Jakub Hlaváč
24. září 2009 • 04:59

Historie dává Kometě naději

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Konečně!“ mohli si v úterý zakřičet hokejisté Komety. Na vítkovickém ledě vyválčil nováček extraligy svůj první bod. V sedmém zápase sice Brněnští padli po nájezdech 1:2, ale ukončili tím potácení od porážky k porážce bez jediného dílčího úspěchu.



Otázkou je, zda se neprobrali pozdě. Historie říká, že situace je zlá, ale ne zcela beznadějná.

Fotbal na Facebooku

Už to bude boj do posledního kola. Žádný klidný střed tabulky. Žádné zápasy odehrané v relativní pohodě. Na to může Kometa rovnou zapomenout. „Mají zkušené mužstvo, neměli by se z toho podělat. Není třeba nad nimi zatím lámat hůl,“ tvrdí přesto Ladislav Svozil, v současnosti sportovní manažer Vítkovic. „Ale body utíkají. Nedá se spoléhat na nějakou šňůru deseti vítězství,“ dodává.

Pokud se Brňané chtějí vyhnout baráži, strašákovi pro extraligové kluby největšímu, musí se nyní rvát o každý bodík. Všechny duely už pro ně budou životně důležité. Už si nesmí dovolit mnoho zaváhání se soupeři ze sousedství ve spodní třetině tabulky. Tato klání rozhodnou o jejich osudu.

Přesto se Brno zatím nemusí topit v žalu a brečet nad nepřízní osudu. Minulost pamatuje i momenty velkých obratů, kdy se mužstva v začátku sezony malátná dokázala vyšvihnout ke skvělým výkonům.

Zářným (a pro Moravany těžko opakovatelným) příkladem jsou Pardubice.V ročníku 2004/05 se šest utkání soužily, vybojovaly jediný bod. A na jaře pak celek plný hvězd z výlukou ochromené NHL slavil zisk titulu. Start do sezony 2002/03 pro změnu zle nevyšel Vítkovicím právě se Svozilem na lavičce.

„Tehdy jsme naštěstí měli hráče, jako jsou Jiří Burger a Petr Hubáček. Ti vzali zodpovědnost na sebe a došli jsme až do čtvrtfinále,“ vzpomíná někdejší vynikající útočník.

I brněnský kouč Pavel Pazourek, který před šestým kolem nahradil odvolaného Vladimíra Kýhose, má v kabině řadu osobností.

Partě kolem Kamila Brabence, Radima Bičánka či Roberta Kántora vévodí dva hráči se shodným křestním jménem Jiří. Lídr útoku Dopita s brankářem Trvajem jsou hlavními tahouny týmu.

Na nich leží zodpovědnost. „Jirka Trvaj mužstvo v rozhodujících chvílích podrží. Je to opravdu velice kvalitní gólman a ukázal to i u nás,“ tvrdí Svozil. „Je důležité, že se tito hokejisté z výsledků psychicky nesloží. Jsou to kluci, kteří mohou utkání rozhodovat,“ ví muž, který v 87 kláních oblékl reprezentační dres.

Dalším faktorem, který hraje ve prospěch Komety, jsou její fantastičtí fanoušci. „Trochu mě překvapilo, že do Vítkovic jich moc nedorazilo. Právě v zápasech venku mohou hodně pomoci,“ myslí si Svozil. Svým oblíbencům rozhodně pomůžou v Praze. Chystají se vyprodat O2 Arenu a zastrašit Slavii. Podstatné je, že za svými modlami stojí i v nepříjemné době.

„Já jsem optimista a myslím, že se Kometa dotáhne na ostatní. Že bude liga ještě vyrovnanější než vloni,“ odhaduje Svozil. A jak toho docílit? „Je potřeba udělat tlustou čáru za neúspěchy a začít od začátku, s čistým štítem,“ radí funkcionář ligového lídra.

Skutečně, zatím není nic ztraceno. Vždyť na předposlední Litvínov ztrácí Brňané pouhé dva body. Jsou na dostřel.

Nejhorší bilance po sedmi zápasech

2003/04 Č. Budějovice 0 – 0 – 0 – 0 – 7 0 bodů sestup

1999/00 Havířov 0 – 0 – 7 0 bodů 13. místo

2009/10 Brno 0 – 0 – 0 – 1 – 6 1 bod ?

2002/03 Havířov 0 – 1 – 0 – 0 – 6 2 body sestup

2002/03 Vítkovice 0 – 1 – 0 – 1 – 5 3 body čtvrtfinále

2004/05 Pardubice 1 – 0 – 1 – 0 – 5 4 body 1. místo

Pozn.: v sezoně 1999/00 se ještě nehrála prodloužení, poslední údaj znamená konečné umístění.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud