, že si Česká televize může nově vybírat jakýkoliv zápas z nabídky jednotlivých kol.

Což by některé kluby z periferie odnesly. „Dřív to bývalo tak, že každý klub měl garanci dvou utkání v základní části, jednoho doma a jednoho venku. Teď si může Česká televize vybírat sama, jaký zápas zařadí do programu. Teď je to pryč. Sami jsme zvědavi, jaké budou v průběhu sezony reakce,“ prohlásil šéf APK.

Z BPA i ČT však plynou jiné informace. „Garance dvou utkání v základní části pro každý tým zůstává v platnosti,“ reagovala Obermajerová.

Jisté je, že ČT už pracuje na atraktivnějším projektu vysílání extraligy. Zatím vše zůstává pod pokličkou. Minimálně do té doby, než budou smlouvy ohledně podstoupení práv skutečně uzavřeny.



Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud