Květoslav Šimek
16. dubna 2022 • 10:30

Věci s logem Sparty bych doma našel, říká kapitán Ocelářů Vrána

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chystá se na své jubilejní, desáté finále kariéry. Pro třineckého Petra Vránu (37) bude jubileum stylové. V boji o extraligové zlato se postaví proti Spartě Praha, které v minulosti šéfoval jako kapitán. A která se ho před třemi lety zbavila. „Sparta se za tu dobu změnila, ale hrát proti ní, je vždycky skvělé,“ říká kapitán Ocelářů. „Vynikající mančaft, kvalitní hráči. Asi jsme si nemohli přát lepšího soupeře. Bude to špičkové finále.“



Petr Vrána ve Spartě odehrál dvě a půl sezony, v Praze má i vzdálenou rodinu. Dres s rudým S na sebe poprvé obléknul v roce 2016 po návratu ze švédského Brynäs. První rok byl zástupcem kapitána, pak dostal kapitánské céčko. S úsměvem přiznává, že věci s logem Sparty by doma ještě našel.

„Třeba čepice,“ pousměje se. „Zrovna nedávno si kluk nasadil sparťanskou čepici, když se chystal na baseballový trénink Klasiku ve Frýdku-Místku. Museli jsme čepici hned přehodit... Pravda je, že nějaké další drobnosti s logem Sparty za ty roky doma určitě někde budou.“

Přestože se Vrána v Praze ligového úspěchu nedočkal, a v sezoně 2018/19 tam končil předčasně výměnou za Robertse Bukartse, nevzpomíná na angažmá s hořkostí. Se Spartou si v roce 2017 zahrál finále Ligy mistrů, z osobního pohledu neměl statistiky vyloženě špatné. Jen ta play off! V něm se mu s Pražany nepodařilo uhrát byť jen jediný zápas.

V roce 2017 padla Sparta ve čtvrtfinále s Kometou 0:4, o rok později v předkole s Libercem 0:3. Po rychlém vyřazení se pak hráči za trest museli povinně dívat na zbývající zápasy play off. „Všichni jsme věděli, že tyhle sezony ve Spartě nebyly optimální,“ vzpomínal Vrána. „Ať už z mé strany, tak hlavně z týmového pohledu. I já jsem v té době potřeboval změnu a byl jsem moc rád, že jsem dostal šanci v Třinci. V kvalitním týmu, který se už tenkrát pohyboval na vysokých příčkách. Ano, měl jsem už tehdy v hlavě, že s tímto týmem se dá dosáhnout velkých úspěchů.“

Pro Oceláře byla výměna v rozjeté sezoně 2018/19 terno. Vránu se Spartou vyměnili za lotyšského útočníka Robertse Bukartse. V rodákovi ze Šternberka získali osobnost, lídra a později i kapitána. „Hned v první sezoně se nám titul podařil, to byla fantazie,“ přikývnul Vrána.

Oceláři pro něho byli jasnou volbou. Říká, že ani víc jiných možností neměl. „Co si vybavuju, tak jsme se domluvili s Třincem a víc jiných voleb tam nebylo.“ Ve slezském podhůří Beskyd se našel. Sedí mu parta, prostředí i rodinná atmosféra v klubu. „Třinec je počtvrté za sebou ve finále, to je obrázek práce, jaká se tady dělá,“ říká Vrána. „I charakteru kluků, kteří si jdou od začátku za svým. A jakmile se přiblíží play off, tak přesně ví, co se po nich chce. Dělají, co se má. Je skvělé mít možnost být pravidelně ve finále. Mít šanci se o titul porvat.“

Vysoké ambice má rok co rok i Sparta. Na titul přitom čeká dlouhých 15 let. I Petr Vrána dodatečně přiznává, že unést v pražském klubu tlak, není nic jednoduchého. „Tlak tam určitě je, protože Sparta je historicky velice úspěšný tým,“ říká třinecký útočník. „Tituly vyhrávala. Samozřejmě, byla jiná doba, mančaft byl jinak poskládaný, konkurence v lize nebyla taková jako dnes. Je to těžké, tlak tam je. A řekl bych, že někdy není úplně na správném místě. Jo, je to Sparta, velkoklub. Jak ve fotbale, tak v hokeji, se od Sparty na konci sezony čekají nejvyšší příčky.“

Zatímco Oceláři od roku 2018 v bojích o zlato nechyběli, Sparta si finále naposledy zahrála před šesti lety. V roce 2016 padl Jandačův tým s Libercem 2:4 na zápasy. „Je možné, že zkušenosti z finále v našem týmu jsou a menší roli to může hrát,“ připouští kapitán Vrána. „Ale Sparta je velmi zkušená a má skvělé hráče, kteří toho prošli spoustu. Takový tým bude na finále jistě taky dobře připravený.“

Jak často ve svém životě coby bývalý hráč Sparty na pražský klub naráží? Bývá předmětem debat mezi kamarády nebo v rodině? „Řekl bych, že na ni narážím úplně stejně jako každý, kdo sleduje sport,“ pousmál se Vrána. „Že jsem tam hrál? K tomu se zase tak často nevracím, malý si toho z Prahy moc nepamatuje, takže s ním se o Spartě moc nebavíme. Do konverzace se nám nedostává.“ Pokud si tedy syn na baseballový trénink nevezme sparťanskou čepici...

Vránova bilance

Sparta Praha (2016-2019)
39 gólů
64 asistencí
celkem 103 bodů za 144 zápasů, průměr 0,72

Oceláři Třinec (2019-2022)
45 gólů
83 asistencí
celkem 128 bodů za 200 zápasů, průměr 0,64

VRÁNOVA FINÁLE

2003: HALIFAX MOOSEHEADS – Hull Olympiques série 3:4 (QMJHL)
STŘÍBRO
Vrána byl ve svém prvním zámořském play off (24 zápasů/ 5+15) zvolen do All Star týmu nováčků. Jeho tým cestou do finále vyřadil Cape Breton, za který chytal Marc-André Fleury.

2005: HALIFAX MOOSEHEADS – Rimouski Océanic série 0:4 (QMJHL)
STŘÍBRO
Český útočník byl kapitánem týmu, za soupeře válel Sidney Crosby. Vrána ve 12 duelech play off nasbíral 14 bodů (10+4). Crosby jich měl 31 (14+17).

2010: VÍTKOVICE – Pardubice série 0:4 (extraliga)
STŘÍBRO
Finále ovládl Dominik Hašek. Vrána přišel do Vítkovic před začátkem sezony po těžkém zranění z New Jersey (otevřená zlomenina lýtkové a holenní kosti), přivedl ho Alois Hadamczik.

2011: VÍTKOVICE – Třinec série 1:4 (extraliga)
STŘÍBRO
Vítkovice byly překvapením sezony, po odchodu opor měly hrát o záchranu a dostaly se do až finále. V něm narazily na Třinec s Martinem Růžičkou, Radkem Bonkem a Václavem Varaďou.

2014: LEV PRAHA – Magnitogorsk série 3:4 (KHL)
STŘÍBRO
Další překvapivé finále. Vrchol a zároveň konec pražského Lva. Proti Magnitogorsku (s útočníkem Janem Kovářem) se hrálo na 7 zápasů, rozhodující duel prohrál Lev v Rusku 4:7.

2015: KAZAŇ – Petrohrad série 1:4 (KHL)
STŘÍBRO
Do Kazaně se stěhoval kvůli ekonomickým problémům z Mytišči v průběhu sezony. Petrohrad s Kovalčukem byla prakticky ruská reprezentace, která na MS v Praze a Ostravě brala stříbro.

2017: SPARTA - Frölunda 3:4p (Champions Hockey League)
STŘÍBRO
Pražané ve finále dvakrát vedli, trefil se i Vrána. Švédský mistr a obhájce trofeje v CHL zápas urval v prodloužení. V 62. minutě rozhodl Niklas Lasu.

2019: TŘINEC - Liberec série 4:2 (extraliga)
ZLATO
Ve Spartě se stal nepotřebným, v lednu 2019 nečekaně vyklízet kabinu. Sparta ho vyměnila za Robertse Bukartse. Výhra pro Oceláře i Vránu, konečně prolomil „stříbrné“ prokletí.

2021: TŘINEC - Liberec série 4:1 (extraliga)
ZLATO
Před sezonou si ho kabina vybrala za kapitána. Tři kola před koncem základní části přišel při tragické nehodě o manželku. Přesto do play off naskočil a v 16 zápasech nasbíral 11 bodů (2+9).

HC Oceláři Třinec Vše o klubu ZDE

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud