Zdeněk Janda
6. října 2009 • 15:15

Červenka? Má i na čtyřicet gólů!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

12 zápasů, 12 gólů. Nabízí se jednoduchá otázka: Jak dlouho slávistickému kanonýrovi Romanu Červenkovi, nejlepšímu střelci ligy, vydrží tohle ďábelské tempo?



Kolik zásahů bude mít po 52 kolech? Průměr jednoho gólu na zápas asi neudrží, i tak má našlápnuto k úctyhodné cifře čtyřicet. Na Milana Nového s 59 góly ale jistě mít nebude...

Cena deníku Sport pro nejlepšího střelce základní části dostává brzy atraktivní náboj. Červenka má úžasnou formu, zatím je k nezastavení.
Navíc to u něj není žádná náhoda, v brankostroji by měl pokračovat. Proto jsou už podobné prognózy takhle zkraje sezony na místě. Červenka může
mít před sebou sezonu, na kterou se jen tak nezapomene.

Střelecká tabulka sezony 09/10
12 Roman Červenka (Slavia)

10 Petr Ton (Sparta)

8 Martin Růžička (Třinec)
Tomáš Netík (Sparta)
Richard Král (Ml. Boleslav)
Petr Sýkora (Pardubice)
„Smekám před ním klobouk o to víc, že při vší úctě ke Slavii, nemá po odchodu Jardy Bednáře zas tak výborné spoluhráče,“ reaguje legendární kanonýr Milan Nový, který drží absolutní střelecký rekord v československé historii.

Ten údaj je ohromující: v sezoně 1976/77 nasázel 59 branek. Ve 44 zápasech! „Jeho určitě překonávat nebudu, nebojte,“ reagoval včera s úsměvem sám Roman Červenka. Tohle číslo je opravdu z jiné planety.
„Jak to? Vždyť rekordy jsou přece od toho, aby se překonávaly, ne? Proč by mě někdo předehnat nemohl?“ říká Nový rozverně.

Ale už vážněji dodává: „Je pravda, že to je dost těžké. Nedá se to srovnávat, tehdy byla jiná doba. Stačí se jen podívat na to, v čem tehdy chytali brankáři.“

Také slávistický kouč Vladimír Růžička, sám pětinásobný nejlepší střelec ligy, se při zmínce o tom, jak on kdysi válel, jen usměje.

Roman ČervenkaFoto ČTK


„Kdybych v kabině třeba svýmu mladýmu říkal, kolik jsem tehdy dal gólů, vysměje se mi! Teď je to úplně o něčem jiným,“ tvrdí slávistický trenér.
Stačí se podívat na archivní záběry a je to jasné. Baculatější brankáři, statnější obránci, celkově o mnoho rychlejší hokej.

V dnešních poměrech je už třeba oslavovat kanonýry, kteří se v 52 zápasech trefí třicetkrát. Už tohle je obzvlášť ceněná meta. „Ale já si myslím, že Červenka bude mít těch gólů mnohem víc. Udělá rekord za poslední roky,“ myslí si Nový. Kolik přesně? To si tipnout nechce. V posledních deseti letech má nejvíce gólů pardubický rychlík Petr Sýkora (37 gólů).

Zdá se, že Červenka má na to, aby se vyškrábal až ke čtyřiceti trefám! I když on sám to nepředpokládá.

„Čtyřicet gólů?Ale jděte... Víte, já si žádná předsevzetí nedávám. Momentálně se mi daří, ale nikdy nevíte. Navíc jde hlavně o to, aby šlapala Slavia. Nejde jenom o mě,“ vykládá skromně slávistický šikula.

Roman Červenka ze Slavie překonává Petra Přikryla a zvyšuje v derby už na 4:0Foto Pavel Mazáč (Sport)


Jak už zmínil Nový, Červenka to má těžší v tom, že si musí poradit bez Bednáře, s nímž kouzlil v minulých sezonách. „Celkově nemá tak skvělé spoluhráče, jako jsem měl já,“ vypráví kladenská legenda. Nový byl ve své rekordní sezoně členem nejlepší pětky ligy - posuďte sami: V obraně byli Františkové Kaberle a Pospíšil a v útoku Eduard Novák a Lubomír Bauer.

„Sám člověk nic nedokáže. Na hráčích v útoku moc záleží,“ dodává Nový.
Červenka si naopak na parťáky ve formaci teprve zvyká. „On má ale velkou výhodu v tom, že může vlastně hrát s kýmkoliv. Prosadí se vedle technického i silového hráče. Navíc je hrozně silný na puku, takže se od něj těžko odstavuje,“ vysvětluje Růžička.

„A myslím si, že by na něj mohli rozhodčí pískat ještě mnohem více faulů, protože Roman všechno ustojí, nepadá, ale nedovolené zákroky to jsou,“ tvrdí slávistický kouč. I podle něj by mohl Červenka nastřílet až čtyřicet branek!

„Nechci tipovat, ale úplně nereálné to není,“ říká Růžička. Tak se nechme překvapit.

Extraligoví králové střelců

2009 David Hruška (Slavia) 31
2008 Jaroslav Balaštík (Zlín) 29
2007 Petr Sýkora (Pardubice) 37
2006 Petr Ton (Sparta) 24
2005 Jaroslav Balaštík (Zlín) 30
2004 Jaroslav Balaštík (Zlín) 29

2003 Jan Marek (Třinec) 32
2002 David Hruška (Litvínov/Havířov) 31
2001 Petr Sýkora (Pardubice)
Marek Uram (Znojmo) 26
2000 Jiří Dopita (Vsetín) 30
1999 Jan Hlaváč (Sparta) 33“

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud